Caldura de afara ne obliga sa ne gandim mereu la solutii de racorire. O baie rece, o incapere racoroasa, o mancare rece si de ce nu un desert pe cat se poate de rece. Inghetata este desertul preferat pe timp de canicula. Este dulce si racoros in acelasi timp, iar daca are si arome bine alese atunci nimic nu poate fi mai bun. Iar cand o simpla inghetata nu este de ajuns, de ce sa nu facem un tort? Tort de inghetata cu caramel si ciocolata este propunerea mea de azi. Un tort super, super delicios cu inghetata cremoasa si aromata, cu ciocolata si bezea. Arome minunate intr-o inghetata speciala. Enjoy!
Baza
150 gr biscuiti digestivi
Strat caramel
100 gr zahar + 2 linguri apa
50 gr unt
150 gr smantana
4 galbenusuri
4 linguri zahar
250 ml lapte
1 praf de sare
1 lgta zahar vanilat
Strat ciocolata
4 albusuri
180 gr zahar
20 gr cacao
200 gr ciocolata neagra
300 ml smantana pentru frisca
1 lgta extract de vanilie
Ungem cu unt o tava rotunda de tort de 21-23 cm diametru. Tapetam fundul tavii cu hartie de copt. Ungem si hartia de copt cu putin unt.
Macinam fin biscuitii si ii presaram pe fundul tavii apasand usor pentru a se lipi de hartia de copt unsa cu unt. Dam tava la rece.
Separam albusurile de galbenusuri de la 4 oua. Punem laptele pe foc mic. Galbenusurile le frecam usor cu sarea, 4 linguri de zahar si cu zaharul vanilat. Cand laptele e caldut il punem in fir subtire peste galbenusuri si amestecam usor. Punem apoi crema pe foc si lasam 10 minute la foc mic, fara insa a fierbe. Amestecam continuu pentru a nu se forma cocoloase. Cand obtinem o crema de consistenta unei smantani oprim focul si lasam crema la racorit. Amestecam din cand in cand.
Caramelizam 100 gr zahar impreuna cu 2 linguri de apa. In momentul in care capata o culoare usor aramie oprim focul si adaugam smantana. Amestecam bine de tot pentru a omogeniza crema. Adaugam si untul si amestecam pana cand e complet topit. Punem crema caramel peste crema de oua, omogenizam si dam la rece.
Albusurile, la temperatura camerei, le mixam la viteza medie impreuna cu un praf de sare pana devin spumoase. Marim viteza si mixam pana se transforma intr-o spuma frumoasa. In acest moment incepem sa adaugam zaharul, treptat…cate o lingura pe rand. Mixam bine dupa fiecare lingura adaugata. Nu adaugam o noua lingura pana cand cea anterioara nu este topita complet. In momentul in care terminam de adaugat tot zaharul o sa avem o bezea frumoasa si lucioasa. Oprim mixerul adaugam cacaoa si amestecam usor, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 140 de grade si punem bezeaua intr-o tava de 25/35cm tapetata cu hartie de copt. Nu trebuie sa fie intinsa uniform si nici sa acopere integral, tava. Trebuie doar sa coacem bezeaua pe care ulterior o vom folosi la inghetata. Daca nu doriti sa porniti cuptorul puteti sa omiteti acest pas. Inghetata va fi buna si fara bezea, insa eu o recomand pentru ca ii da o textura aparte.
Coacem bezeaua timp de 90 de minute. Cand e gata o scoatem pe un gratar la racit. Dupa jumatate de ora o putem rupe in bucati potrivit de mari.
Incalzim smantana pana aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata. Dupa 2 minute adaugam si vanilia apoi amestcam bine. Dam crema la rece pentru o ora. Amestecam crema de ciocolata cu jumatate din bezea.
Pornim aparatul de inghetata. Turnam compozitia de caramel in fir subtire. Lasam aparatul sa lucreze timp de 15-30 de minute, pana cand este gata inghetata. Punem inghetata de caramel peste stratul de biscuiti. Nivelam frumos. Deasupra punem ciocolata amestecata cu bezea si nivelam usor. Ornam tortul cu bucatile de bezea ramase si-l dam la congelator pentru 2-3 ore.
Servim inghetata alaturi de fructe proaspete. Este un deliciu, o adevarata delectare pe timp de vara!
Doamne ce rasfat e aici. <3 <3 Mai mult decat perfect!
Multumesc mult Timea! Stii tu ce stii, chiar a fost incredibil de bun! Pupici