Baigli cu nuca si mac, un fel de cozonac care m-a fascinat dintotdeauna. Recunosc ca la inceput alegeam mereu varianta cu mac. Gustul dulce-amarui m-a fermecat multi ani de zile. Treptat insa am inceput sa apreciez si varianta cu nuca. Probabil de cand am descoperit proprietatile benefice ale nucilor. Au urmat apoi cativa ani in care varianta cu nuca ajungea mereu la mine in farfurie. Cea cu mac a ramas in umbra. Asta pana cand m-am hotarat sa incerc si eu cozonacul acesta acasa. Si ma bucur ca am facut ambele variante pentru ca au fost extrem de bune. Cel cu mac a ajuns din nou la sufletul meu si parca l-am redescoperit.
Reteta pe care am incercat-o am preluat-o de la Jamila Cuisine. M-a atras faptul ca ea a tradus reteta chiar de pe un site unguresc. Acest lucru m-a facut sa cred ca se apropie destul de mult de varianta originala. Ceea ce imi doream si eu. Cozonacul a iesit minunat si i-a incantat pe toti din familie. E simplu, delicios, fraged!
Aluat
500 gr faina
200 gr unt
10 gr drojdie
1/2 lingurita sare
50 gr zahar pudra
2 galbenusuri
150 ml lapte caldut
1 lingurita extract de vanilie
Umplutura mac
200 gr mac
80 gr zahar
100 ml lapte
Umplutura nuca
200 gr nuca
50 gr stafide
70 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
100 ml lapte
1 ou pentru uns
Aluat. Cernem faina intr-un bol cu sarea. In mijloc punem untul taiat cubulete si incepam sa freamantam pana obtinem un aluat nisipos.
Drojdia o punem in 50 ml lapte caldut impreuna cu o lingura de zahar. Dupa 5 minute o adaugam peste aluat. Deasupra punem si galbenusurile, restul de zahar si extractul de vanilie. Incepem sa framantam. Treptat adaugam lapte caldut. Framantam aluatul timp de 5-10 minute. La final vom obtine un aluat moale, nelipicios. Daca mai este nevoie adaugati lapte, sau faina, dupa caz.
Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru jumatate de ora.
Umplutura cu mac. Punem laptele pe foc cu zaharul. Dupa ce zaharul s-a topit complet il adaugam peste macul macinat. Amestecam si lasam deoparte.
Umplutura cu nuca. Punem laptele pe foc cu zaharul si stafidele. Dupa ce zaharul s-a topit complet il adaugam peste nuca macinata. Amestecam apoi adaugam si vanilia. Lasam deoparte.
Scoatem aluatul din frigider si-l impartim in doua bucati.
Intindem prima bucata intr-o foaie dretunghiulara subtire. Punem umplutura cu mac si rulam strans. Punem cozonacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Intindem si cealalta bucata de aluat si punem umplutura cu nuca. Rulam strans si asezam cozonacul langa cel cu mac.
Ungem cozonacii cu galbenus de ou diluat cu o lingura lapte. Ii dam apoi la rece pentru 10 minute ca sa se intareasca galbenusul.
Dupa 10 minute scoatem cozonacii din frigider si ii ungem cu albus batut. Dam din nou cozonacii la rece pentru 10 minute.
Preincalzim cuptorul la foc mediu ( 180 de grade ). Cand cuptorul e incins punem tava cu cozonacii inauntru. Ii lasam la copt timp de 35-40 de minute, pana cand se rumenesc frumos deasupra.
Vor capata o crusta aurie lucioasa, formidabila. Ii feliem dupa ce s-au racit complet. Enjoy!
Buna. Am incercat reteta pe care ai descriso, si mare imi fu mirararea cand am vazut ca amestecul de nuca mi-a iesit o pasta mai lichida. La inceputul recetei precizezi ca ai preluat reteta de la Jamile CUsine. Asa ca am urmarit reteta video de la Jamlla Cusine, si tin sa spun ca ai omis cantitaea de nuca, era de 250 de grame si nu 200 grame, motiv pentru care mi-a iesti amestecul mai lichid, si in consecinta cozonacul a lasat de dorit. Pe viitor ti-as remane indatorata daca ai fi mai atenta la aceste mici detalii. Multumesc
Imi place foarte mult cum prezentati si vreau sa fac dupa reteta dvs. Am o singura intrebare: cand activam drojdia folosim 50 ml lapte din cei 150 ml??
Buna, da, asa facem. Restul ii folosim la framantat.