Ultima mea realizare in materie de torturi este acest tort fin. Un tort cu mousse de mure si ciocolata delicat, plin de arome si texturi multiple. Ingredientele principale sunt murele si ciocolata, care isi spun cuvantul in diferite straturi ale tortului. Nu lipsesc insa si ingrediente surpriza precum jeleul de capsune si blaturile de bezea. Este un tort festiv peste masura, elegant si rafinat.
Timpul de preparare va fi usor ridicat pentru ca sunt multe elemente care alcatuiesc tortul: blat brownie, crema de ciocolata, blaturi bezea, mousse de ciocolata, jeleu de capsune, mousse de mure si glazura oglinda. O parada frumoasa si armonioasa in acelasi timp. Enjoy!
Blat
20 gr cacao
90 ml apa fierbinte
45 gr ciocolata neagra
1/3 lingurita bicarbonat
1/3 lingurita praf de copt
1 praf de sare
1 ou mare
40 ml ulei
o lingura iaurt
80 gr faina
1 lingurita extract de vanilie
60 gr zahar
Mousse mure
400 gr mure
100 ml apa
4 linguri zahar
8 gr gelatina
200 ml smantana pentru frisca
o lingurita zahar vanilat
Mousse ciocolata
100 gr ciocolata neagra
50 ml lapte
2 gr gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
Jeleu capsune
200 gr capsune
50 ml apa
2 linguri zahar
3 gr gelatina
Blat bezea
3 albusuri
1 praf sare
1 lingurita extract de vanilie
130 gr zahar
o lingura cacao
Crema ciocolata
100 gr ciocolata neagra
2 linguri zahar pudra
150 ml smantana pt frisca
Glazura oglinda
50 gr cacao neagra
100 ml smantana pt frisca
150 gr zahar
4 gr gelatina
115 ml apa
Timp de preparare: 3-4 ore Timp de coacere: 90 min Nr portii: 10-12
Blat. Amestecam cacaoa cu apa fierbinte si ciocolata neagra. Lasam la racorit. Intr-un bol incapator punem faina, bicarbonatul, sarea, zaharul si praful de copt. Amestecam totul cu un tel.
Separat amestecam uleiul cu oul, iaurtul si vanilia. Adaugam si crema de ciocolata racita. Omogenizam compozitia.
Punem ingredientele lichide peste cele uscate si amestecam usor pana la omogenizare. Nu exageram cu mixarea. Ne folosim de un tel sau o spatula, mixerul nu este necesar si nici indicat.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de 20-22 cm diametru. Turnam compozitia de blat in tava si coacem timp de 25-30 de minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Scoatem blatul pe un gratar si il lasam la racit.
Blat bezea. Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final vom obtine o bezea frumoasa. Adaugam extractul de vanilie si mai mixam usor. Impartim compozitia in doua. Intr-o parte punem lingura de cacao si marmoram usor. Tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor si desenam doua cercuri de 16cm diametru. Punem fiecare compozitie de blat intr-un cerc si nivelam. Coacem blaturile de bezea timp de o ora la 140 de grade. Le scoatem apoi pe un gratar la racit.
Crema de ciocolata. Punem smantana pe foc si o incalzim pana aproape de punctul de fierbere. Adaugam ciocolata rupta bucatele si zaharul pudra. Lasam doua minute la odihnit apoi amestecam bine. Lasam crema deoparte. Cand ajunge la temperatura camerei o dam la congelator pentru o ora. Mixam apoi crema cu mixerul pana se deschide la culoare si devine ferma si pufoasa.
Jeleu capsune. Punem gelatina la hidratat in 2 linguri de apa. Restul de apa o punem impreuna cu capsunele la fiert si zaharul. Lasam sa fiarba timp de 6 minute apoi oprim focul. Trecem capsunele prin sita iar in sucul rezultat vom adauga gelatina. Amestecam bine. Lasam crema deoparte.
Mousse de ciocolata. Punem laptele pe foc mic si il incalzim pana aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul. Adaugam ciocolata si amestecam bine pana la omogenizare. Gelatina o punem la hidratat in 2 linguri de apa rece. Dupa 5 minute punem gelatina peste ciocolata, amestecam bine si dam la rece.
Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat apoi o adaugam peste crema de ciocolata racita. Amestecam usor cu miscari de jos in sus.
Pregatim o forma de tort de diametru 16 cm. O tapetam cu folie alimentara. Punem mousse-ul de ciocolata iar deasupra jeleul de capsune. Dam tava la congelator pentru jumatate de ora sau o ora pana se intareste bine.
Mousse de mure. Punem gelatina la hidratat in 50 ml de apa. Murele le punem pe foc impreuna cu zaharul si restul de apa. Lasam sa fiarba timp de 10 minute pana se inmoaie. Trecem murele prin sita. In lichidul rezultat punem gelatina si amestecam bine. Dam crema la rece.
Smantana pentru frisca o batem bat impreuna cu zaharul vanilat apoi o adaugam peste crema de mure prin miscari de jos in sus.
Asamblare. Punem blatul de cacao inapoi in tava in care l-am copt. Peste el punem crema de ciocolata apoi blatul alb de bezea si cel maro. Scoatem din congelator mousseul de ciocolata si cu grija il punem peste blatul de bezea. Turnam deasupra si pe laterale mousseul de mure astfel incat sa acoperim toate spatiile goale. Dam tortul la rece pana la doua zi.
Glazura oglinda. Gelatina o punem la hidratat in 30 ml de apa. Restul de apa il amestecam cu smantana, zaharul si cacaoa. Punem amestecul pe foc si aducem pana aproape de punctul de fierbere. Omogenizam compozitia si adaugam gelatina. Amestecam bine. Lasam glazura la racit pentru 1-2 ore pana cand capata consistenta unei creme usor lichide. Turnam glazura cu grija deasupra tortului astfel incat sa acoperim si lateralele. Dam din nou tortul la rece pentru a se intari glazura.
Ornam tortul cu fructe proaspete si ciocolata.Este un deliciu, enjoy!
Diana says
Mult service , dar rezultatul merita pe deplin . Familia ta e fericita ca te are …
Felicitari ptr tot ce faci ,Paula ! Ne incanti zilele !
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Diana! Da, a fost ceva de munca…insa rezultatul super, super bun! Te pup!
Catalina says
Foarte bine arata tortul!Dar am o nelamurire…cand explicati modul in care se realizeaza blatul,printre ingrediente apar si murele zdrobite.Numai ca in retetar nu sunt mentionate.Inca un lucru,tot la blat,avem un ou sau mai multe?In retetar spuneti de un ou iar in explicatie sunt mentionate ouale.V-as fi recunoscatoare daca imi veti raspunde pentru ca intentionez sa fac acest tort.O zi buna!
Paula Gafitescu says
Buna Catalina. Da, initial am vrut sa pun mure in blast dar ulterior m-am razgandit. Apoi am omis sa modific in reteta. Mure am pus doar in mousse pana la urma.
Pentru blat este vorba de un ou, asa cum scrie si in lista de ingrediente.
O zi frumoasa!
Adina says
Buna
Pentru o forma de 27 cm se pot dubla Ingredientele???
Paula Gafitescu says
Buna Adina, asa este, ingredientele trebuie dublate pentru o forma de 27cm diametru.
Ramona says
Buna seara,intre blatul alb si cel negru nu punem nici o crema?
Paula Gafitescu says
Buna Ramona. Eu nu am pus nimic intre blaturile de bezea. Ele sunt subtiri si nui necesita crema. Le-am facut in doua culori pentru efect vizual. Seara frumoasa!