Va place pestele? Somonul…mai exact, va place? Dar ce ziceti de somon cu spanac…suna bine? Inca nu? Atunci imaginativa un somon suculent, aromat cu frunze de spanac si busuioc, invaluit intr-o crusta de aluat frantuzesc π Nici acum nu suna bine? Β :))
Uitati-va la poze, cititi reteta (sau invers) si apoi imi spuneti parerea voastra, s-a facut?
Ingrediente
300 gr puff pastry (aluat frantuzesc)
2 trunchiuri de somon
200 gr spanac
2 catei de usturoi
cateva fire de patrunjel
cateva fire de busuioc
sare
piper
Ingrediente sos
2 ardei copti galbeni
50 gr unt
300 ml lapte
sare, piper
Nu a fost o reteta usor de facut, dar stiti de ce? Pentru ca m-am straduit sa fac aluatul frantuzesc acasa. Nu voi vorbi acum despre el pentru ca s-ar lungi foooarte mult postarea dar imi voi face timp de el cu alta ocazie. Asta cu siguranta, pentru ca e mult mai sanatos decat cel din comert!
Bun, considerand ca avem aluatul frantuzesc gata facut – home made sau cumparat (aka foietaj) – putem sa trecem la treaba.
Somonul il curatam de piele. Punem 2 litri de apa pe foc, adaugam sare iar in momentul in care da sa fiarba, adaugam pestele si-l lasam la fiert pentru 5 minute. Oprim focul si lasam somonul in apa pana cand ajunge la temperatura camerei, apoi il dam la rece pentru o ora.
Intre timp ne ocupam de spanac. Eu am folosit congelat (imi ramasese putin in congelator) dar daca aveti proaspat trebuie sa-l opariti 5 minute, scurgeti bine de apa si apoi il tocati marunt.
Peste spanac punem usturoiul pisat, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Adaugam sare si piper dupa gust.
Scoatem somonul din apa, il punem pe servetele absorbante, apoi il condimentam dupa gust.
Aluatul il taiem in doua fasii mai mari decat lungimea pestelui. Pe fiecare bucata de aluat intindem amestecul de verdeturi. Punem bucata de peste peste spanac, si o infasuram in aluat astfel incat sa fie bine acoperita de spanac pe toate partile. Procedam la fel si cu cealalta bucata.
Incingem cuptorul la 200 de grade celsius, introducem rulourile la cuptor, puse in prealabil intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Β Le coacem pentru 10 minute dupa care micsoram flacara la 180 de grade si le mai coacem pentru 25 de minute.
Cat timp pestele sta la cuptor ne putem apuca de sos, foarte bun de altfel. E prima data cand il fac dar am ramas placut surprinsa, si asta pentru ca eu aveam tendinta de a evita ardeiul in mancare.
Punem untul la topit intr-o tigaie, taiem ardeiul julien, dupa ce i-am tras o spalatura buna, si-l lasam la calit 4-5 minute. Adaugam si laptele si lasam totul la fiert pentru cca 20 de minute. Cand ardeiul e bine patruns oprim focul. Ca sa formam sosul punem compozitia in blender si-l lasam pe dumnealui sa se ocupe de treaba asta.
Sper ca n-ati uitat de peste, nu?
Cand vedem ca are o crusta aurie oprim focul si scoatem tava din cuptor. Il lasam putin sa se odihneasca, dupa care putem sa ne delectam cu mancarica asta demna de sarbatoare, stropita din abundenta cu sos de ardei. Merge de minune in combinatia asta, trust me π
Pofta buna!
Buburuza Bubu says
Arata de nota 10!Delicios!!!
DiaMar bucataria galbena says
Imi place foarte mult.Te pup!
Mihaela - mykyduta says
Minunata reteta, superbe pozele…. FELICITARI!!!!!
Pupici si o zi buna!!!!
Danutza says
Mmmmm, delicios!! Si arata super pregatit asa π
Sara & Miki says
Un regal… minunat! Pup!
Adnia says
da, da, da…iubesc somonul, iar daca e si gatit asa, sunt deja in rai!
Corina Ureche says
Reteta asta trebuie musai s o incerc. Arata de nota 20, sa stii. si und emai pui ca noua ne place la nebunie somonul!! pupici
Simona says
Am vazut pozele.. am salivat… apoi m-am intors la reteta!! Super delicioasa trebuie sa fie…
Pupici
Haplea says
Noi suntem fani somon, deci un mare LIKE pt reteta!
The Wandering Oltean says
Fara spanac am mai facut-o si noi.. Bag seama ca asa cum ai facut-o tu e si mai buna
Poliana says
Mihaela, multumesc frumos!! Pup
Poliana says
Mihaela-Diamar, ma bucur ca-ti place! Pupici
Poliana says
Buburuza, multumesc…dar mai au niste imperfectiuni pe ici pe colo :)) Pup
Poliana says
Danutza, ma bucur ca-ti place! Pup
Poliana says
Sara&Miki, multumesc! Pupici
Poliana says
Adnia, ma bucur! Si mie imi place mult! Pup
Poliana says
Corina, tare mult ma bucur ca-ti place, e musai sa fie gatita! pup
Poliana says
Simona, ma bucur mult ca-ti place!! Pupicei
Poliana says
Haplea, multumesc frumos!! E tare bun asa!
Poliana says
Oltean, combinatii se pot face nenumarate π Somonul e baza!
Top Cuisine avec Lavi says
am niste somon in congelator, ma tenteaza reteta ta! arata foarte bine!
Poliana says
Lavi, ma bucur ca-ti place. Eu zic ca merita facuta!!
catkitchen says
Mai , cand intru la tine , nici nu stiu la ce reteta sa ma opresc prima data , esti tare harnica !!!!
PS. Ador somonul !! π
Poliana says
Magda :)) nu sunt chiar asa harnica precum as vrea. Atatea retete imi fac cu ochiul si as vrea sa le pun in aplicare, incat mi se pare ca fac prea putin :)) Pupici
Daria says
Este extraordinar de bun azi l-am incercat, fetitele mele au infulecat, desi de obicei la peste starmba din nas. Mersi mult am sa mai urmaresc si alte retete.
Paula Gafitescu says
Daria, ma bucur mult ca ai incercat reteta si cu aceasta ocazie mi-ai adus aminte si mie cat e de buna π In weekend ma ocup si eu de ea