Din categoria prajiturilor cu ciocolata super bune si aromate va prezint aceasta prajitura de ciocolata cu praline si amaretto. Deja am enumerat trei din ingredientele care o fac atat de speciala. Trei ingrediente care sunt deosibite si gustoase si separat. Impreuna rezulta intr-una din cele mai bune prajituri cu ciocolata. Cu multa ciocolata! Blatul genoise fin si delicat are cacao. Urmeaza un sirop de lapte cu ciocolata. Deasupra adaugam o crema de ciocolata neagra cu nuci caramelizate. Deja suna bine, mult prea bine. Insa nu s-a terminat, deasupra avem un mousse de ciocolata neagra cu aroma inconfundabila de amaretto. O aroma puternica care daca e folosita cu masura transforma orice desert intr-unul minunat. Asa cum e acesta: fin, delicios, plin de arome….si inca ce arome! Enjoy!
Blat genoise
4 oua
4 liguri zahar
2 linguri faina
2 linguri cacao
30 gr unt topit
1 praf sare
Crema de praline
100 gr nuci
100 gr zahar
200 ml lapte
200 gr ciocolata neagra 70%
Crema amaretto
200 gr ciocolata neagra
400 ml smantana pentru frisca
1-2 lingurite esenta amaretto ( dupa gust )
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri zahar pudra
Decor
glazura oglinda
zmeura, bomboane de ciocolata
Blat. Untul il topim pe foc mic si il lasam la racit. Faina o amestecam cu cacaoa.
Ouale le mixam bine cu un praf de sare si cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam untul topit si mai mixam timp de 10 secunde. Oprim mixerul. Ingredientele uscate le incorporam cu ajutorul unei spatule prin miscari usoare, de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/30 cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 25 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar la racit. dupa jumatate de ora il acoperim cu un prosop curat pentru a evita uscarea lui.
Crema pralinata. Caramelizam zaharul intr-o oala cu fundul gros. Cand are o culoare aurie adaugam nucile si le acoperim bine cu zaharul caramelizat. Le rasturnam pe un tocator si le lasam la racit. Rupem bucati mai mari si le punem in blender apoi le maruntim usor, insa nu foarte fin.
Incalzim 100 ml de lapte pana aproape de punctul de fierbere. Adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam pentru omogenizare. Luam o lingura de crema si o punem in restul de lapte. Amestecam bine pana obtinem o compozitie fina. Cu acest sirop ( pentru ca asa va avea consistenta ) vom insiropa blatul. Punem blatul inapoi in tava in care l-am copt.
Crema de ciocolata o dam la rece. Dupa ce s-a racit adaugam nucile caramelizate. Intindem crema peste blat si dam prajitura la rece.
Crema amaretto. Punem 200 ml smantana pentru frisca pe foc si o aducem pana la punctul de fierbere. Oprim focul. Adaugam ciocolata neagra rupta bucatele, esenta amaretto si vanilia. Amestecam bine pana la omogenizare. Acoperim crema cu folie si o lasam la rece.
Restul de smantana pentru frisca o mixam cu zaharul vanilat pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Incorporam frisca in crema de ciocolata racita cu miscari de jos in sus. Punem crema de ciocolata peste prajitura din tava. Dam la rece pentru 2-3 ore pentru a se stabiliza crema.
Decoram prajitura cu glazura oglinda, bomboane de ciocolata si zmeura. Glazura oglinda o puteti gasi explicata la reteta tortului cu mousse de mure si ciocolata.
Sa va fie de bine!
Savulescu Alexandra says
Buna seara! Am făcut aceasta prăjitura, care s-a dovedit a fi mai buna decât ma așteptam! Am primit laude si plecăciuni are niște arome care se îmbina perfect , dar eu n-am reușit un blat perfect l-am făcut de doua ori, tocmai pt ca nu mi-a iesit din prima. Nu a crescut deloc iar după ce l-am însiropat si am montat prăjitura , s a cauciucat. Oare ce n-am făcut corect, ținând cont ca am respectat întocmai Instrucțiunile ? Mulțumesc
Alice says
Eu tind sa cred că totuși trebuie ceva praf de copt/amoniac. Nici mie nu mi a crescut deloc blatul