De multe ori ma apuca pofta de placinta, si de cele mai multe ori aceasta placinta e cu branza sau spanac iar celelalte ingrediente mai variaza. Poate daca mi-ar placea carnea la fel de mult ca si branza, as face si o placinta cu carne…sau, poate daca mi-ar placea (macar asa putin) si ciupercile, as face si cu ciuperci…dar nu, deocamdata am ramas la varianta cu branza, la care am adaugat si leguminoase. Sper ca pe viitor sa-mi mai largesc aria de ingrediente, sigur va fi asa…doar ca e nevoie de rabdare (ma cunosc eu pe mine). Dar sa nu ne mai pierdem in cuvinte fara rost, ceea ce trebuie sa va spun, si probabil asa trebuia sa incep, e ca mi-a placut grozav placinta asta, si am mancat fara masura :))
Aluat
400 gr faina
100 gr smantana
100 gr unt
1 ou
1/2 lingurita sare
3 linguri apa f rece
Umplutura 1
400 gr branza de vaci
200 gr telemea
2 oua
sare
piper
nucsoara
Umplutura 2
1 praz
200 gr spanac
200 gr cascaval
1/2 leg marar
1 lingura seminte de pin
sare
piper
1 ou
Pentru uns
1 ou + 1 lingura smantana
Timp de pregatire: 30 min. Timp de coacere: 40-45 min.
Aluatul l-am pregatit eu cu mainile mele, am fost tare harnica 😛 si, pe langa acest lucru am redus cantitatea de unt, si l-am inlocuit cu o parte de smantana de casa, nu dintr-aia de 12% grasime din magazin, pentru mine aia nu e smantana…e un fel de iaurt mai gras
Faina o cernem iar in mijloc facem o groapa unde punem untul taiat cubulete. Amestecam bine cu ambele maini pana obtinem un aluat nisipos. In acest moment putem sa adaugam oul, smantana si sarea si amestecam din nou. Apa o punem pe rand, cate o lingura…pentru a ne putea opri la nevoie. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, nelipicios si elastic, de aceea framantam bine dupa fiecare lingura de apa, si doar daca mai este nevoie o adaugam si pe urmatoarea. Cand am terminat invelim aluatul in folie transparenta si-l punem la rece pentru jumatate de ora, cel putin.
In acest timp putem sa pregatim umplutura, deloc greu la partea aceasta. Pentru umplutura 1 punem toate ingredientele intr-un vas si amestecam bine cu lingura, furculita, sau ce aveti la indemana :P, pana cand se omogenizeaza bine. Sare si piper punem dupa gust.
Pentru umplutura 2…spanacul (eu am folosit proaspat) il spalam bine in cateva ape, apoi il oparim in apa cu sare pentru 5 minute. Il lasam la racit, il scurgem bine de apa apoi il taiem marunt. Prazul si mararul le taiem marunt si le punem peste spanac. Adaugam cascavalul ras, semintele de pin, oul si amestecam bine. La final punem sare si piper dupa gust. Buuuun…haideti ca am terminat si cu treaba asta.
Pregatim o tava de copt, a mea a avut 24/24cm, o tapetam cu hartie de copt. Cuptorul il preincalzim la 200 de grade.
Scoatem aluatul de la rece si il impartim in patru parti, cat de cat egale.
Fiecare bucata de aluat o intindem intr-o foaie subtire (o sa fie subtire de tot, credeti-ma) incercand sa-i dam o forma patrata cat de cat – patrata in cazul meu pentru ca asa era tava – dar mai bine as spune ca ii dam o forma de tava:P
Punem o foaie de aluat in tava, jumatate din umplutura de branza, o alta foaie, umplutura cu spanac, alta foaie si apoi umplutura de branza ramasa, iar la final punem ultima foaie pe care o intepam din loc in loc cu furculita. Deasupra turnam amestecul de ou cu smantana. Introducem placinta la cuptor, si o lasam la foc mare pentru 30 de minute, apoi reducem focul la 180 de grade si mai coacem aproximativ 15 minute pana cand e rumenita bine.
Asteptam sa se raceasca, apoi o portionam dupa preferinta….in bucati mari, care pot fi si inegale – cel care o imparte o ia pe cea mai mare. Pofta buna!
Alina Vicu says
Arata tare bine! Fur si eu o bucatica
Cat despre smantana 12% eu zic ca e un iaurt cu amidon… dar daca nu gasesc de casa, folosesc din aia :”> ;;)
Pupici
coco says
daaa , e tare bunuta !
Gabriela says
Arata foarte bine! Nu am incercat niciodata varianta cu praz si spanac, dar ma gandesc ca este buna. Mai ca as lua si eu o bucata de la tine!
kalua says
Arata bestial si cum eu ma dau in vant dupa asa ceva, sigur o voi face candva.
Alex says
Faina reteta si foarte frumos prezentata!
Simona says
Arata super!!! Ma voi servi si eu cu cateva bucati..
Dohotariu-Avram Alina says
Aș mânca și eu o bucățică, dar fără spanac:). Nu prea îl ador. Te pup.
Lilly says
Mamma mia ce poftaciune mi-ai facut!
Sara & Miki says
Minunat, e pe gustul meu. Servesc si te pup!
Irina (Bucataria Irinei) says
Nu am incercat varianta aceasta. Este foarte atragatoare.
Paradis says
Faina reteta pentru masa de Sarbatori!Arata yum!
Simona says
Arata minunat,servesc si eu o bucatita!!!
Adela Zilahi says
Stau, privesc, salivez … si doar atat :(… regimul… bat-o vina !!!!… arata super gustoasa si cred ca raman doar cu privitul . Pupic dulce!! Wee minunat!
Mihaela Mihalache says
Vai, cum poate sa arate!!! Nu poate să nu fie decat foarte, foarte buna
O seara buna,
Pupici
Kyra says
Esti cumva vrajitoare? Faci numai minuni cu minutele alea harnice. 😉 😀
Buburuza Bubu says
Ti-au mai ramas ceva frimituri? Vreau si eu!
Any says
Cred ca-i foarte buna!
Te asteapta un premiu la mine pe blog!
adnia says
din pacate n-am cuptor si nu mai pot sa-mi fac si eu deocamdata, dar ador placintelele astea cu spanac!
Mihaela - mykyduta says
Am trecut-o pe lista pentru saptamana viitoare ca tare pofta mi-ai facut :))
Te puuup
Flori says
O reteta de notat. Pare delicioasa!
DiaMar bucataria galbena says
Ce bine arata!Trebuie incercata.Pup!
Disturbingly Delicious says
Paula, te astept pe la mine ca te asteapta un premiu 😉
Paula Gafitescu says
Va multumesc mult de tot pentru aprecieri si ma bucur tare, tare ca va place placinta mea! Pupici tuturor!
Diana, multumesc mult pentru premiu!
Alexandra says
Buna ziua! Te rog frumos sa imi spui branza de vaca e branza proaspata sau de care folosesti? Multumesc!
Felicitari inca o data pentru toate retetele tale!
Pup.
Paula Gafitescu says
Buna Alexandra. Pentru placinta asta am folosit branza proaspata de vaca, de la tara. Pentru prajituri mai folosesc si branza cremoasa din comert. O zi frumoasa!