Bezea, lamaie, afine sunt cateva ingrediente fine, delicate, aromate si care merg de minune impreuna. Combinandu-le am obtinut si aceasta prajitura speciala o prajitura cu bezea, crema de lamaie si afin. Deasupra avem jeleu de afine si o frisca lejera.
Prajiturica este delicata, blatul de bezea se topeste in gura iar cremele sunt cat se poate de aromate. Combinatie de afine cu lamaie este una apreciata de mine. Am facut cateva deserturi foarte bune cu ele: mini torturi cu mousse de lamaie si afine, inghetata, guguluf cu afine si lamaie, si chiar un super tort cu lemon curd si afine proaspete. Delicioase toate, asa cum este si aceasta prajitura pe care va invit sa o incercati. Nu se face greu si este de mare efect.
Bezea
6 albusuri
6 linguri zahar
4 linguri nuca
4 linguri faina
1 praf de sare
Crema de lamaie
6 galbenusuri
250 ml lapte
3 linguri amidon
coaja si zeama de la o lamaie
100 gr zahar
100 gr unt
1 lgta extract de vanilie
Crema de afine
250 gr mascarpone
250 gr afine
50 ml apa
100 gr zahar
1 lingura suc de lamaie
1 lgta extract de vanilie
2 foi gelatina
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 20
Blat. Albusurile la batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final trebuie sa obtinem o bezea frumoasa.
Nuca o amestecam cu faina. Adaugam ingredientele uscate peste spuma de albusuri si amestecam usor, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (170 grade) si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor. Turnam compozitia de blat in tava, nivelam apoi dam prajitura la cuptor.
Coacem blatul timp de aproximativ 30 de minute, pana cand incepe sa se rumeneasca usor pe laterale.
Scoatem blatul din cuptor si il taiem repede in doua jumatati apoi il lasam la racit.
Crema de lamaie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul si il incalzim pana aproape de punctul de fierbere. Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Desfacem crema de oua cu cateva linguri de lapte fierbinte apoi o rasturnam peste laptele din oala. Lasam crema pe foc pana da in clocot si se ingroasa.
Adaugam coaja rasa de lamaie, sucul de lamaie, extractul de vanilie, untul si amestecam bine. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam 2-3 ore la rece.
Crema de afine. Afinele le punem pe foc impreuna cu sucul de lamaie, apa si zaharul. Dupa 5 minute de dat in clocot oprim focul. trecem compozitia prin blender pentru a obtine o crema fina. Gelatina o punem la inmuiat in apa rece iar dupa 5 minute o scurgem de apa si o adaugam peste afine. Amestecam bine. Punem 200 gr de crema de afine deoparte. In restul de crema incorporam mascarpone, amestecand energic pentru a obtine o compozitie omogena. Dam cremele la rece pana se stabilizeaza usor.
Punem o bucata de blat in tava. Acoperim cu crema de lamaie apoi cu o alta bucata de blat. Desupra punem crema de afine cu mascarpone. Dam la rece pentru jumatate de ora.
Peste crema de afine turnam jeleul de afine. Dam din nou prajitura la rece pana cand se intaresc bine cremele. Ornam prajitura cu frisca batuta si o servim in portii delicioase. Enjoy!
olivia says
O prajitura foarte delicata.
Lumi says
Buna, am si eu o intrebare; prajitura se taie imediat, sau se lasa de pe o zi pe alta? intreb asta din cauza ca blatul este din albusuri si poate e mai greu de taiat?. Multumesc! Aveti retete minunate si frumos lucrate! Felicitari!
Paula Gafitescu says
Buna Lumi. Blatul setaie imediat pentru ca pe urma se intareste si exista riscul sa se crape la taiere. Dupa ce se pune crema, se va inmuia din nou. O zi frumoasa si multumesc mult de aprecieri!
Vali says
Salut!!praji eate delicioasa socada ca am facut-o de mai multe ori daf singura mea problema este la taiat. O tai a doua zi si crema nu este totusi destul de tare asa ca patratelele imi ies inclinate.dincolo de faptul ca nici cu rigla nu imi ies egale… ai vreo sugestie te rog? Exista vreo unealta magica pentru taiat patrate egale?merci frumos!
Paula Gafitescu says
Buna Vali. Care dintre creme nu este suficient de tare? Ca sa tai prajitura frumos, este bine de folosit un cutit bine ascutit si cu taisul subtire.
Vali says
Buna! Multumesc de raspuns. Niciuna din creme nu s-a intarit suficient. Cel putin nu dupa o zi. Pentru ca nu le-am facut pentu mine mi-a fost teama sa le fac cu 2 zile inainte ca sa stea mai mult in frigider. Multumesc pentru sugestia cu cutitul. ahh inca ceva.. le-am decorat cu bezea in ideea ca frisca s-ar putea inmuia..mare greseala.. in cateva ore se inmuiase bezeaua.. noroc ca am avut si rezerve…probabil de la jeleu??