Bezeaua este un desert indragit de multi inca din copilarie. Rulada cu lemon curd si bezea este o reteta prin care am vrut sa valorific atat bezeaua mult indragita, cat si minunata crema lemon curd. Alaturarea este perfecta. Crema matasoasa, dulce-acrisoara de lamaie merge minunat cu bezeaua aerata, delicata si dulce. Blatul genoise care compune rulada este si el un blat delicat, perfect pentru rulada si pentru prajituri fine. Fiecare felie din aceasta rulada este o delectare a simturilor, a contrastelor, a texturilor diferite. Si pentru un strop de culoare si hai sa zicem de curaj…am folosit si boabe de piper rosu. Piperul rosu l-am folosit pana acum doar cu ciocolata neagra, insa prin aceasta retete am descoperit ca merge la fel de bine si cu crema de lamaie. Alaturi de bezea…este perfect!
Rulada
4 oua mari
4 linguri zahar
25 gr unt topit
1 lingura lemon curd
5 linguri cu varf faina
1/2 lingurita piper rosu
Lemon curd
90 ml suc lamaie
coaja rasa de la o lamaie
2 oua mari
80 gr zahar
50 gr unt
200 gr crema de branza
Bezea
2 albusuri
100 gr zahar
30 ml apa
Lemon curd. Spalam bine o lamaie si razuim fin coaja, doar partea galbena. Stoarcem sucul de la aproximativ 2 lamai medii si masuram 90 de ml.
Punem sucul de lamaie pe foc mic impreuna cu coaja rasa.
Ouale le batem putin cu zaharul pana se albesc putin la culoare, le punem peste sucul de lamaie inainte ca acesta sa fie foarte cald. Amestecam bine si adaugam untul taiat bucatele. Tinem crema pe foc mic timp de 10 minute, pana se ingroasa. Crema nu trebuie sa fiarba, doar sa capate consistenta unei budinci mai subtiri.
Acoperim crema cu folie alimentara si lasam la racit.
Masuram 200 gr din crema de lamaie. Adaugam crema de branza si o lingurita zahar vaniliat si amestecam bine. Lasam crema la rece.
Blat. Ouale le scoatem de la rece cu o ora inainte de a ne apuca de treaba. Untul il topim pe foc mic si il lasam la racorit. Piperul rosu il zdrobim intr-un mojar cat de bine putem. Amestecam faina apoi cu piperul maruntit.
Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ) Va dura in jur de 10 minute toata treaba.
Adaugam untul topit si lemon curdul in fir subtire. Amestecam timp de 1 minut.
Faina o incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 30/40 cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava, nivelam si o bagam in cuptorul incins.
Coacem blatul timp de 15-16 minute, pana se rumeneste usor. Scoatem tava din cuptor si rasturnam blatul pe un prosop presarat cu zahar tos. Rulam blatul cu ajutorul prosopului cat e cald. Lasam blatul la racit.
Cand blatul s-a racit complet il desfacem cu grija. Punem crema de lamaie uniform, fara insa a ajunge pana pe margini. Rulam blatul cat de strans putem. Transferam rulada pe un platou.
Bezea. Pregatim bezeaua dupa reteta de bezea italiana de aici. Fiind o bezea facuta cu lichid fierbinte nu este nevoie sa o coacem. Siropul de zahar va face asta pentru noi. Dupa ce bezeaua este gata o putem folosi pentru a decora rulada. Dupa cum ne place.
Decoram rulada cu biscuiti fragezi. Reteta de biscuiti fragezi o gasiti aici. Presaram si piper rosu. Servim cu pofta!
Claudia says
Doamne cum poate sa arate.
Nu-mi pot lua ochii de la ea.As fi tentata sa incerc si eu cu piper rosu.
daca-mi place ghimbirul,sigur mi-ar placea si piperul.Chiar zilele trecute discutam ca ar fi interesant de folosit piper in prajitura.
Paula Gafitescu says
Dupa ceiti faci curaj, sa-mi spui si mie daca ti-a placut piperul rosu in prajituri. Pup!