Hello macarons!!!ย
Normal ca asa trebuia sa incep postarea de azi pentru ca acesti macarons sunt prima mea incercare de a face macarons cu propriile-mi puteri. Inainte de a ma apuca de treaba asta am mancat o singura data…un singur macaron ๐ si atunci ce-mi veni?? Pai sa va explic…am luat-o ca pe o provocare. Cu doua zile inainte de a ma apuca de treaba cineva m-a intrebat daca stiu sa fac macarons, pentru ca a cautat in tot Clujul si foarte greu a reusit sa gaseasca. Binenteles ca a trebuit sa raspund nu, eu abia daca stiam ce gust au, d-apoi sa ma apuc sa-i si fac. Si uite asa m-am ambitionat, m-am inarmat cu ingredientele necesare si m-am apucat de treaba.

Am cumparat zahar pudra din comert, ca asta e regula, cel facut in casa nu e bun pentru ca nu are amidon…apoi am trecut la faina de migdale, pe care am avut norocul sa o gasesc, dar nu a fost foarte fina…voi sa incercati sa luati una fina, fina…ca altfel o sa va fie greu, o sa va explic unde.
Sunt cateva reguli de respectat pentru a face macarons, am citit undeva ca astea s-ar putea sa fie doar mituri, dar fiind prima data am incercat sa le respect:
Normal ca asa trebuia sa incep postarea de azi pentru ca acesti macarons sunt prima mea incercare de a face macarons cu propriile-mi puteri. Inainte de a ma apuca de treaba asta am mancat o singura data…un singur macaron ๐ si atunci ce-mi veni?? Pai sa va explic…am luat-o ca pe o provocare. Cu doua zile inainte de a ma apuca de treaba cineva m-a intrebat daca stiu sa fac macarons, pentru ca a cautat in tot Clujul si foarte greu a reusit sa gaseasca. Binenteles ca a trebuit sa raspund nu, eu abia daca stiam ce gust au, d-apoi sa ma apuc sa-i si fac. Si uite asa m-am ambitionat, m-am inarmat cu ingredientele necesare si m-am apucat de treaba.

Am cumparat zahar pudra din comert, ca asta e regula, cel facut in casa nu e bun pentru ca nu are amidon…apoi am trecut la faina de migdale, pe care am avut norocul sa o gasesc, dar nu a fost foarte fina…voi sa incercati sa luati una fina, fina…ca altfel o sa va fie greu, o sa va explic unde.
Sunt cateva reguli de respectat pentru a face macarons, am citit undeva ca astea s-ar putea sa fie doar mituri, dar fiind prima data am incercat sa le respect:
- albusurile folosite la macarons sa aiba cel putin 2 zile vechime (tinute in frigider, normal)
- albusurile trebuie scoase cu cel putin o ora inainte de folosire de la frigider
- zaharul pudra sa fie din comert pentru ca are amidon, cel de casa nu are
- faina de migdale si zaharul pudra trebuie cernute de 3 ori inainte de a le folosi
- albusurile se bat la inceput impreuna cu un praf de sare
- dupa ce formam macarons, ii lasam o ora la temperatura camerei si abia apoi ii introducem la cuptor, ei trebuie sa fie fermi cand ii atingem
V-am speriat? Probabil nu, pentru ca multa lume stie despre tehnica lor. Pana la urma nu este chiar asa complicat…insa trebuie putina rabdare.
ย
Ingrediente
3 albusuri – aprox 95-100 de grame
3 albusuri – aprox 95-100 de grame
170 gr zahar pudra
100 gr faina de migdale
30 gr zahar tos
1 varf cutit sare
ย
Crema
50 gr ciocolata neagra
100 gr ml smantana
1 lingura cacao
2 linguri zahar
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. (2 ture)
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. (2 ture)
Faina de migdale ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย Zahar pudra ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย ย Colorant albastru |
Incepem prin a cerne faina si zaharul pudra de 3 ori. Vaiiii, acest lucru mi s-a parut chiar greu, si a durat extrem de mult…si asta pentru ca faina de migdale nu este foarte fina si se cerne greu, iar zaharul pudra este putin lipicios si anevoios de cernut. Bun, dupa ce am terminat de cernut putem lua o pauza, e clar ca mainile au nevoie de putina odihna.
ย
ย
Trecem la albusuri, scoase din frigider cu o ora inainte, pe care le mixam impreuna cu praf de sare timp de 3 minute, pana cand capata consistenta. Adaugam 1/3 din cantitatea de zahar tos si mai mixam 3 minute. Punem inca 1/3 din zahar si mixam pentru inca 3 minute,la fel procedam si cu ultima parte de zahar.ย
ย
Acum ca sa fac o paranteza :D…eu am uitat sa scot albusurile din frigider, si le-am pus putin la microunde pentru a le incalzi…maaaaaaaaaaaare greseala :))) pentru ca o parte din albusuri (una mica e drept) s-a transformat in omleta ๐ si am incercat sa o elimin dar nu am reusit de tot, asa ca am inceput sa mixez albusurile cu ‘zdrente’ prin ele care treptat s-au incorporat in albusuri si nu s-a mai cunoscut nici macar o bucatica din ele. Dar voi sa nu faceti ca mine!!!
ย
Bun, avem albusurile batute spuma, avem faina si zaharul cernute…urmeaza amestecul de compozitii. Eu am pus si putin colorant in mixul de faina, dar voi puteti sa-l omiteti daca nu va plac colorantii – nici mie nu-mi plac, dar am vrut eu sa am macarons albastri :D. Punem faina si zaharul peste albusuri si amestecam usoooor cu miscari de jos in sus pana la incorporarea completa. Mie mi s-a parut cam groasa compozitia, asa ca data viitoare probabil voi reduce putin din cantitatea de zahar pudra + faina.
ย
Sa nu credeti ca s-au terminat peripetiile. Partea amuzanta acum incepe…formarea macarons-ilor. Eu am avut un pos cu varful destul de ingust, iar compozitia de macarons, dupa cum am mai spus, mi s-a parut consistenta, asa ca m-am chinuit grozav sa-i fac: ma durea mana de la apasat…eram toata manjita cu crema albastra…bucataria mea era toata albastra :))) peste tot erau urme de macarons…ce mai!!! Si din cauza asta, dupa cum se poate vedea macarons-ii mei nu arata impecabil, au niste mici denivelari ๐ย
ย
ย
Dupa ce am facut in mod eroic o tava de macarons, am asteptat juma de ora ( nu mai mult) ca ei sa devina fermi, apoi i-am dar la cuptorul cu ventilatie preincalzit la 150 de grade pentru 10 minute. Apoi am trecut la tura a doua, insa va imaginati ca eram cu rabdarea la limita, iar tura a doua a iesit si mai chinuit.
ย
Cu toate peripetiile la care am fost supusa nu regret ca i-am facut, si chiar au iesit destul de bine avand in vedere conditiile date (pos-ul era cat pe ce sa-mi strice toata treaba) Cu siguranta o sa urmeze si runda a doua de macarons, prima incercare e mereu cea mai grea insa e piatra de temelie pentru urmatoarele.
ย
Crema a fost floare la ureche. Am topit la bain marie ciocolata cu smantana, apoi am adaugat cacaoa si zaharul si am amestecat pana s-au topit. Dupa ce s-a racit crema am umplut cu mare drag (ca la faza asta eram chiar mandra de mine) dragutii macarons.
ย
Enjoy!!
ย
Arata foarte bine! Eu nu cred ca voi avea vreodata suficienta rabdare sa-i fac :))
Pup!
Felicitari pentru curaj, asa e la inceput merge mai greu dar merita efortul!
Frumos! Felicitări pentru reușită!
Si pe mine ma sperie prepararea lor.mereu am citit o mie de reguli de respectat si mi se pare greu de realizat….dar partea haioasa ,ca si tine ,nici eu nu am mancat niciodata unul si habar nu am daca o sa-mi placa sau nu….poate de aceea inca nu i-am preparat:))
Foarte frumosi ti-au iesit! La mine prima incercare a fost un fiasco total si nu am mai incercat de atunci.
Foarte fain ti-au iesit! Eu nu am avut succes cu macarons pana acum, dar poate imi fac curaj sa incerc reteta ta! Pupici
O prima incercare reusita,ce culoare frumoasa au!Pupici
Foarte bine ti-au iesit! Bravo! Eu inca nu ma incumet sa ii fac :)))
Am facut si eu o data, pentru fiica mea care, insarcinata fiind, poftea la asa ceva. Nu m-am straduit foarte tare, ca sa obtin ceva spectaculos, scopul era ca sa isi faca pofta. Insa, desi spui ca ai dat o lupta cu aceste macarons, au rezultat perfect. Felicitari pentru ambitie! Ai putea sa-ti perfectionezi stilul si sa deschizi o afacere de nisa in Cluj. ๐ Te pup, cu mare drag.
Paula ce bunatati ai facut! Cred ca ma mut la Cluj ๐ ca sa fiu mai aproape ๐
Pupici
Arata minunat inca de la prima incercare sa stii! Imi place mult textura. Si eu ii am in plan, prima incercare la mine a fost un esec, niste bezele plate dar gustoase :).
Super ok, din prima! Arata ff bine! Sinecr eu nu stau bine la capitolul rabdare, asa ca nu ma vad facand prea curand…
Nici nu se vede ca este prima incercare
Foarte frumosi ti-au iesit! Bravo!
Cristina’s world si eLady.ro te invita la concurs! Pentru mai multe detalii, te rog sa accesezi acest link: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2012/10/concurs.html
Mult succes!
Pentru prima incercare ti-au iesit foarte apetisanti!!!Bravo!( eu nu cred ca ma bag sa ii prepar) ๐
Uau, curajoaso, bravo! Chiar ti-au iesit bine!
The best……din prima incercare:)!!!
Foarte bine ti-au iesit pt prima data;)
bravo tie …super , se fac destul de greu am inteles…nu m-am incumetat ! da’ faina de migdale ? de unde ?
Sunt absolut superbi!!! Felicitări!!
au iesit tare bine pentru prima data. avut si eu ocazia sa ii incerc si am respectat exact aceste reguli, dar nu au format piciorus, au crescut ca niste chifle minuscule dar dupa ce s-au racit s-au lasat de tot, un esec total:))
Super! Ti-au iesit chiar foarte bine
Si eu sunt din Cluj, dar nu gasesc faina de migdale. De unde pot sa iau, nu sti?
cuptor electric sau pe gaz, de la aragaz?
eu inca nu am curaj..in fine..mersi fain
arata fabulosi
Sunt foarte frumosi pentru prima incercare.A doua oara cu siguranta vor iesi si mai si.Bravo tie!
Te pup!
Ti-au reusit foarte bine, crescute si cu textura frumoasa. Sunt un picut nedumerita de culoarea aleasa. Ma tenteaza si pe mine sa fac, pentru decorare. Numai ca nu am pentru cine.Ai mei prefera alte genuri de praji. Felicitari!
Ce dragute sunt! Ti-au iesit super, chiar din prima incercare! Tare ma bate gandul sa incerc si eu…
Felicitari!!! Si eu imi tot fac curaj sa incerc.
Au iesit faine.
De rotunjorii astia mie teama rau :))) Pai daca tu care esti mare prajitureasa ai patit asa.. iti dai seama eu?? Nici nu vreau sa ma gandesc!! :)) Mai bine ma invit la tine ๐
Pup
ti-au iesit foarte frumoase, bravo! Eu inca nu ma incumet..mai astept ๐
Felicitari! Pentru prima incercare au iesit superb. Arata exact asa cum trebuie.. cu piciouruse cu tot! Ce m-au mai stresat pe mine piciorusele astea
Felicitari!!! Prima incercare si prima reusita.Arata tare frumoase:).Musai sa ma apuc la macarons :)ca am o pofta ❤.Pup.
Danutza, multumesc! Eu cred ca prima data e mai dificil pana vezi exact despre ce e vorba, A doaua oara deja stii la ce sa te astepti :))
Mandala, multumesc! Chiar sper sa fie mai usor data viitoare
Alina, multumesc frumos! Pup
Just me, regulile astea se pare ca au fost facute sa sperie lumea si ca de fapt se poate si fara cateva din ele ๐ Nici eu nu m-am apucat de macarons pana nu m-am intalnit cu ei…altfel cine stie cand ii faceam :)) Pup
Cristina, nu te descuraja!! Cine stie ce n-a mers bine prima data…poate si cuptorul o fi fost de vina ๐
Nicol, nici curajul nu strica, dar mai mult e nevoie de rabdare
Pupici
Flory, ma bucur ca-ti plac! Pup
truedelights, multumesc!! Cred ca doar prima data e mai greu ๐
Kyra, multumesc frumos!! Cu siguranta vreau sa fac progrese cun macarons-ii astia :)) Chiar de afacere nush daca am eu curaj, timp…ar fi frumos, dar e multa munca
Pupici
Alina Vicu, chiar te astept!!! Pup
Irina, multumesc frumos de apreciere…au iesti bine, dar nu sunt chiar perfecti ๐
Cristina, ma bucur ca-ti plac. Nici eu nu stau bine cu rabdarea…de aia am si facut unele prostioare prin bucatarie :)))
Cristina’s World, multumesc!! Multumesc si de invitatie, chiar ma tenteaza sa particip
Buburuza, multumesc!! Ehh, nu e chiar asa de speriat! Pup
Daciana, Maria, Johanna, va multumesc mult!
Coco, multumesc! Faina de migdale am cumparata de la un de magazin (e de fapt ceva stand) cu tot felul de condimente ๐
Ileana , multumesc frumos!!!
Lucy :)) Cine stie ce ingredient o fi fost de vina, dar eu zic sa nu te dai batuta ๐
Cosmina, faina de migdale am luat de la Polus, este un stand pe undeva pe langa Carefour cu tot felul de condimente. Acolo au!
Alice, e cuptor electric. Am auzit eu ca cel pe gaz face probleme ๐
Multumesc, te pupacesc!
Diamar, multumesc! Si eu sper sa fie mult mai reusiti data viitoare!! pup
Rita, multumesc! Nu zic ca au iesit rau, sunt ok, dar sigur se putea si mai bine. Culoarea??? ๐ Albastru e culoarea mea preferata…de asta i-am facut asa ๐ La ce minunatii faci tu cu siguranta o sa-ti iasa ๐ Pup
Gabriela, multumesc…eu zic sa-i faci, sunt asa dragalasi, si bunuti! ๐
Dana, multumesc! Se puteau si mai bine ๐ Curaj…si rabdare ๐
Simona, eu te astept cu mare drag!! Dar musai sa fie macarons? ๐ Pup
Corina, multumesc! Dar ce mai astepti? ๐
Oltean multumesc! Si eu m-am bucurat tare cand am vazut ca fac picioruse ๐ Data viitoare sper sa fie si mai bine…si mai usor ๐
Paradis, multumesc frumos!!! Ooo, abia astept sa-i vad pe ai tai!! Mult spor! Pup
Ti-au iesit grozavi de aratosi,bravo!:)
Poate ma incumet si ma bag si eu pe ei,cine stie…:)
Ce frumoase sunt! Nici eu nu am facut niciodata, prima oara e mai greu, dar trebuie sa incerc! De unde ai luat colorantul?
Eu inca ma tem sa incerc , dar tare-mi sta gandul la ei !!! ๐ Bravoo ptr indrazneala si reusita !!!
Adina, multumesc frumos!! Ia vezi ce rezolvi cu ei ๐
Lavi, asa este…adica sper ca prima oara e mai greu :)) Colorantul l-am luat de pe pastaidevanilie.ro
Magda, multumesc frumos!! Nu e chiar asa de speriat cu ei, eu sunt convinsa ca o sa-ti iasa, daca ai cuptorul potrivit
Ce frumoase.Si eu le am in plan, dar sa vad cand le fac!
interesanta culoarea, daca ma apuc sa fac si eu vreodata incerc MOV :)) Pupici
Pentru o prima incercare e de admirat!oarte frumoase!am incercat si eu o data si am dat-o la bara s-au latzit pe toata tava…dar culmea la gust au fost bunicei….as vrea neaparat sa fac si sa imi si iasa sa le fac poza..la colectia mea de duklciuri:P
Bravo Paula..Ti-au iesit foarte frumoase sa stii!Pup!
Bravo Paula! Arata foarte bine.Nici nu zici ca e prima incercare. Fur si eu unul caci nu pot rezista.
Eu am respectat indicatiile si gramajul ingredientelor si…..prima tura a iesit o compizitie ce iesea cam singurica din pos, iar urmatoarea mi s-a parut cam prea aerata. Ce gresesc? Cuptor electric (fara ventilatie-oare asta sa fi fost problema??!??), 150 C…caldura si de sus si de jos, nu au fost tocmai ok, caldura numai de jos, au iesit ceva mai bine, dar nici urma de piciorus (doar niste asa-zise bezele…) :((
Buna Flavia. Eu nu sunt o experta in prepararea macarons-ilor
Insa pot sa spun ca ingredientele folosite contribuie mult la reusita, si ele difera de la o marca la alta. Daca ti s-a parut prea lichida compozitia puteai sa mai adaugi 1-2 linguri de faina de migdale. Compozitia oricum ar trebui sa iasa destul de usor din pos (daca ai un pos cu varful de 1cm) Apoi trebuie sa le lasi sa stea la temperatura camerei intr o jumatate de ora si o ora. Iar in final…sa stii ca face mult si cuptorul cu ventilatie, fara ventilatie eu nu am incercat sa fac deci nu stiu daca ies sau nu.
Imi pare rau ca nu au iesit cu piciorus, poate data viitoare
Tot mai convinsa sunt de faptul ca important e cuptorul; am (re)facut reteta cu mai multa faina de migdale…neh… Si ma tot gandesc la acel ingredient minune, zice-se, cream of tartar…. O sa reusesc, pana la urma ๐
Draguti,imi plac f.mult,am facut si eu de vreo 3-4ori insa mie mi s-au inmuiat foarte tare dupa ce am pus crema,si la fel ca si Flaviei,n-au avut piciorus
Nu mai mancati toate porcariile!!!!