Daca nu este timp pentru un tort mare, atunci facem un tortulet. Un tortulet cu mousse de afine si iaurt. Un tortulet cu blat fraged, extrem de fraged, din aluat de biscuiti si o umplutura cremoasa si lejera de afiine, iaurt cremos si frisca pufoasa si naturala. Un blat crocant si delicios, cu mult unt – asa cum imi place mie. O umplutura fina, delicata si de o culoare superba. Per total acest tortulet este unul chiar simplu de facut, trebuie doar sa avem ustensilele necesare pentru a-l monta. Enjoy!
Blat
200 gr unt
400 gr faina
50 gr zahar pudra
1 llingurita zahar vaniliat
1/3 lingurita sare
2 galbenusuri
3 linguri apa rece
Mousse de afine
200 gr afine
50 ml apa
50 gr zahar
2 linguri suc de lamaie
5 gr gelatina
200 gr iaurt grecesc
2 linguri zahar pudra
200 ml smantana pt frisca
1 lingurita zahar pudra vaniliat
Decor
sos de afine
zahar pudra
Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 3 ore Nr portii: 6
Biscuiti. Faina o cernem intr-un bol incapator, facem o adancitura in mijloc si punem untul taiat cubulete, zaharul pudra si sarea. Amestecam cu ajutorul degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam si galbenusurile, apa rece si framantam putin, doar pana la omogenizare. Dam aluatul la rece pentru o ora.
Mousse de afine. Afinele le punem pe foc cu apa, zaharul si sucul de lamaie. Din momentul in care incep sa fiarba le lasam 10 minute pentru a se inmuia suficient. Punem amestecul in blender si facem un piure pe care il punem din nou pe foc si-l aducem aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul.
stefy says
colorate, parfumate, delicioase!
Alina says
Buna!
Vreau sa fac si eu mini cupcakes cu afine si as avea o intrebare legata de unt:in reteta dvs, scrie ca se adauga untul, dar nu se precizeaza cum tr sa fie untul:la temperatura camerei,topit sau rece?Aceasta e singura ea nedumerire.Va multumesc frumos si sper sa nu-mi ignorati mesajul!
Paula Gafitescu says
Buna Alina, untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Sa-mi spui cum au iesit mini cupcakes dupa ce le faci. O zi frumoasa!
Alina says
Buna!Acum am terminat de ornat mini cupcake-urile cu afine.Au iesit frumoase si bune!Totusi vreau sa te intreb dc nu lipseste ceva din ingrediente deoarece mie mi-a iesit compozitia cam tare si lipicioasa sau asa trebuia sa fie?Sotul meu a devorat deja 5 briose.Multumesc!
O seara placuta!
Cami says
Cele mai “tari” prajituri!
Singurul “minus” este ca postezi prea rar pentru gustul fanilor…
Urmaresc zilnic site-ul pentru a vedea cele mai smechere retete. Multe le-am executat cu succes maxim. La sfarsitul lunii, parintii mei aniverseaza nunta de aur si vreau sa le fac ceva supermegadeosebit in materie de praji…ma poti ajuta? Te rog?…