Prajitura de mai jos isi poarta foarte bine numele. Este o prajitura extrem de delicata ce combina frumos doua creme aromate: ciocolata cu pere si mascarpone cu miere si migdale caramlizate. Prajitura fina cu ciocolata si pere posate – asa i-am dat numele si e intr-adevar foarte fina. Blatul nu are deloc faina, doar oua si ciocolata care impreuna au dat nastere la ceva delicat si delicios. Crema densa de ciocolata a primit aroma si fluiditate de la perele posate. Crema de mascarone a fost imbogatita cu migdale caramelizate si miere. Rezultatul este un deliciu de prajitura!
Blat
4 oua
50 gr zahar
80 gr ciocolata neagra
1 praf de sare
Crema de ciocolata
150 gr ciocolata neagra
100 gr smantana pentru frisca
3 linguri suc de la perele posate
1 lgta extract de vanilie
Crema mascarpone
50 gr zahar
50 gr migdale
1 lingura miere
250 gr mascarpone
2 linguri lapte
Pere posate
10 pere mici
1 l apa
1 pahar vin alb dulce
50 gr zahar
1 baton scortisoara
1/2 pastaie vanilie
Pere posate. Punem apa la fiert impreuna cu vinul zaharul, batonul de scortisoara si vanilia. Spalam bine perele fara a le indeparta codita. Cand fierbe apa dam focul mai mic si punem perele. Le lasam pe foc mic timp de 10 minute. Oprim focul si lasam perele la racit.
Blat. Blatul este fin si delicat, trebuie lucrat cu grija atat inaitne de a-l face cat si dupa.
Topim ciocolata pe bain marie. Cand ciocolata e lichida o luam de pe foc si o dam la rece. Trebuie sa ajunga la temperatura corupului dar sa fie tot lichida.
Mixam galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana isi dubleaza volumul. Adaugam ciocolata topita si racita si amestecam usor.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam restul de zahar si mixam pana cand zaharul e complet topit. Incorporam albusurile in compozitia de ciocolata in 3 reprize. De fiecare data amestecam usor cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Tapetam o tava (25/35 cm) cu hartie de copt. Turnam compozitia de blat in tava si nivelam. Vom obtine un strat subtire. Coacem blatul timp de 15-17 minute, pana cand se rumeste usor pe margini.
Scoatem tava din cuptor si acoperim prajitura cu o hartie de copt. O lasam asa pana la racirea completa.
Dupa ce s-a racit vom intoarce prajitura cu partea de jos in sus. Desprindem cu grija hartia de copt de pe fundul blatului. Taiem blatul in doua bucati egale de dimensiuni 25/17 cm.
Crema trufa de ciocolata. Incalzim smantana cu sucul de pere pana aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata si vanilia. Le lasam la odihnit 2 minute apoi amestecam bine pana la omogenizare. Lasam crema la racit.
Crema mascarone. Amestecam mascarpone cu laptele si mierea pana cand obtinem o crema fina si omogena.
Punem zaharul la caramelizat, Cand devine un caramel lichid adaugam migdalele si amestecam bine astfel incat sa acoperim migdalele cu zaharul ars. Oprim focul. Transferam migdalele pe un tocator de lemn si le lasam la racit.
Punem migdalele caramelizate in robot si le maruntim usor, la viteza mica. Incorporam migdalele caramelizate in crema mascarpone. Pastram o lingura pentru decor.
Asamblare. Punem un blat de ciocolata apoi crema trufa. Un nou blat de ciocolata si crema trufa. Dam prajitura la rece timp de o ora pentru a se intari bine crema de ciocolata. Deasupra intindem crema mascarpone si nivelam frumos.
Taiem prajitura in patratele si fiecare bucata o ornam cu pere posate ( curatate de coaja ), fasii de ciocolata si migdale caramelizate. Enjoy!
Claudia V says
WOW! Superb! Am ramas fara cuvinte Si de obicei sunt vorbareata :))))
Paula Gafitescu says
Multumesc Claudia! Hai ca nu e chiar mare lucru, dar ma bucur ca-ti place. Pup!
olivia says
O prajitura foarte fina.
Paula Gafitescu says
Olivia, da. Este tare fina si delicioasa.
Claudia says
Excelent asa cum ne-ai obisnuit.
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Dia! Pupici!
Lidia Nancu says
Afara faptului ca si tu esti la fel de fina si de frumoasa ca si prajiturile tale esti extrem de indemanatica ca sa le faci.Eu am teama ca nu imi vor iesi.O sa imcerc…stiu si putin din domeniu culinar .Buna seara!