Torturile cu ciocolata sunt cele mai bune torturi pentru mine. Este un dulce in fata caruia nu pot rezista, aproape niciodata. Ciocolata este ingredientul meu preferat si ar fi o mare durere sa nu mai am acces la el. Tocmai de aceea majoritatea dulciurilor facute de mine sunt cu ciocolata, ciocolata buna, ciocolata neagra.
Ciocolata neagra da o aroma aparte oricarui desert iar torturile le poate ridica la cel mai inalt rang. Aceasta ciocolata am folosit-o si in acest tort de ciocolata cu crema trufa, tot de ciocolata. Sectiunea lui arata randuri, rauri, straturi de ciocolata, multa, multa ciocolata…cam asta am de spus. Vrea cineva?
Blat
6 oua
80 gr apa
25 gr unt
100 gr ciocolata neagra
150 gr zahar
100 gr faina
20 gr cacao neagra
1 praf de sare
Crema
500 ml smantana pentru frisca
250 gr ciocolata neagra
50 gr unt
50 ml lichior de alune
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
2 linguri zahar pudra
Sirop
200 ml apa
50 gr ciocolata alba
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita lichior de alune
Decor
strugurei
cacao
trufe
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min Nr portii: 12
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt doua tavi de 18 cm diametru. Faina o amestecam cu cacaoa. Turnam apa fierbinte peste unt si ciocolata si amestecam usor pana la omogenizare. Dam amestecul la rece.
Mixam ouale cu un praf de sare si cu zaharul pana isi tripleaza volumul. Adaugam crema de ciocolata in fir subtire peste oua si continuam mixarea la viteza mai mica. Oprim mixerul. Incorporam ingredientele uscate usor, cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Impartim in mod uniform compozitia intre cele doua tavi. Coacem blaturile timp de 30-35 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar la racit. Dupa ce s-au racit complet taiem fiecare blat in trei discuri.
Sirop. Aducem apa la punctul de fierbere. O turnam peste ciocolata rupta marunt. Adaugam esentele si amestecam bine.
Crema. Incalzim smantana pana aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele si untul. Dupa un minut amestecam temeinic. Vom obtine o crema fina. Completam crema cu lichiorul de alune, vanilia si un praf de sare. Amestecam din nou apoi o lasam deoparte pana se raceste complet. O dam apoi la congelator pentru o ora.
Dupa o ora mixam bine crema pana devine spumoasa. Insiropam fiecare felie de blat cu siropul pregatit. Ungem blaturile cu 2-3 linguri de crema si le suprapunem. Decoram tortul cu restul de crema de ciocolata. Deasupra pudram tortul cu cacao neagra. Il dam la rece pentru jumatate de ora cel putin – apoi il feliem.
Simona says
As alege un tort cu ciocolata dintre oricare altul, iar cel ce l-ai pus tu pare sa devina favoritul meu, cel putin dupa ce o sa-l incerc. Ma simt destul de ciudat cand ma vad mancand un tort de ciocolata mai repede decat ar face-o un copil. Insa n-ai cum sa rezisti. Foarte dulce, decorat cu cateva fructe usor acrisoare, e combinatia perfecta. Cum sa nu-ti placa atunci cand vezi ca arata atat de bine si cand stii ca are un gust si mai placut decat aspectul?
Gabriela says
Îmi ploua în gura! Minunat.. Nu cred că mai are nevoie de vreun comentariu
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Gabriela! Pup
Madalina says
De cate blaturi ati avut nevoie ca sa arate asa ? Arata deliciooos
Paula Gafitescu says
Buna Madalina. Am copt doua blaturi si fiecare blat l-am taiat in 3