Ador prajiturile simple si rapide. Ador prajiturile cu blat crocant si foarte fraged, care pur si simplu se topeste in gura. Ai ce anume mrge cel mai bine cu acest blat? O crema de fructe, sau fructe pur si simplu? Poate fructe si o crema delicata si usoara de iaurt. Cred ca asta este solutia ideala. Un blat fraged si delicios ( cu mult unt, evident ) o crema usoara de iaurt si multe fructe proaspete de vara. Simplu, delicios, rafinat si plin de culoare!
Crusta
200 gr unt
400 gr faina
3 galbenusuri
50 gr zahar pudra
1 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
Umplutura
3 albusuri
150 gr iaurt grecesc 10% grasime
50 gr zahar
400 gr fructe de padure
Decor
100 gr ciocolata alba
Crusta. Faina o amestecam cu sarea, praful de copt si zaharul pudra. Adaugam untul rece, taiat cubulete, si incepem sa framantam cu varful degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Batem usor galbenusurile si le amestecam cu 2-3 linguri de apa rece ( de la frigider ) apoi le adaugam peste aluat, Framatam usor, doar pana la omogenizare. Daca aluatul nu este legat mai putem adaugam o lingura de apa rece.
Invelim crusta in folie alimentara si o dam la rece pentru o ora. Dupa o ora il scoatem de la rece si punem o treime inapoi in folie la frigider.
Punem aluatul pe blatul de lucru bine infainat. Il intindem intr-o foaie dreptunghiulara, usor mai mare decat dimensiunea tavii ( eu am folosit o tava de 25/35 cm dimensiuni ). Foaia de aluatul trebuie sa aiba 0.5mm grosime.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem bine cu unt o tava de 25/35 cm dimensiuni. Punem foaia in tava si o nivelam. Urcam usor cu marginile pe lateralele tavii. Intepam din loc in loc cu furculita. Coacem aluatul timp de 15 minute fara umplutura.
Umplutura. Albusurile le batem usor cu un praf de sare si zaharul. Nu trebuie sa obtinem spuma, doar cat sa se desfaca albusurile. Adaugam iaurtul si amestecam. Punem compozitia peste crusta din tava. Din loc in loc punem fructele: afine, zmeura, coacaze.
Scoatem aluatul ramas la frigider. Rupem bucatele din el si le presaram peste fructe. Dam din nou prajitura la cuptor ( tot la 180 de grade ) si o coacem timp de 20-25 de minute, pana cand se rumeneste stratul crocant de deasupra.
Cand e gata o scoatem pe un gratar la racit. O decoram cu ciocolata alba topita. O putem servi alaturi de inghetata de vanilie. E un deliciu!
Crusta contine probabil cele 3 galbenusuri? Multumesc.
Buna Olivia. Ai dreptate, am completat si in reteta
Multumesc mult!
Buna Paula. Galbenusurile se amesteca cu cata apa? Iar praful de copt cand se adauga? Multumesc.
Buna Diana. Galbenusurile se amesteca cu 2-3 linguri de apa rece, cat sa poata lega aluatul. Praful de copt se adauga peste faina la inceput. O zi frumoasa!
Eu cunosc aceasta prajitura cu numele de Cifra Mano, poate voi o cunoasteti cu un alt nume as fi si eu foarte curioasa. Si totusi sa nu apara cu un nume pentru unii din noi de neinteles am botezat-o Prajitura cu Bezea si am lasat si numele ei real cum o stiu eu, de Cifra
La ce temperatura coacem aluatul fara umplutura? aceeasi intrebare , cu umplutura?
Pt ca vad ca nu specificati in textul retetei…