Se prea poate spune ca tartele de toamna sunt preferatele mele. Motivul sa fie fructele robuste si zemoase de toamna. Sau usurinta cu xcare integrezi fructele de toamna intr-o tarta? Oricare din ele ar fi, rezultatul este ca sunt delicioase, iar aceasta tarta cu gututi caramelizate este in topul lor. O explozie de arome intalnim in aceasta tarta: gutui parfumate si galbene, lamaie proaspata, vanilie delicata, zahar caramelizat. Aromele acestea sunt invaluite de o crusta super frageda si cu un gust subtil de unt. E un aluat de tarta atat de fraged ca se topeste in gura, si e dovedit ca nu te saturi usor de el. Pentru mine o felie a fost prea putin. Voi cate doriti?
Crusta
300 gr faina
180 gr unt
1/2 lingurita sare
50 gr zahar pudra
1 galbenus
apa rece
Crema
2 oua mari
100 ml smantana
100 ml lapte
2 linguri amidon
50 gr zahar
1 lingurita extract de vanilie
Gutui caramelizate
80 gr zahar
2 gutui medii/1 mare
1 lamaie
Crusta. Faina o cernem intr-un bol incapator impreuna cu sarea sui zaharul pudra. Facem o adancitura in mijloc si punem untul taiat cubulete. Amestecam cu varful degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam si galbenusul, apa rece si framantam putin, doar pana la omogenizare. Invelim aluatul in folie si il dam la rece pentru o ora. Intre timp pregatim o forma rotunda de tarta pe care o vom ungem foarte bine cu unt. Forma de tarta pe care am folosit-o avea 20 cm diametru, pentru ca am vrut o tarta mica. Insa cantitatile din reteta sunt potrivite pentru o forma mai mare, gen 24-26 cm.
Gutui caramelizate. Spalam bine merele gutui si le curatam cotorul. Taiem gutuile in felii potrivit de subtiri apoi le stropim cu zeama de lamaie. Punem zaharul la caramelizat intr-o tigaie neaderenta. Cand devine auriu la culoare adaugam feliile de gutui. Amestecasm bine si lasam 6-7 minute pe foc mediu, pana se inmoaie fructele. Lichidul nu trebuie sa scada de tot. La final adaugam putina coaja de lamaie.
Crema. Amestecam ouale cu amidonul, zaharul si vanilia. Cand obtinem o crema omogena adaugam smantana si laptele. Nu este nevoie sa punem crema pe foc, deoarece se va ingrosa in cuptor.
olivia says
O tarta cu un parfum sublim de toamna.
Gaby says
O am in cuptor…doar ca o problema am avut,tava trebuia mai mare,crema a fost prea multa pentru dimensiunea specificata.Cred ca va fi buna oricum.
Paula Gafitescu says
Gaby, asa este :))) Si mie mi-a ramas crema, si am copt-o separat. O sa scriu si in reteta, e un aspect ce conteaza. Sper sa-ti placa. Da-mi de stire 😉
Giorgi says
Nu am reusit reteta asta dar asta nu inseamna ca nu mai incerc.Am avut dificultati cu caramelizarea,cand am pus feliile de gutuie s-a facut zaharul beton ,am pus putina apa sa se topeasca.Ma tot gandesc cum ai topit tu zaharul ala caramelizat…Cred ca trebuia sa coc mai mult caci a ramas aluatul crud ,sau poate sa-l pun in strat mai subtire.
Si asa ,trebuie sa spun ca gustul e divin,puternic aromat si miros ….mmmm….