Iubesc torturile! Cele dulci in special, dar si cele sarate – numai sa fie vorba de torturi bune de mancat. Imi plac torturile mici, colorate, cu fructe sau cu ciocolata. Imi plac straturile de blat si crema, imi place jocul de texturi. Imi place sa le vad in poze, imi place sa le gust Si uite asa am ajuns la acest tort fin cu coacaze rosii si negre. Culori, texturi, arome minunate! Un tort delicat, dragut si elegant. Perfect pentru o zi festiva, perfect pentru toti cei dragi noua.
Blat
5 albusuri
160 gr unt
180 gr zahar
150 ml lapte
300 gr faina
2 lingurita praf de copt
1/3 lingurita sare
1 lingurita extract de vanilie
Crema de coacaze rosii
200 gr coacaze rosii
3 linguri zahar
1 lingura amidon + 3 linguri apa
Crema de coacaze negre
150 gr coacaze negre
2 linguri zahar
200 ml smantana pentru frisca
2 foi gelatina
Decor
400 gr crema de branza
100 gr unt 80%
100 gr zahar pudra
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 45 min. Nr portii: 12
Pregatim imgredientele pentru blat cu o ora inainte de a ne apuca de treaba. Untul trebuie sa fie moale si usor de prelucrat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt doua tavi mici de 16cm diametru.
Batem usor albusurile cu 2-3 linguri de lapte si cu vanilia. Separat punem in bolul de la mixer ingredientele uscate: zaharul, faina, praful de copt si sarea. Mixam la viteza foarte mica timp de 10-15 secunde. Adaugam untul si laptele si mixam timp de 2-3 minute. Adaugam albusurile incet si continuam mixarea pentru inca 2-3 minute pana la omogenizare. Oprim mixerul. Impartim compozitia in cele doua tavi si nivelam. Coacem blaturile pentru 40-45 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea. Le scoatem pe un gratar la racit.
Crema de coacaze rosii. Spalam bine fructele si le punem pe foc impreuna cu zaharul. Le lasam sa fiarba aproximativ 5 minute, pana cand se inmoaie bine. Amidonul il desfacem cu apa si il adaugam peste coacaze. Lasam 1-2 minute la fiert pana se ingroasa. Dam crema la rece.
Crema de coacaze negre. Coacazele negre le spalam bine apoi le punem pe foc impreuna cu zaharul. Dupa 5 minute de fiert oprim focul. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 4-5 minute o adaugam peste coacaze si amestecam bine. Dam crema la rece.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu o lingurita de zahar vanilat. Cand obtinem o spuma ferma ne oprim si o punem peste crema de coacaze negre racita. Amestecam usor, prin miscari de jos in sus.
Decor. Mixam untul cu zaharul pana cand obtinem o crema spumoasa. Adaugam branza, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final incorporam vanilia. Dam crema la rece pentru o ora.
Asamblare. Punem o lingura de crema rosie deoparte. Taiem fiecare blat in doua bucati. Punem o bucata pe un platou si o acoperim cu jumatate din crema rosie. Deasupra punem un nou blat iar peste el punem toata crema de coacaze negre. Urmeaza un nou blat si restul de crema rosie. Deasupra punem ultimul blat si apasam usor. Pentru un rezultat mai bun este bine sa asamblam tortul in tava in care l-am copt. Tava ar fi bine sa aiba peretii inaltii, altfel e necesara folosirea unui inel reglabil sau a hartiei de copt.
O treime din crema de branza o amestecam cu crema rosie ramasa. Acoperim partea de jos a tortului cu aceasta crema roz. Restul de tort il imbracam in crema alba. Nivelam pe cat posibil. Dam tortul la rece pentru 2-3 ore apoi il decoram cu coacaze si il feliem dupa preferinta. Enjoy!
Rocsy Ciobanu says
Ce culori, cum arata….De vis!!!
Codruta says
Azi am sa incerc sa fac acest tort minunat, desi am mici rezerva la balt, doar albusurile? Crema de branza pot folosi si mascarpone?
Paula Gafitescu says
Buna Codruta. Doar albusuri am folosit, si nu a fost nicio problema. O sa iasa un blat umed si aromat. Pentru decor poti folosi si mascarpone, o sa iasa grozav si asa. Zi frumoasa!
lili says
E ok daca pregatim compozitia pentru ambee blaturi, o impartim in doua forme egale si una sta in asteptare in timp ce alta se coace? Vor creste la fel?
Paula Gafitescu says
Buna Lili, eu cred ca este in regula si blaturile se vor coace la fel. Sa imi spui cum a iesit. Zi frumoasa!