Mereu mi-a placut pateul, fie el de porc sau de pui stiu ca il consumam cu placere. Pateul de casa este un adevarat deliciu, mi-a luat ceva vreme pana m-am hotarat sa-l fac, mi se parea ceva…complicat, delicat, si da…imi era frica de nereusita 😀 Pana la urma e normal, sa te sperie ceva ce n-ai mai facut, dar dupa ce se sparge gheata, parca totul devine mai usor…de facut, de mancat…stiti voi 😉 Apoi a urmat practica, am exersat mai multe retete, cu diferite arome, cu sau fara unele ingrediente si am ajuns intr-un final (cel putin momentan) la o rulada cu unt. Si ideea nu-mi apartine, meritul este al unei persoane mare amatoare de paine cu pate + unt neaparat.
Ingrediente
500 gr ficat de curcan
1 ceapa medie
4 catei usturoi
1 lingura coniac
sare, piper
1 lingura smantana
2 linguri ulei de masline
100 gr unt
marar
Asadar, luam 500gr de ficat (eu am vrut sa fie de curcan, si asa a fost) si le fierbem in apa cu sare pentru 20 de minute. Scurgem ficatul de apa si-l lasam putin la odihnit, la racoare ar fi ideal.
Curatam ceapa si usturoiul si le taiem marunt. Incingem intr-o tigaie teflonata cele doua linguri de ulei si calim ceapa cu usturoiul pana devin moi si sticloase.
Punem ficatul in blender impreuna cu ceapa si usturoiul si mixam pana obtinem o pasta fina. Adaugam lingura de smantana, sare si piper dupa gust si mai mixam putin pana la omogenizarea completa. Pasta de ficat nu trebuie sa fie foarte moale, si chiar daca de obicei pun mai mult unt sau smantana, acum am lasat-o asa pentru a putea fi intinsa si, mai important, pentru a putea intinde untul peste ea, fara sa fie riscul sa ne inpotmolim cu cutitul in pasta 😛
Untul il scoatem de la rece si-l lasam sa ajunga la o consistenta numai buna de intins pe paine.
Pentru a obtine rulada ne ajutam de o bucatat de hartie de copt de dimensiuni 20/30. Intindem pasta de ficat uniform, fara sa ajungem pana la margini iar peste ea punem untul moale si incercam sa-l uniformizam pe toata suprafata. Presaram marar/patrunjel tocat marunt si incepem sa rulam pe latura mai mica. Dam rulada la rece.
Am servit rulada cu paine proaspata facuta in casa. Stiu ca lipseste painea din poza, dar asta e pentru ca a trecut asa repede,impreuna cu jumatate din rulada…ca nici n-am observat decat in momentul in care sa fac pozele 😀 Dar va imaginati voi o paine proaspata, aburinda, peste care intindem din abundenta dintr-un pate de casa delicios.
Pofta buna!
DiaMar bucataria galbena says
Ce rulada frumoasa si aromata!Pupici!
Ramona Alina says
Foarte reusitã, love it 😀
ophelia1983 says
cat de bine arata! o idee inedita, intr-adevar!
Kyra says
Gata, s-a marcat. Cu prima ocazie voi prepara acest pate. O reteta excelenta!
Sidy says
Waw….ce minunatie !!!! Trebuie sa incerc si eu.Bravo tie !
Eu nu fierb ficatul ci il fac tocanita cu ceapa….trebuie sa incerc si asa cum ai facut tu.
Te tzuc !
Buburuza Bubu says
Eeee asta da delicatese!Hugs
Timea says
Arata super si gred ca e delicios! Trebuie sa incerc si eu reteta.
Sara & Miki says
Mie imi plac aperitivele si aceasta rulada ti-a iesit senzational. Are tinuta pentru o pasta de pateu, bravo! Pup!
Adina says
Si eu vreau sa-l fac,trebuie,arata super!:)
Delicious Flavours says
Niciodata n-am facut pateu de casa, cu toate ca si mie-mi place. Sa nu te mai sperie nimica, uite cat de frumoasa ti-a iesit rulada, bravo!
Simona says
Nici eu n-am facut pate in casa pana acum cateva luni, dar nu se compara cu cel de cumparat!! Foarte frumoasa rulda ta!! Pup
gaby_d says
Arata minunat! Si cred ca-i buna tare!
Caietul cu retete says
Ce bine arataaa! Ruladele aperitiv sunt preferatele mele, am salvat reteta, o fac cu prima ocazie.
The Wandering Oltean says
Sunt mare amator de pateu… porc, pui, RATA!
Asta al tau arata super!
Maya says
Arata fantastic!
Adnia says
wooow, sa stii ca mi-ai facut pofta…si tocmai cautam o idee:ce sa manac, ce sa manac? te pup!
Gabriela says
Care va sa zica, intai imbatam curcanul cu coniac, apoi ii scoatem ficatelul si-l facem pate cu unt a la Poliana! :)) Buna reteta! Ai fost tare harnica!
Adriana says
Cred că adaosul de coniac în preparat face diferenţa. Trebuie încercat!
Any says
Excelenta! Imi place ce faci, de aceea o sa te urmaresc!
Any
Miha says
Ce idee grozavaaaaa!
Paula Gafitescu says
Diamar, multumesc frumos! Pup
Paula Gafitescu says
Ramona, ma bucur ca-ti place, e atat de buna!!!
Paula Gafitescu says
Ophelia, multumesc frumos! Pup
Paula Gafitescu says
Kyra, ma bucur mult ca-ti place, merita facut, chiar nu e greu deloc 😉 Pup
Paula Gafitescu says
Sidy, ma bucur ca-ti place! Eu il fierb ca asa sunt obisnuita, si uneori nu prajesc nici ceapa ca sa fie mai dietetic 😀 Pup
Paula Gafitescu says
Buburuza, multumesc! pup
Paula Gafitescu says
Timea, e intr-adevar foarte buna, sa o incerci si tu! Pupici
Paula Gafitescu says
Sara, si mie imi plac aperitivele…si experimentez tot felul de retete, ma bucur ca-ti place rulada mea! O zi frumoasa!
Paula Gafitescu says
Adina, sa-l faci…e tare buna 😉 Pup
Paula Gafitescu says
Angi, si eu doar anul asta am spart gheata la pateul de casa, si ma bucur ca e tare bun!!! pup
Paula Gafitescu says
Gaby, daa…este grozava! Pupici
Paula Gafitescu says
Violeta, ma bucur ca-ti place! O zi frumoasa!
Paula Gafitescu says
Oltean, si mie imi place pateul de orice fel, acum aveam ficsat de curcan acasa…asa ca i-am gasit destinatia ideala 😉
Paula Gafitescu says
Maya, multumesc frumos!! Pupici
Paula Gafitescu says
Adnia, ma bucur ca-ti place…merge de minune pe o felie de paine proaspata 😉 Pup
Paula Gafitescu says
Gabriela :))) imi place ca ai retinut metoda 😉 Daa, asa se face!! si ma bucur ca-ti place! Pup
Paula Gafitescu says
Adriana, mie imi place mult cu coniac, merita incercat si asa!
Paula Gafitescu says
Any, ma bucur mult si multumesc!!!
Paula Gafitescu says
Miha draga, ma bucur ca-ti place! pupici
Paula Gafitescu says
Simo draga, asta este, pateul de casa este cel mai bun! Pupici
Rocsy Ciobanu says
Arata minunat.Merge de minune pe un platou cu gustari!Bravo!