Briosele sunt printre cele mai indragite prajituri de catre cei mici ai mei. Iar eu le fac briose de multe ori pentru ca stiu ca sunt prajituri rapide, dragute si gustoase. Pe langa asta, ele pot fi ornate in diferite feluri atractive pentru copii. De multe ori fac briose sarate, cu branza, spanac sau alte combinatii. Insa uneori este nevoie si de varianta lor dulce. Si atunci, acel dulce prefer sa fie cat mai gustos. Ciocolata si caramelul se stie deja ca este una din cele mai delicioase si dulci combinatii. Dar, daca folosim o ciocolata neagra, de calitate, vom putea echilibra gustul de dulce. In final vom avea aceste briose cu caramel si nuci pecan, moi, pufoase, cu textura umeda si arome delicioase si un gust fin de ciocolata.
Ingrediente
35 gr cacao
180 ml apa fierbinte
85 gr ciocolata neagra
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita praf de copt
1 praf de sare
2 oua mari
70 ml ulei
2 linguri iaurt
150 gr faina
1 lingurita extract de vanilie
120 gr zahar
50 gr nuci pecan
50 gr caramel
Glazura
100 gr caramel ( reteta aici )
50 gr ciocolata neagra
nuci pecan
Timp de preparare: 60 min. Timp de coacere: 25 min Nr portii: 12
Briose. Amestecam cacaoa cu apa fierbinte si ciocolata neagra. Lasam la rece. Intr-un bol incapator punem ingredientele uscate: faina, bicarbonatul, sarea, zaharul si praful de copt. Amestecam usor cu un tel.
Separat amestecam uleiul cu ouale, iaurtul si vanilia. Adaugam si crema de ciocolata racita. Omogenizam compozitia.
Punem ingredientele lichide peste cele uscate si amestecam pana la omogenizare. Ne folosim de un tel sau o spatula. La final incorporam caramelul si nucile pecan tocate marunt.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 grade). Pregatim o tava cu 12 forme de muffins. Putem sa le tapetam cu hartiute de copt sau le ungem cu unt si apoi tapetam cu faina.
Umplem formele pana la 3/4 din capacitate. Coacem prajiturile timp de 20-25 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar la racit.
Glazura.
O varianta grozava de caramel gasiti la reteta de biscuiti fragezi cu caramel si bezea.
Incalzim usor caramelul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana la omogenizare apoi oprim focul. Lasam glazura o jumatate de ora la odihna apoi putem sa o turnam peste briose. Le decoram cu bucati de ciocolata si nuci pecan. Enjoy!
Irina says
Caramelul se poate inlocui cu lapte condensat caramelizat?
Multumesc.
Paula Gafitescu says
Buna Irina, da se poate inlocui.
irina says
Mulțumesc Paula o sa le încerc curand.
O prietena mi-a cerut pt ziua ei un tort cu ciocolata, poți te rog sa-mi recomanzi unul?
Ai atât de multe și mi-e tare greu sa aleg unul din gramada de minunatii!
Mulțumesc frumos și La Mulți Ani pt 8 Martie!
irina says
Foarte bune!
Mulțumesc pt reteta.
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult Irina! Te mai astept cu impresii!