Mancarea simpla (rapida ) poate fi uneori una din cele mai bune. Totul tine de alegerea ingredientelor si de modul in care combinam aromele. Branza de capra se stie ca merge de minune alaturi de smochine. Parca inadins au fost facute pentru a se completa una pe alta. Daca mai punem alaturi ceapa caramelizata, un strop de miere si firisoare de busuioc atunci iese o mancare cu adevarat speciala care merita consumata in portii mici si savurata la maxim. Aceasta tarta cu smochine si branza de capra imbina toate aromele de care va ziceam mai sus. Si le imbina cum nu se poate mai bine, intr-un mod simplu dar cat se poate de gustos.
Aluat tarta
100 gr unt
220 gr faina
1 ou
1/3 lingurita sare
2 linguri apa rece
Umplutura
100 gr branza de capra
2 linguri dulceata de smochine
3-4 smochine
1 ceapa rosie mare
50 gr unt
busuioc
miere
Timp de preparare: 30 min. Timp de asteptare: 1 ora Nr portii: 6
Aluat. Faina o cernem, presaram sare iar in mijloc punem untul taiat cubulete impreuna cu oul. Incepem sa framantam cu ajutorul degetelor pana cand obtinem un aluat cat de cat omogen. Adaugam apa rece si mai framantam putin (cateva miscari) pana se omogenizeaza. Nu trebuie exagerat cu framantatul. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem cu unt o tava mica de tarta sau tort, de dimensiuni 18-20 cm. Intindem aluatul intr-o foaie subtire de 3mm si il asezam frumos in tava. Indreptam marginile apoi indepartam surplusul. Peste foaia de aluat punem hartie de copt si boabe de fasole. Coacem tarta pentru 20 de minute. Dupa 15 minute indepartam hartia de copt si boabele de fasole si mai coacem aluatul timp de 5 minute. Scoatem crusta din cuptor si o lasam la racorit.
Dupa 10 minute ungem crusta de tarta cu un strat subtire de dulceata de smochine.
Umplutura. Ceapa rosie o taiem rondele. Topim untul intr-o tigaie incinsa si punem ceapa la prajit. O lasam in tigaie pana se caramelizeaza frumos, fara insa a se arde. Amestecam din cand in cand pentru a evita arderea.
Distribuim ceapa caramelizata uniform in crusta de tarta. Din loc in loc punem bucati de branza de capra si smochine proaspete. Ungem tarta cu putina miere diluata si presaram busuioc. O servim imediat.
Este o tarta tare simplu de facut si merge de minune ca un aperitiv sau cina gourmet. Enjoy!
mikaela says
Nu am preparat nicicand ceva sarat cu smochine si chiar sunt interesata.Tarta ,ori pizza,nu conteaza.Dar vreau sa stiu,e absolut necesara branza de capra? Branzeturile astea pe nicaieri nu sunt ca acasa la Romanica noastra.As folosi telemea greceasca ,e ok?
Paula Gafitescu says
Branza de capra are un gust aparte, puternic, ca si la cascavalul foarte maturat. Merge cu smochinele pentru ca se pun in evidenta reciproc. Poti sa incerci si cu telemea greceasca, daca telemeaua are un gust mai puternic. Sa-mi zici cum a iesit. Zi frumoasa!