Prajitura cu caise caramelizate si vanilie este una din cele mai reusite combinatii facute de mine. Caisele stim cu totii ca merg foarte bine cu vanilia, dar caisele caramelizate aduc o aroma aparte. Caramelul este cel care face diferenta, dar nu orice caramel…ci un caramel fructat, plin de caise aromate.
Prajitura se compune din mai multe straturi, usor delicate as putea spune, atat ca aspect cat si ca tehnica de executie. Pentru inceput avem un blat de bezea cu cacao si migdale, un strat de caise caramelizate, un nou strat de bezea, o crema fina de vanilie si un strat simplu de smantana dulce. O simfonie de arome. Enjoy!
Blat bezea
6 albusuri
6 linguri migdale
1 lingura cacao
7 linguri zahar
Crema de vanilie
300 ml lapte
4 galbenusuri
90 gr zahar
4 linguri rase amidon
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
2 foi gelatina
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
Caise caramelizate
100 gr zahar
10 caise mici si dulci
100 gr unt
Blat. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul, cate o lingura pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare pana cand obtinem o bezea frumoasa. Amestecam cacaoa cu faina de migdale apoi le adaugam peste bezea si amestecam usor, folosind o spatula/lingura, cu miscari de jos in sus.
Caisele caramelizate. Punem zaharul intr-o tigaie si il lasam la caramelizat. Scoatem samburii din caise si taiem fructele in 4 bucati. Cand zaharul e complet caramelizat adaugam fructele. Amestecam bine si lasam compozitia pe foc mediu timp de 8-10 minute, pana cand scade usor lichidul. Oprim focul si adaugam untul.
Punem aceasta crema peste un blat de bezea, si o acoperim cu celelalt blat. Dam la rece.
Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luam crema de pe foc si acoperim cu o folie alimentara. Gelatina o punem in apa rece. Dupa cinci minute o adaugam in crema calduta. Amestecam bine apoi dam crema la rece.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu un praf de zahar. Cand obtinem o spuma bat o adaugam in crema de vanilie cu miscari de jos in sus. Punem crema de vanilie peste prajitura si o dam la rece.
Cand crema de vanilie e intarita adaugam putina crema obtinuta din smantana dulce si zahar vanilat. Decopram prajitura cu bucati de ciocolata. O servim in portii generoase!
Placinta Oana says
Waw! Arata grozav! Felicitari si la cat mai multe retete delicioasa! :*
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Oana! Te pup!
EMIL says
Pot sa folosesc caise din compot? Doar 10 g de caise?
Paula Gafitescu says
Da, se pot folosi caise din compot, scurse bine de suc. Eventual, se mai poate reduce din cantitatea de zahar, cu 20 de grame, ca sa nu fie prea dulce. Este vorba de 10 caise, nu de 10 grame
adi says
crema obtinuta din smantana dulce si zahar vanilat???????
batuta sau fiarta??? nu arata a frisca pare a fi ceva cu gelatina
Paula Gafitescu says
NU este frisca, este doar o crema de smantana. Smantana este bine sa fie una grasa, cu consistenta unei creme. Eu folosesc smantana grasa de casa. Stratul este subtire, si de aceea este mai stabil.
adi says
Multumesc mult. O zi buna!