Biscuitii astia i-am facut cu ceva vreme in urma, inainte de a merge in concediu, dar am tot amanat postarea lor. Nu puteam sa-i tot las asa deoparte, avand in vedere ca sunt foarte buni, sunt preferatii nostri cel putin pentru moment. Recunosc ca reteta nu e de la mine citire, am pornit de la retetaย Mihaeleiย (a nu stiu cata oara :P) deย fursecuri spiraleย pe care am tot modificat-o pe parcurs, iar acum va prezint varianta mea.
Eu i-am numit biscuti in straturi, dar oricum s-or fi numind sunt buni de tot (chiar daca risc sa ma repet), si partea cea mai buna e ca rezista cateva saptamani daca sunt pastrati la loc racoros, intr-o cutie etansa.
Ingrediente
250 gr unt
3 oua
70 g smantana grasa de gatit
220 gr zahar brun
In plus pentru partea alba
100 gr ciocolata alba
2 linguri lapte
2 cani faina
1 lingurita esenta de vanilie
1/2 praf de copt
In plus pentru partea maro
100 gr ciocolata neagra
2 linguri lapte
2 cani faina
1 lingura cacao
1 lingura miere de albine
1/2 praf de copt
Cum procedam? Nu este greu, doar ca sunt mai multi pasi de executat si poate parea putin mai migalos.
Topim ciocolata neagra impreuna cu doua linguri de lapte la microunde, amestecam bine si lasam la racit. La fel procedam si cu ciocolata alba.
Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, deci trebuie sa-l scoatem cu cel putin 30 de minute inainte de a ne apuca de treaba. Daca e cald afara cum a fost zilele trecute, il punem putin la soare si in cateva minute se rezolva. Daca nu, si nu aveti timp de asteptat, atunci il puneti cateva secunde la microunde.
Punem untul intr-un castron incapator si incepem sa mixam, adaugam zaharul treptat si mixam pana cand untul devine pufos si aerat, iar zaharul este topit. Partea cu zaharul sa fie topit eu zic ca nu e obligatorie, pentru ca merge si fara conditia asta, va spun din proprie experienta. Bun, acum ca am lamurit treaba cu untul incepem sa adaugam ouale, cate unul pe rand si mixam bine dupa fiecare, pana este complet incorporat. Adaugam si smantana si mai mixam pana la omogenizarea completa.
Impartim compozitia in doua vase separate, in cantitati egale daca se poate.
Pentru partea neagra:
Intr-un vas punem ciocolata neagra racita la temperatura camerei si mixam bine. Cele doua cani de faina le amestecam cu praful de copt, un praf de sare si cacao si le adaugam cernute in compozitia cu unt si ciocolata. Adaugam si mierea. Daca mai este nevoie de faina se mai pot adauga o lingura, doua. Compozitia trebuie sa fie mai densa dar nu foarte tare, pentru ca urmeaza sa fie lasata la frigider, timp in care se va raci suficient pentru modelare.
Pentru partea alba:
In cealalta jumatate de compozitie adaugam ciocolata alba racita, faina cernuta cu praful de copt, esenta de vanilie si omogenizam. Punem si aceasta compozitie la frigider.
Cat timp le lasam la rece? Cel putin o ora.
Daca nu dispuneti de timp suficient, atunci puteti sa le puneti pentru 20-30 de minute la congelator.
Dupa ce s-au intarit suficient incepem formarea biscuitilor. Aici o sa fie putin mai complicat, pentru ca daca aluatul nu va fi suficient de tare – sau afara cald cum a fost in cazul meu – atunci aluatul, fiind moale, s-ar putea rupe si asamblarea va fi mai anevoioasa. Dar nu e cazul sa ne pierdem optimismul, pentru ca orice problema se poate rezolva cu rabdare ๐
Intindem partea maro intr-o foaie subtire de 5mm, la fel procedam si cu partea alba, dupa care le suprapunem. Impartim foaia suprapusa in doua, si punem o parte peste cealalta. Repetam procedeul inca de doua ori ca sa ne iasa 8 straturi.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si coacem biscuitii pentru 15-18 minute, sau pana cand sunt putin rumeniti pe laterale. Ii scoatem pe un gratar, si-i lasam la racit.
Merg de minune alaturi de un pahar de lapte, sau doua…sau cate sunt necesare pentru a termina toti biscuitii :)) Foarte usor nu se vor termina pentru ca ies destul de multi, asa ca va puteti bucura de ei mai multa vreme.
Eu imi iau portia, si cana de lapte si va las cu bine!
Enjoy!
Simona says
Am venit repede sa fiu eu prima!! :)) Super arata biscuitii…
Daca ai timp, te asteapta un tag la mine pe blog.
Pupici
Adina says
Sunt atat de frumosi !:)
Eu i-am pregatit in forma rotunda!:)
Emily says
arata minunat! Imi plac cel mai mult preparatele clasice care imi aduc aminte de copilarie ๐ Sunt superbi si cu siguranta deliciosi! Te pup!
Sara & Miki says
Sunt minunati si foarte spornici. Pup!
Buburuza Bubu says
Mmmm cat de bine arata…..sigur f.f. deliciosi! hugs
Haplea says
Frumosi si foarte gustosi!!!
Miha says
Da da…bune fursecuri! Si arata tare bine! ๐
Carol says
Abia acum reusesc sa ma vad ce bunatati ai mai facut. Arata atat de bine.Sincer. Dupa post sa incerc si eu reteta ta. Par foarte, foarte fragezi și buni.
Poliana says
Simona, primul venit, primul servit! O sa-mi fac eu timp si pentru leapsa ta ๐ Multumesc! Pupici
Poliana says
Adina, si frumosi si gustosi! ๐
Poliana says
Emily, multumesc frumos! Si eu consum cu drag preparate de genul asta, au mereu un cuvant de spus! Pup
Poliana says
Sara&Miki, asa este, multumesc! Pupici
Poliana says
Buburuza, dada sunt buni de tot, cu lapte merg de minune! Pup
Poliana says
Haplea, multumesc
Poliana says
Miha, asa-i? :)) Ma bucur ca i-am facut. Pup
Poliana says
Carol, multumesc! Mereu ai cuvinte frumoase pentru mine!! Da vine postul, o sa fac si eu ceva retete pt post. Pupici
Alina Rhapsody says
Deliciosi biscuiti! Trimite-mi si mie o portie ca lesin de pofta!
Pup
catkitchen says
Sunt grozavi langa cafeluta de dimineata !! ๐
Ghiocel07 says
Cand mai faci o portie, vreau si eu un biscuite. Sau sa-mi fac singura? Da, cred ca este cel mai bine