Calamarii i-am descoperit in vara cand am fost in Grecia. Nu ca n-ar fi existat pana atunci, dar nu stiam ‘cu ce se mananca’ Recunosc ca nu sunt un mare fan al fructelor de mare, insa sunt si exceptii iar acele exceptii sunt crevetii si mai nou calamarii. Cine stie, poate treptat o sa ajunga sa-mi placa toate.
Cu crevetii a fost dragoste la prima vedere, si stiu ca n-am inca o reteta cu ei pe blog, dar nu de mult am testat una buna si poate o sa ajung sa v-o si prezint.
In ce priveste calamarii nu a fost chiar asa, la inceput am fost reticenta, dar pe masura ce i-am consumat chiar au ajuns sa-mi placa….atat de mult incat i-am facut acasa
Este o reteta destul de simpla de altfel, dar delicioasa.
Ingrediente
500 gr calamari congelati (sau nu)
200 ml lapte
1 ou
1 ceasca pesmet
sare, piper
Sos
200 gr smantana
6 catei usturoi
1 lingurita marar
1 lingurita oregano
1 lingurita patrunjel
1/4 lingurita piper
1/4 lingurita sare
Timp de preparare: 40 min. Timp de prajire: 10 min.
Calamari se lasa la dezghetat la temperatura camerei (se pot folosi si proaspeti). Cand sunt complet dezghetati ii spalam bine in mai multe ape apoi ii lasam la scurs. Pregatim un vas in care turnam laptele apoi punem calamarii scursi de apa. Ii lasam 30 de minute sa se odihneasca
Pregatim o farfurie intinsa cu pesmet. Oul il batem bine cu putina sare si piper. Scurgem calamarii de lapte, apoi turnam oul peste ei si amestecam bine.
Incingem o tigaie cu ulei – sa fie din belsug – luam treptat calamari si ii tavalim bine-bine prin pesmet apoi ii punem la prajit in tigaie. Nu trebuie inghesuiti. Ar fi bine ca uleiul sa cuprinda calamarii in totalitate pentru a nu mai trebui intorsi.
Prajim calamarii timp de 2-3 minute pana devin aurii, nicidecum maronii Ii scoatem pe servetele absorbante.
Pentru sos treaba este si mai simpla. Curatam cateii de usturoi, ii pisam apoi adaugam smantana si mirodeniile Amestecam bine de tot si suntem gata sa servim o mancarica delicioasa.
Eu am alaturat si o garnitura de brocolli (fiert si atat) , dar se poate folosi orice alta garnitura, de preferat de legume si cat mai multe
Pofta buna!
Daniela says
Eu vreau toata farfuria, pentru ca… sint o mare iubitoare a fructelor de mare, iar calamarii sint o nebunie, daca stii sa-i faci… Cine spune ca sint prea tare, dar daca stii sa-i pregatesti, eu ii fac de multe ori salata si mi-o “rade” toata domnisoara, si sint nemaipomenit de buni… Deci pentru astazi, pap calamarii de la tine… Pupici !
Paula Gafitescu says
Eu n-am experimentat foarte multe retete cu ei, dar din ce am facut pana acum mi-au placut. Ma bucur ca iti place platoul meu. Esti invitata la masa 😉 Pup
ophelia1983 says
am venit sa vad minunatiile astea! daca i-ar vedea prietenul meu, precis i s-ar face pofta ..asa ca ramane secret!
Paula Gafitescu says
Ophelia, asa ramane 😉 Te pup
ReteteSavuroase says
Foarte bine arata! O mancare ce poate intra cu succes in orice dieta.
Sosul de usturoi si asocierea cu brocoli, un deliciu.
Paula Gafitescu says
Chiar a fost buna combinatia. Daca vrem ceva mai light, se poate inlocui smantana cu iaurt, si atunci intr-adevar mancam fara grija 😉
Cristina says
Ce bine arata! Tare mult imi plac.
Paula Gafitescu says
Cristina, ma bucur! Te pup
Cristina says
Ieri am mancat o portie uriasa de paste cu fructe de mare, dar nu m-am saturat… trec acum la farfuria ta!
Paula Gafitescu says
Cristina :)) eu te astept cu mare drag! Te pup
Simona says
Si mie-mi plac foarte tare!!!
Pupici
Paula Gafitescu says
Simo, ma bucur! :*
adnia says
sa stii ca nici eu nu ma omor dupa fructele de mare…calamarii astia insa arata fantastic!
Paula Gafitescu says
Adnia, asa eram si eu pana am inceput sa le prepar acasa. Pup
Bucate apetisante says
Ti-au iesit perfect,eu ador calamari, ii prefer proaspeti stropiti cu lamaie…si serviti pe o terasa pe malul marii :))) dar pana sa ajungem la asta sunt buni oricum. Ce pofta ai reusit sa-mi faci. :))
Si da, sunt convinsa ca incet -incet o sa-ti placa mai mult fructe de mare. O sa veeezi :))
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult ca-ti plac Nu suna rau ce zici tu, mereu e bine sa visam Sa vedem ce urmeaza sa mai incerc de acum incolo
Mihaela Mihalache says
Si eu sunt mare fan al fructelor de mare! Arata tare bine pupici
Paula Gafitescu says
Mihaela, multumesc mult! Pup
Adriana says
Ce poftă mi-ai făcut! Cum sunt sigură că nu mai ai, sunt nevoită să dau fuga să-mi cumpăr şi eu . Weekend plăcut!
Paula Gafitescu says
Adriana, de unde ai ghicit tu? Te pup
delabogdana says
Incearca data viitoare sa ii dai prin faina si atat. Macar cativa 😉
Paula Gafitescu says
Bogdana, am sa incerc si varianta asta. Multumesc!
Liana10 says
Foarte bine ti-au reusit!! Imi plac mult calamarii 😉
Paula Gafitescu says
Liana, ma bucur ca-ti place platoul meu
Lia says
Paula,
Eu ii luam din comert gata preparati,in crusta ,acasa numai ii prejeam,dar de acum o sa-i iau nuzi si-i fac dupa reteta ta . Pup.
Paula Gafitescu says
Lia, merita facuti asa acasa. Se fac fff usor si macar stii ca nu au chimcale in plus Te pup