Torturile marcheaza o sarbatoare – de obicei. Dar uneori sunt si rezultatul unei provocari. Si provocarea a fost sa realizez un tort cat se poate de frumos. Nu stiu cat de bine am reusit, insa acest tort cu ciocolata si lichior de alune este un tort extrem de bun. Ciocolata si alunele ( de fapt lichiorul de alune ) sunt o combinatie fericita pentru oricine. Mai ales pentru adultii care in acest tort se pot bucura de alune in varinata alcoolizata. Si de multa ciocolata…si de multe straturi diferite de texturi si arome.
Asadar straturi fine de blat insiropate cu alune, crema densa de ciocolata cu praline, crema fina de alune cu branza, crema de ciocolata pentru decor, ciocolata alba si bomboane colorate….toate acestea au transformat acest tort cu ciocolata si lichior de alune intr-un tort de exceptie.
Blat de vanilie
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina
1 lingura ulei
1 lingurita zahar vanilinat Dr Oetker
Blat de cacao
3 oua
3 linguri zahar
2 linguri faina
1 lingura cacao Dr Oetker
1 lingura ulei
Sirop
100 ml lichior de alune
100 ml apa
Crema de alune
200 gr crema de branza
50 ml lichior de alune
50 gr zahar
100 ml lapte
7 gr gelatina + 50 ml apa
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilinat Dr Oetker
Crema de ciocolata si praline
50 gr zahar
25 gr smantana dulce
50 gr alune
150 gr ciocolata neagra
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat Dr Oetkerzahar vanilinat Dr Oetker
2 gr gelatina
Decor
200 gr crema de branza
200 ml smantana dulce
250 gr ciocolata neagra
50 gr zahar
100 gr ciocolata alba
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu unt si faina doua forme de tort de 18 cm diametru.
Blat de vanilie. Punem ouale, zaharul si un praf de sare in bolul de la mixer. Mixam pana cand ouale se albesc la culoare si isi tripleaza volumul ( cel putin ) Va dura in jur de 10 minute toata treaba.
Adaugam uleiul in fir subtire si mai amestecam putin. Faina o incorporam usor, cu miscari de jos in sus. Avem grija sa pastram cat mai mult volum. Turnam compozitia intr-o tava si nivelam usor.
Blat de cacao. Procedam la fel ca si la blatul de vanilie si punem compozitia in cealalta forma de copt.
Coacem blaturile timp de 25-30 de minute. Facem testul cu scobitoarea si apoi le scoatem din cuptor. Scoatem blaturile cu grija din tava si le lasam pe un gratar la racit.
Crema de ciocolata si praline. Punem zaharul la caramelizat. Alunele le tocam marunt. Cand zaharul se transforma in caramel adaugam smantana si amestecam bine. Punem si ciocolata rupta bucatele si lasam pe foc mic. Amestecam pana cand crema e omogena.
Luam crema de pe foc si adaugam alunele maruntite. Gelatina o punem la hidratat intr-o lingura de apa rece. Adaugam gelatina in crema si amestecam bine. Acoperim cu folie si dam crema la rece.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vaniliat. Cand obtinem o spuma ferma ne oprim. Adaugam frisca in crema de ciocolata cu miscari de jos in sus.
Crema de alune. Laptele, lichiorul si zaharul le punem pe foc si le aducem aproape de punctul de fierbere. Gelatina o punem la hidratat in apa rece.
Dupa 5 minute adaugam gelatina peste lapte si o dizolvam. Incorporam usor si crema de branza. Lasam crema la racit.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vaniliat. Cand obtinem o spuma ferma ne oprim. Adaugam frisca in crema de alune cu miscari de jos in sus.
Asamblare. Taiem blatul de vanilie in doua blaturi mai subtiri. Blatul de cacao il vom taia in trei blaturi. Insiropam fiecare blat cu siropul de alune.
Punem o bucata de blat de cacao pe un platou. Inconjuram blatul cu un inel reglabil de tort. Peste blat vom pune o treime din crema de alune. Continuam in felul urmator: blat cacao, crema alune, blat vanilie, crema ciocolata, blat vanilie, crema alune, blat cacao, crema ciocolata. Dam tortul la rece pentru 5-6 ore, pana se intaresc cremele.
Decor. Topim ciocolata alba la bain-marie. Decupam 2 fasii de hartie de copt de 4cm latime si 20 cm lungime. Intindem ciocolata alba pe cele doua fasii.
Topim ciocolata impreuna cu smantana pe foc mic. Cand amestecul e omogen oprim focul. Adaugam zaharul si crema de branza si amestecam. Dam crema la rece pana se intareste usor.
Imbracam tortul cu crema de ciocolata. Il invelim apoi cu cele doua fasii de ciocolata alba si-l dam la rece. Dupa 10 minute putem sa dezlipim cu grija hartia de copt. Incalzim usor ciocolata alba cu o torta – sau o punem langa o sursa de caldura pentru a se inmuia putin. Acoperim fasiile de ciocolata alba cu bomboane colorate Dr Oetker. Decoram tortul cu praline, ciocolata alba si physalis. Il dam la rece pentru 2 ore.
Feliem tortul cu un cutit cu taisul fierbinte. Este extrem de aromat – si elegant. Enjoy!
Si pentru ca acest tort l-am facut ca urmare a unei provocari lasate de Dr. Oetker, trebuie sa dau leapsa mai departe Mihaelei si sa o rog sa ne incante cu reteta ei.
cozia says
i love you, je t aime, te quiero,
te ador,
torturile, febletea mea definitiva si irevocabila, e probat, acest virus e de nelecuit
un tort minunat!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Cozia, si ma bucur ca-ti place tortul!
irina says
Se poate înlocui lichiorul de alune cu lichior de cafea?
Mulțumesc
Paula Gafitescu says
Da, sigur ca se poate.
irina says
Grozav de bun! Mulțumesc pentru reteta.
Paula Gafitescu says
Irina, ma bucur mult!