Prajiturile traditionale, facute in casa, imi sunt tare dragi. Ele mereu reusesc sa trezeasca amintiri din vremurile copilariei. Amintiri frumoase, care ma fac sa zambesc cu drag. Ele sunt prajituri simple, de regula, dar gustul este de apreciat tocmai prin aceasta simplititate si bunatate.
Prajitura cu branza si bezea are preferata mea in copilarie. Atunci eram mai mult prietena cu branza decat cu ciocolata. Intre timp gusturile s-au schimbat, dar aceasta prajitura a ramas in topul preferintelor. O prajitura cu aluat de tarta, crema de branza si bezea dulce si crocanta. Un deliciu. O prajitura fina, care se topeste in gura. O prajitura care am recreat-o acum pentru campania “Gatim romaneste si fara gluten”. Campania este sprijinita de produsele fara gluten Dr. Schar si Ruxandra Micu, mai multe detalii despre aceasta campanie gasiti aici.
Si pentru ca mi-a fost greu sa ma abtin, am imbogatit aceasta prajitura cu o crema fina de lamaie, anume lemon curd. Lamaia i-a dat prospetime, culoare si o aroma minunata. In loc de aluat fraged pentru crusta am folosit biscuiti fara gluten Dr. Schar. Pentru a simplifica lucrurile. Iar bezeaua am imbogatit-o cu o crema de branza. Nu m-am putut abtine…
Crusta
250 gr biscuiti Dr Schar Maria normali
125 gr biscuiti digestivi Dr Schar
150 gr unt
30 gr migdale
2 linguri lapte
1 lingurita extract de vanilie
Umplutura
600 gr branza proaspata de vaci
300 gr smantana grasa
150 gr zahar
5 oua medii
2 linguri suc de lamie
1 lingurita extract vanilie
Crema
200 gr lemon curd
300 gr crema de branza
50 ml lapte
5 gr gelatina
4 albusuri
200 gr zahar
40 ml apa
Decor
lemo curd
bezea
Crusta. Punem biscuitii in robotul de bucatarie. Ii macinam fin. Untul il topim la foc mic si il adaugam peste biscuiti. Adaugam, laptele, vanilia si migdalele macinate. Omogenizam.
Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/30 cm dimenisuni. Punem biscuitii in tava si nivelam. Apasam cu dosul unui pahar.
Crema de branza. Punem branza proaspata de vaci si smantana in robot. Mixam pana obtinem o crema fina. Adaugam ouale, zaharul, sucul si coaja rasa de lamaie. Mixam pana la omogenizare. Turnam crema peste crusta si dam la cuptor. Coacem prajitura timp de 35-40 minute, la foc mic ( 160 de grade ).
Lasam prajitura sa se raceasca in cuptor. Dupa 1 ora o scoatem din cuptor si o dam la rece.
Acoperim prajitura cu un strat fin de lemon curd. Ii va da o aroma minunata. Reteta de lemon curd o gasiti aici.
Pregatim bezeaua. Retata de bezea italiana o gasiti aici. Punem un sfert din bezeaua rezultata intr-un pos cu varful stelat. Posam mici stelute intr-o tava intinsa, tapetata cu hartie de copt. Dam bezelele la cuptor pentru o ora, la 110 grade Celsius.
Crema de branza o punem pe foc impreuna cu laptele. Gelatina o punem la hidratat in apa rece, in 3-4 linguri de apa. Cand crema de branza e calduta, oprim focul si adaugam gelatina hidratata. Amestecam bine. Dam crema la rece pana ajunge la temperatura camerei.
Incorporam bezeaua ramasa in crema de braza. Amestecam usor cu miscari de jos in sus. Punem aceasta crema peste prajitura. Dam prajitura la rece pentru 3-4 ore, pana capata fermitate crema.
In momentul servirii o decoram cu lemon curd si cu bezele. Este un deliciu, rasfat total!
Leave a Reply