Un tort este mereu o bucurie. Un tort colorat si aranjat intr-un mod elegant este o bucurie si mai mare. Bucuria de a gati, bucuria de a-l aranja, bucuria de a vedea si bucuria de gusta! Deja suna coplesitor, insa nimic nu este prea mult cand vine vorba de acest entremet cu piersici si fructe de padure. Un tort cu ingrediente simple, dar combinate intr-un mod elegant si foarte placut atat vizual cat si din punct de vedere al aromelor. Arome ce te duc cu gandul la vara, este drept. Insa vara, este oricand binevenita in mintea si bucataria mea. Iar acest tort este vesel ca o zi frumoasa de vara. Un blat genoise simplu, mousse de piersici, dulceata de fructe de padure, piersici din compot si jeleu de piersici. Un deliciu!
Blat genoise
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina
20 gr unt topit
1 praf sare
Compot/crema de fructe
200 gr fructe de padure
2 linguri zahar
2 linguri apa
Mousse de piersici
400 gr piersici din compot cu suc
10 gr gelatina + 50 ml apa
200 gr crema de branza
50 gr zahar
250 gr smantana pentru frisca
1 lingura zahar vaniliat
1 lingurita extract de vanilie
Decor
grilaj de ciocolata
piersici glazurate
coacaze rosii
Blat genoise. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de 18cm diametru si o tava de dimensiuni 15×20 cm.
Ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Se adauga faina si se incorporeaza usor prin miscari de jos in sus. Adaugam si untul topit si racit si din nou amestecam usor.
Turnam compozitia in cele doua tavi si nivelam. Coacem blaturile timp de 15-16 minute, pana cand se rumenesc usor. Le scoatem pe un gratar si le lasam la racit.
Scoatem blatul din tava dreptunghiulara si-l taiem in doua bucati de 6/20 cm. Cu aceste bucati vom imbraca marginile tavii rotunde, de 18 cm diametru.
Mousse de piersici. Piersicile le facem piure. Punem piureul de piersici intr-o oala, pe foc mic. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Cand piureul e fierbinte oprim focul, adaugam zaharul si gelatina si amestecam bine. Acoperim crema si o dam la rece pana ajunge la temperatura camerei. Punem 150 gr de jeleu de pierisci deoparte. Incorporam in jeleul ramas crema de branza si amestecam pana la omogenizare.
Smantana pentru frisca o mixam bine impreuna cu zaharul vanilat pana cand obtinem o spuma ferma. Incorporam usor frisca in crema de piersici racita.
Dulceata de fructe. Punem fructele intr-o oala cu fundul gros, pe foc mediu. Adaugam apa si zaharul. Lasam sa fiarba 10 minute, pana cand scade lichidul si obtinem consistenta unei dulceti de fructe de padure. Lasam la racit.
Asamblare. Punem dulceata de fructe de padure peste blat. Deasupra punem 2-3 linguri de mousse si nivelam. Peste mousse punem 3 jumatati de piersici din compot. Acoperim piersicile cu mousse-ul de piersici si nivelam. Deasupra turnam jeleu de piersici si dam tortul la rece pana a doua zi. Ornam tortul cu decoratiuni de ciocolata, piersici din compot si fructe de padure.
Servim cu pofta. Enjoy!
Cora says
Tortul este deosebit de elegant! Daca te rog, ma sfatuiesti si pe mine ce fel de ciocolata alba sa folosesc pt ornare? Una care sa nu se topeasca in momentul in care este scoasa din frigider, multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Cora, pentru acest tort poti sa folosesti ciocolata alba de la Heidi, sau de la Nestle Dessert
Andrada Cîmpan says
Buna , ce tava ai folosit pentru acest tort ? Diametru ma interesează ! Mulțumesc ?
Paula Gafitescu says
Buna, am folosit o tava de 18cm diametru.
Adina says
Buna Paula se pot folosi si piersic proaspete? Multumesc
Paula Gafitescu says
Buna, se pot folosi, dar trebuie opraite inainte pentru a se inmuia.
Alexandra says
Buna! Pentru o tava cu diametrul de 22 cm se dublează cantitățile? Multumesc!