Placinte cu branza si leurda, in varianta fara gluten.
Placintele sunt preferatele copilariei mele, in special cele facute pe lespede. Cu cat mai multa branza au, cu atat mai ispititoare pentru mine. Verdeata nu ma deranjeaza deloc. Ceapa verde, spanac, marar, leurda, usturoi, toate imi plac. Pentru acesta reteta am ales sa combina spanacul cu leurda, ceapa verse si usturoiul. Cam toate preferatele mele. Si stim cu totii ca este o combinatie ce merge foarte bine cu branza de oi, cu gust puternic…asa cum il are la inceputul primaverii.
Aluatul l-am facut simplu. In loc de faina, de data aceasta, am folosit Bread Mix de la Dr. Schar, faina fara gluten. Da, este o faina care nu are deloc grau sau alte ingrediente ce contin gluten, insa se comporta minunat in aluaturile de placinta. Urmeaza sa o testez si in varianta de paine. Sunt convinsa ca va fi la fel de grozava painea, asa cum e acest aluat de placinta.
Aceste placinte cu branza si leurda ( fara gluten ) le inscriu in campania “Gatim romaneste si fara gluten cu Schar” organizata de Ruxandra si Dr. Schar. Mai multe detalii despre aceasta campanie gasiti aici. In continuare va invit sa studiati si incercati aceasta reteta minunata. Enjoy!
1. Ingrediente
Aluat
450 gr mix Bread Dr Schar
250-300 ml apa calduta
5 gr drojdie uscata fara gluten Dr Schar
1 lingurita sare
1 lingura otet
2 linguri ulei
Umplutura
400 gr branza de oi
100 gr spanac tocat
1 legatura leurda
3 catei ustoroi
2 cepe verzi
sare, piper
ou pentru uns
2. Preparare
Aluat.
Punem bread mixul Dr Schar intr-un bol. Adaugam sarea si drojdia uscata si amestecam usor cu un tel. Adaugam apa calduta si incepem sa framantam. Incepem cu 250 ml apa, daca mai este nevoie, completam ulterior. Cand aluatul e omogen si nelipicios adaugam uleiul si lingura de otet. Amestecam bine pana la incorporarea completa. Acoperim aluatul cu un prosp si il lasam la odihnit pentru jumatate de ora.
Umplutura.
Umplutra e simpla si la indemana oricui. Se pot folosi ingrediente proaspete, mai ales ca suntem in plin sezon cu leurda si spanac.
Asadar, dupa ce am spalat si oparit spanacul, il scurgem bine de apa. Cantarim 100 de grame si il tocam marunt. Leurda nu o vom opari, o vom toca marunt asa proaspata cum e.
Curatam usturoiul, il zdrobim apoi il punem peste verdeturi. Amestecam. Adaugam branza de oaie. Amestecam din nou.
Asamblare
Rasturnam aluatul pe masa de lucru, infainta. Il impartim in 4 parti egale. Fiecare bucata o intindem intr-o fasie lunga de 40 cm si lata de 7-8 cm. Trebuie sa obtinem o fasie rotunda. Punem un sfert din umplutura intr-o fasie de-a-lungul aluatului. E bine ca umplutura sa o punem mai in centru. Ungem marginile aluatului cu ou, si le aducem peste umplutura. Apasam bine.
Ruloul rezultat il punem in tava sub forma de spirala. Procedam la fel cu celelalte bucati de aluat. Fiecare rulou il punem in continuarea celuilat, astfel ca sa obtinem o spirala mare si frumoasa.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Ungem spirala cu ou. Presaram deasupra pesmet Dr. Schar . Introducem tava in cuptor si coacem spirala pentru 30-35 de minute.
Scoatem placinta din cuptor si o lasam in tava la racorit. Mirosul este imbietor, dar placinta e fierbinte. Asteptam 15 minute dupa care putem sa o portionam si o servim cu pofta. Enjoy!
mikaela says
Imi place ca, spre deosebire de alte retete de placinte,se limiteaza la doar 2 linguri de grasime.As face spirala asta cu branza si stafide(imbatate un pic in rom).;)
Elena says
Imi place blogul tau. BRAVO! Felicitari.