Pentru ca s-a mai racorit afara va aduc o reteta care va va face sa deschideti cuptorul. Spirale cu ciocolata care vor umple casa cu miros de aluat dulce, rumen si aromat. Acel miros care te face sa nu mai vrei sa pleci din casa, sa il ai mereu prin preajma. Da, vorbesc asa pentru ca eu iubesc aluatul dospit copt in casa, fie el dulce sau cu umpluturi sarate. Painea de casa este alta slabiciune a mea, dar despre ea vom vorbi alta data. Acum vorbim despre aceste spirale cu ciocolata simple, pufoase si gustoase foc. Rapide si sofisticate in acelasi timp. O minunatie!
Aluat
600 gr faina
2 oua
80 gr smantana
250 ml lapte
50 gr zahar
1 lingurita sare
13 gr drojdie proaspata
Umplutura
30 gr cacao
50 gr zahar
80 gr unt
1 lingurita zahar vanilat
Incalzim putin laptele pe foc mic, dizolvam zaharul si drojdia, apoi il lasam sa se odihneasca 10 minute.
Faina o cernem iar in milocul ei facem o gropita. Ouale le batem usor cu furculita apoi adaugam smantana – aveti grija sa folositi ingrediente la temperatura camerei. Daca sunt reci de la frigider incalziti-le usor pe foc.
Punem laptele si drojdia in mijlocul fainii turnam si amestecul de oua si smantana si incepem sa framantam. Adaugam sarea si continuam framantarea pana obtinem un aluat elastic, omogen, moale dar nelipicios. Dupa caz mai adaugam faina sau lapte. Lasam la dospit pentru o ora la loc caldut ferit de curenti – preferabil in cuptorul incalzit usor.
Pentru umplutura procedam in felul urmator. Amestecam untul cu zaharul pana cand devine cremos. Impartim compozitia in doua iar intr-una din ele vim pune cacaoa, in cealalta zaharul vanilat. Lasam deoparte.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il punem pe masa infainata, il intindem intr-o foaie dreptunghiulara nu foarte subtire, cca 1 cm grosime. Untul moale ( fara cacao ) il intindem uniform pe suprafata aluatului. Impaturim aluatul ca si in poza si il dam la rece pentru jumatate de ora.
Scoatem aluatul din frigider si il intindem din nou intr-o foaie dreptunghiulara. Procedam aproximativ la fel ca la foietaj, insa tehnica e mult simplificata. Ungem acum aluatul cu crema de unt si cacao. De data aceasta vom face un rulou. Il dam la rece pentru jumatate de ora.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si ungem cu unt 12 forme de briose ( preferabil cu peretii mai inalti )
Scoatem ruloul din frigider. Cu o ata taiem spirale groase de 4cm, le asezam in formele pregatite, le ungem cu galbenus si le mai lasam la dospit pentru 30 de minute.
Coacem spiralele pentru 20-25 de minute pana cand se rumenesc frumos. Dupa ce le scoatem din cuptor le mai lasam 10 minute la racorit apoi putem sa servim cu pofta. Enjoy!
Laura Coltuc says
Delicioase. Abia ce le-am scos din cuptor. Doar ca eram prea euforica si nu le-am mai uns cu galbenus inainte de a le baga la cuptor. Cred ca voi pune mai mult zahar data viitoare. Sunt usor de facut, dar migaloase, merita.Am facut si rulourile cu scortisoara. Au fost super gustoase. La cat mai multe retete
Paula Gafitescu says
Multumesc Laura! Zaharul se mai poate adapta. Noua ne plac mai putin dulci, sau cel putin mie SI incerc sa-i obisnuiesc si pe copii asa.
Si mie imi plac tare mult aluaturile facute la cuptor. Mai ales atunci proaspete…le-am manca pe toate 😀