Prajitura in straturi cu ciocolata este definitia mea pentru o prajitura excelenta cu ciocolata. Straturi de blat fin si usor cu migdale si bezea completate de o crema matasoasa de ciocolata cu arome de alune si vanilie. O prajitura bogata si consistenta. Asa este aceasta prajitura cu multe straturi. Eleganta atat prin aspect cat si prin aromele care o alcatuiesc. Daca o laud atat de mult, posibil sa fie chiar buna aceasta prajitura. Adevarul este ca nu e doar buna, este extrem de buna. Iar eu, ca o iubitoare declarata de ciocolata, am fost cucerita de gustul ei. Are ciocolata, are alune, are un blat fin. Are tot ceea ce inseamna pentru mine un dulce perfect. Enjoy!
Blat – Joconde
3 oua
3 albusuri
110 gr faina de migdale
100 gr zahar pudra
15 gr zahar tos
50 gr faina
1 praf sare
Crema de ciocolata
250 gr ciocolata 40-50% cacao
3 galbenusuri
2 linguri zahar
1 praf sare
200 ml smantana dulce
1 lgta extract de vanilie
30 ml lichior de alune
Decor
100 gr ciocolata neagra
25 gr unt
50 gr smantana dulce
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 20 min Nr portii: 20
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt doua tavi de dimensiuni 20×30 cm.
Ouale le mixam cu praful de sare si zaharul pudra pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam faina de migdale, faina alba si se mixeaza usor.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul tos si mixam pana la topirea zaharului. Incorporam albusurile usor in crema de oua, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in cele doua tavi si nivelam cu o spatula. Coacem blaturile timp de 15-16 minute, pana cand se rumenesc usor la suprafata. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar la racit.
Crema de ciocolata. Punem smantama pentru frisca pe foc mic. Galbenusurile le frecam cu un praf de sare si doua linguri zahar pana se deschid usor la culoare. Ciocolata o rupem bucati mici.
Punem smantana incalzita peste galbenusuri si amestecam usor. Turnam amestecul inapoi in cratita de pe foc. Lasam crema pe foc mic pana incepe sa se ingroasa. Punem si ciocolata maruntita si amestecam bine. Lasam pe foc inca 2-3 minute apoi oprim focul. Amestecul nu trebuie sa fiarba deloc, focul trebuie sa fie mentinut mic.
Dupa 2 minute adaugam lichiorul de alune si extractul de vanilie. Acoperim crema cu folie alimentara si o dam la rece.
Taiem cele doua blaturi in cate 3 bucati egale. Luam o bucata de blat si punem o cincime de crema. Intindem crema uniform si acoperim cu o noua bucata de blat. Procedam la fel pana ajungem la ultimul blat. Peste ultimul blat intindem glazura.
Glazura. Topim la bain marie ciocolata cu smantana si untul. Cand compozitia e omogena o intindem peste prajitura.
Leave a Reply