Este sezonul merelor proaspat culese din livada. Al merelor dulci, zemoase si pline de vitamine pe care le mananci cu pofta de fiecare data. Sau cel putin eu. E perioada cand nu ma mai satur de ele, imi plac enorm si le consum in fiecare zi. Proaspete de cele mai multe ori. Iar cand am pofta de ceva dulce…atunci le pun in valoare intr-o prajitura. Cu branza si caramel merg cel mai bine. Adica intr-un cheesecake. Ca acesta: cheesecake cu mere caramelizate. Un super cheesecake, cremos cu un topping dulce, aromat, catifelat si fructat. E o reteta de incercat cu siguranta. Fiecare felie va va bucura simturile. E un adevarat deliciu!
Crusta
200 gr biscuiti
100 gr migdale
50 gr unt
2 linguri lapte
1 lingura zahar
Umplutura
800 gr crema de branza
100 ml smantana
4 oua mari
200 ml lapte condensat indulcit
2 linguri zahar pudra
1 lingura suc de lamaie
doua linguri amidon
1 lingurita extract de vanilie
Mere caramelizate
6 mere mari
50 gr zahar
50 gr unt
2 linguri apa
1/2 lingurita scortisoara
Sos caramel
100 gr zahar
2 linguri apa
50 gr unt
150 gr smantana
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 16
Cheesecake. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava dreptunghiulara de 20/30cm.
Macinam migdalele si biscuitii in robot apoi adaugam untul topit si zaharul. Amestecam bine pana cand obtinem o compozitie sfaramicioasa. Daca nu este suficient de legata mai putem adaugam una-doua linguri de lapte Punem crusta pe fundul tavii si apasam bine cu lingura. Coacem crusta timp de 10 minute apoi reducem focul la 160 de grade.
Roxana says
Buna Paula! Te urmaresc de foarte multa vreme si am incercat cateva retete postate. Toate au iesit delicioase. As vrea sa te intreb ce fel de smanatana folosesti la sosul de caramel, la cremele dulci, in general? Spor la gatit!
SoSo says
Se pot pune merele caramelizate si sosul direct in tava, peste crema? Si apoi tinut asa peste noapte? As dori sa il fac de vineri iar sambata sa il servesc invitatiilor.
Paula Gafitescu says
Buna SoSo. Se pot pune merele caramelizate peste cheesecake deoarece acesta va forma o crusta subtire la suprafata dupa coacere. In felul acesta nu se vor amesteca cele doua compozitii. Sosul caramel as sugera sa fie pus doar in momentul servirii, altfel se va pierde printre mere.
coco says
opera de arta!
Claudia says
Nebunie prajitura asta a ta.
Sigur i-ar placea mamei,sper sa am timp s-o pregatesc si eu.
Irina says
Buna ziua , pt o tava rotunda cu diametrul de 18-20 cm ce cantitati recomandati?
Multumesc
Paula Gafitescu says
Buna Irina! Pentru o tava de 18-20cm diametru ar spune sa reduci la jumatate cantitatea de ingrediente. Doar ca aceasta prajitura nu este la fel de inalta ca un cheesecake normal. Daca doresti sa fie putin mai inalta prajitura, atunci recomand sa folosesti doua treimi din ingrediente. O zi frumoasa!
irina says
Mulțumesc frumos Paula. Referitor la biscuiti, pot folosi orice fel?
Paula Gafitescu says
Irina, eu folosesc de obicei biscuiti de casa, cum mai raman de la copii. Daca nu am biscuiti de casa, atunci folosesc belVita sau biscuiti digestivi pentru ca sunt mai putin dulci.
irina says
Mulțumesc Paula. Tocmai ce am încercat reteta de cheescakel cu lapte condensat. Reteta f bine explicata și f.ușor de executat numai ca stratul de ciocolata este f.greu de tăiat ( are consistenta unei ciocolate de menaj ) crema de brânză este f. gustoasa . Așa trebuie sa fie sau am greșit eu reteta?
Paula Gafitescu says
Buna Irina. Partea de jos, cu ciocolata neagra, este intr-adevar mai tare dar nu ca si o ciocolata de casa. Mi-e mi-a iesit ca o ciocolata de casa mai moale, deci destul de usor de taiat. Depinde si de ciocolata pe care ai folosit-o. E de preferat sa folosesti ciocolata neagra, cu continut mare de cacao, si nu de menaj.
Ca sa o tai mai usor ar trebui sa folosesti un cutit fierbinte. Zi frumoasa!
irina says
Am folosit ciocolata neagra Lindt 85% . Mulțumesc frumos pt răspuns și pt rețete!