In urma cu o luna faceam o reteta de tort de ciocolata cu crema de lamaie si cannoli. Un desert putin cam indraznet pentru bucataria mea. Un desert pe care l-am execut plina de emotii si temeri. Un desert care nu stiam exact ce fel de reactii va starni dar care intr-un final m-a dus chiar la Roma. Si mare a fost bucuria. Probabil cea mai mare bucurie din activitatea de blogger culinar de pana acum.
Mi s-a oferit sansa sa vad Roma insa nu oricum, ci prin prisma unui minunat eveniment de tasting, unde am avut ocazia sa descopar cateva din aromele Italiei.
La Roma nu am mai fost pana acum. Imi doream, insa lista locurilor de vizitat este mare si nu este usor sa le parcurgi pe toate. Era si Roma pe lista iar Electrolux a facut ca acest superb oras sa ajunga in fruntea ei.
Am ajuns la Roma vineri dimineata. In dimineata zilei de 18 septembrie. Ma trezisem la ora 5 si avusem un drum mai zbuciumat de parcurs, insa nimic nu a contat. Stiam ca trebuie sa ajung acolo si lucrul acesta m-a ajutat sa fiu optimista. M-a intampinat un oras agitat, plin de turisti. Un oras in mare forfota pe o zi foarte calduroasa de vara/toamna.
Treptat le-am cunoscut si pe fetele care au participat alaturi de mine la acest eveniment: Andreea Juganaru, Laura Laurentiu si Andra Constantinescu. Toate trei m-au impresionat prin cunostintele lor culinare vaste, prin pasiunea pe care o au pentru arta culinara si prin dorinta de a experimenta noul. Ca sa nu mai spunem ca sunt niste fete tare de treaba si m-am bucurat enorm de mult sa le cunosc.
Prima zi la tasting a fost o zi de cunoastere, o zi in care ne-au fost prezentate standurile Electrolux de la eveniment. Am avut parte de o sesiune de gatit sustinuta de Chef Marco Stabile. El ne-a prezentat modul de gatit in vid la cuptorul cu aburi Electrolux. Rezultatul a fost o reteta delicioasa de pui cu sos de ciuperci, pe care am avut si placerea sa o degustam.
Au urmat inca alte trei degustari de preparate pregatite de chefi ( tarta cu ceapa caramelizata si bacala, spaghete carbonara cu fructe de mare si un desert racoros cu mozarella reconstituita, crumble, sos de fructe si inghetata).
Ziua se anunta a fi una minunata. Soare, timp frumos, cald ( poate putin prea cald si Andra poate sa confirme ) si mancare la superlativ in compania Electrolux.
Am trecut apoi la degustarea de cafea Musetti. Am avut parte de cea mai frumoasa ceasca de cafea de pana acum. Trebuie sa mentionez ca nu sunt o o foarte mare consumatoare de cafea si ca doar anul acesta am inceput sa ma bucur si eu de gustul cafelei – insa am apreciat cafeaua Musetti din plin. Tot la Musetti se face o cafea la rece, care din pacate necesita 10 ore de asteptare si nu am avut placerea sa o gust. Insa cei de la Musetti ne-au confirmat ca gustul cafelei pregatita la rece este mai intens si mai bine conservat decat al cafelei pregatita in mod clasic.
Dupa cafea eram practic pregatite de lucru. Am ajuns la standul de gatit Electrolux iar ingredientele ne asteptau pe masa. Trebuia sa facem coquelet prajit prin inductie in ulei aromatizat cu cimbru si usturoi. Alaturi avea o salata de fasole verde si sos de zmeura. Nu era un preparat complicat, insa asocierea de ingrediente l-a transformat intr-o mancare cu mult bun gust. Asadar am gatit, ne-am si distrat iar la final am degustat. Incredibil de bun! Am ramas cu promisiunea ca il voi face si acasa, si chiar asa va fi. Prea bun si usor ca sa nu gatesti asa ceva.
Asa s-a incheiat prima zi la Taste Of Roma. A fost o zi frumoasa, si desi calda, am putut sa ne delectam cu preparate selecte si sa ne bucuram de faptul ca suntem acolo.
Zilele ce au urmat au venit cu alte sesiuni de gatit si degustari. Am fost impresionata de cateva preparate de acolo, insa cel mai mult mi-a placut ‘Choco Passion’ de la restaurantul ‘La Pergola’. Era evident ca un desert sa fie cel care imi atrage atentia. O combinatie foarte placuta de ciocolata, inghetata si crema de fructul pasiunii, iar la final o trufa cu interior lichid si cremos de ciocolata. A fost o combinatie de vis!
Tot la capitolul degustat s-a inscris si o delicioasa mozarella de bivolita. Cremoasa, usor (doar usor ) gumata si foarte proaspata. Alaturi de ulei de masline si fructe de padure a fost fenomenala. Pentru acest lucru trebuie sa le multumim celor de la Metro Italia care fac treaba foarte buna.
La partea de gatit pot sa spun ca am fost la cateva ateliere si chiar nu regret. Am invatat cum se face un cannolo din spaghete cu umplutura de tartar de somon, alaturi vinete trase in tigaie si sos de smantana cu negru de sepie. Apoi am mai pregatit o salata usoara cu pui copt in vid, capsune gatite la aburi si reductie de vin rosu.
Intr-un final am pregatit si o tarta draguta din aluat fraged cu umplutura din crema de vanilie aromata cu vanilie si piscot de vanilie cu banane. Decorul a fost la latitudinea fiecaruia, iar eu am incercat sa pun cat mai mult in valoare fructele pe care le aveam la dispozitie. Nu va pot spune cum a fost tarta, dar va pot spune ca avea un miros divin: vanilie + lamaie + banane. Deliciu!
In schimb va pot spune ca inghetata pe care am gustat-o acolo a fost minunatata! Cremoasa, racoroasa, dulce, intensa, plina de arome…te topeai dupa ea. Am incercat atat arome clasice (ciocolata, caramel sarat, vanilie ) insa si arome mai putin obisnuite ( ricotta cu piper rosu, lamaie cu fructul pasiunii si ghimbir, ricotta cu salsa de capsune) Toate au fost bune, dar preferata mea tot ciocolata neagra a ramas. Poze nu am. Am doar amintirea gustului catifelat.
Taste of Roma nu s-a rezumat doar la gatit si degustat. Pentru mine a fost si o ocazia de a cunoaste unul din cele mai frumoase orase ale Italiei. Si am profitat de timpul liber ( nu foarte mult ) pe care l-am avut la dispozitie.
M-a incantat acest oras primitor, cu stradute cochete si terase imbietoare. Un oras cu o arhitectura impresionanta ce atrage multi turisti, dar si cu o vasta oferta gastranomica. Un oras incarcat de istorie, de amintiri purtate de ziduri de-a lungul anilor. Un oras frumos, asa este Roma.
Au fost trei zile frumoase care m-au umplut de voie buna si mi-au incarcat bagajul cu amintiri. Amintiri pe care le voi pastra mereu cu drag. In final nu pot decat sa le multumesc celor care au facut posibil acest lucru. Multumesc mult Electrolux!
Ii multumesc mult si Mihaelei Corbeanu ( Golin ) care s-a ingrijit sa puna la punct toate cele necesare acestei calatorii si care ne-a purtat mereu de grija.
Va pup fetelor! Remember?
Claudia says
Senzationala experienta.
Foarte mult ma bucur pentru tine Paula,chiar meritai sa ajungi acolo.Te pup
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Dia! A fost superb, intr-adevar, si tare ma bucur ca am fost acolo. Te pup!
Claudia V says
Ce frumos! Ma bucur mult pentru tine ca ai ajuns acolo. La festival si la Roma.
Roma e superba. Eu sunt indragostita de ea dupa cinci ani de stat prin preajma si pot sa confirm ce spui tu despre ea. Ar trebui sa te intorci candva la Roma pentru mai mult timp pentru ca sunt foarte multe de vazut acolo.
Astept sa ne dezvalui mai multe retete din cele gatite la Taste of Roma
Pupici si o zi superba!
Dana says
Felicitari Paula!
Am trait putin alaturi de tine aceasta experienta si am retrait bucuria acestui eveniment de acum 2ani.
Electrolux e cel mai tare, asa-i?