Eclerurile sunt un desert delicat. In ultima vreme au mare trecere la noi in familie, iar eu ma bucur sa le fac de fiecare data. Se fac usor si sunt deosebit de bune. Nu demult am facut ecleruri cu capsune si crema de lamaie. Un produs simplu s-ar zice. Insa tocmai tocmai aceasta simplitate le face atat de bune. Nefiind un desert incarcat de arome, poti sa te bucuri de fiecare aroma in parte. Si nu sunt multe, insa sunt speciale. Vanilie, lamaie si capsune. Asta am folosit la aceste ecleruri. O combinatie proaspata si delicioasa de vara. O combinatie care incanta atat ochii cat si papilele gustative.
Baza crocanta – Craquelin
50 gr faina
40 gr unt
50 gr zahar
1 praf sare
Ecleruri
170 gr oua ( 2 oua mari )
110 gr faina
80 gr unt
170 ml apa
5 gr zahar
2 gr sare
Crema patiserie
250 ml lapte
3 galbenusuri
30 gr amidon
50 gr zahar
1 pastaie de vanilie
coaja rasa de lamaie
sucul de la o lamaie
Frisca
200 ml smantana pt frisca
1 lingurita zahar vanilat
coasa rasa de lamaie
300 gr capsune
Craquelin. Untul moale il amestecam cu zaharul, faina si praful de sare. Trebuie sa obtinem o compozitie omogena. O invelim in folie alimentara si dam la rece pentru o ora.
Dupa o ora scoatem craquelinul si il intindem intr-un strat subtire de 2-3mm. Pentru a-l intinde mai usor il punem intre doua hartii de copt. Decupam dreptunghiuri de 10/3 cm dimensiuni si le dam din nou la rece.
Ecleruri. Punem apa pe foc impreuna cu untul, sarea si zaharul. Amestecam pana incepe sa fiarba., Adaugam faina, toata odata, si amestecam bine cu o lingura sau un tel . Oprim focul. Lasam aluatul la rece.
Galbenusurile le batem usor. Le adaugam treptat in aluatul racit si amestecam continuu. Punem aluatul intr-un pos cu varf rotund.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava mare. Facem cu posul 10-12 ecleruri. Acoperim aluatul cu cate un dreptunghi de craquelin. Coacem cojile de ecler timp de 35-40 de minute, pana cand se rumenesc frumos. Le scoatem pe un gratar la racit.
Crema patiserie de lamaie. Cele trei galbenusuri le frecam cu amidonul. Laptele il punem pe foc impreuna cu zaharul si cu semintele pastaii de vanilie. Cand laptele s-a infierbantat bine si este aproape sa dea in clocot il luam de pe foc si il turnam, in fir subtire peste galbenusuri amestecand energic. Punem apoi amestecul pe foc, la flacara medie spre mare. Fierbem 2-3 minute pana se ingroasa, dupa care luam crema de pe foc. Adaugam coaja rasa de lamaie si amestecam din nou.
Lasam crema deoparte dar continuam sa amestecam in ea tot la 5 minute. Dupce ce s-a mai racorit putin adaugam si sucul de lamaie.
Smantana pentru frisca o batem timp de un minut cu mixerul la viteza medie, adaugam si zaharul apoi continuam mixarea pana cand devine pufoasa.
Taiem cu grija eclerurile in doua, lasand partea de deasupra putin mai ingusta.
Umplem eclerurile cu crema de lamaie. Punem felii de capsune si deasupra ornam cu frisca. Acoperim cu jumatatea de ecler de deasupra. Pudram eclecurile cu zahar si le servim cu pofta. Enjoy!
Trebuie sa fie foarte bune cu stratul acela crocant. Imi place combinatia de arome!
Da, grozav de bune. Combinatia aceasta m-a cucerit in urma cu ceva vreme, are ceva aparte.
O,ce minune de prajitura!
Multumesc mult Olivia! Te pup!