Calamarii i-am descoperit in vara cand am fost in Grecia. Nu ca n-ar fi existat pana atunci, dar nu stiam ‘cu ce se mananca’
Recunosc ca nu sunt un mare fan al fructelor de mare, insa sunt si exceptii iar acele exceptii sunt crevetii si mai nou calamarii. Cine stie, poate treptat o sa ajunga sa-mi placa toate.

Cu crevetii a fost dragoste la prima vedere, si stiu ca n-am inca o reteta cu ei pe blog, dar nu de mult am testat una buna si poate o sa ajung sa v-o si prezint.
In ce priveste calamarii nu a fost chiar asa, la inceput am fost reticenta, dar pe masura ce i-am consumat chiar au ajuns sa-mi placa….atat de mult incat i-am facut acasa 

Este o reteta destul de simpla de altfel, dar delicioasa.
Ingrediente
500 gr calamari congelati (sau nu)
200 ml lapte
1 ou
1 ceasca pesmet
sare, piper
Sos
200 gr smantana
6 catei usturoi
1 lingurita marar
1 lingurita oregano
1 lingurita patrunjel
1/4 lingurita piper
1/4 lingurita sare
Timp de preparare: 40 min. Timp de prajire: 10 min.
Calamari se lasa la dezghetat la temperatura camerei (se pot folosi si proaspeti). Cand sunt complet dezghetati ii spalam bine in mai multe ape apoi ii lasam la scurs. Pregatim un vas in care turnam laptele apoi punem calamarii scursi de apa. Ii lasam 30 de minute sa se odihneasca 

Pregatim o farfurie intinsa cu pesmet. Oul il batem bine cu putina sare si piper. Scurgem calamarii de lapte, apoi turnam oul peste ei si amestecam bine.
Incingem o tigaie cu ulei – sa fie din belsug – luam treptat calamari si ii tavalim bine-bine prin pesmet apoi ii punem la prajit in tigaie. Nu trebuie inghesuiti. Ar fi bine ca uleiul sa cuprinda calamarii in totalitate pentru a nu mai trebui intorsi.
Prajim calamarii timp de 2-3 minute pana devin aurii, nicidecum maronii
Ii scoatem pe servetele absorbante.

Pentru sos treaba este si mai simpla. Curatam cateii de usturoi, ii pisam apoi adaugam smantana si mirodeniile
Amestecam bine de tot si suntem gata sa servim o mancarica delicioasa.

Eu am alaturat si o garnitura de brocolli (fiert si atat) , dar se poate folosi orice alta garnitura, de preferat de legume si cat mai multe 

Pofta buna!
Eu vreau toata farfuria, pentru ca… sint o mare iubitoare a fructelor de mare, iar calamarii sint o nebunie, daca stii sa-i faci… Cine spune ca sint prea tare, dar daca stii sa-i pregatesti, eu ii fac de multe ori salata si mi-o “rade” toata domnisoara, si sint nemaipomenit de buni… Deci pentru astazi, pap calamarii de la tine… Pupici !
Eu n-am experimentat foarte multe retete cu ei, dar din ce am facut pana acum mi-au placut. Ma bucur ca iti place platoul meu. Esti invitata la masa 😉 Pup
am venit sa vad minunatiile astea! daca i-ar vedea prietenul meu, precis i s-ar face pofta
..asa ca ramane secret!
Ophelia, asa ramane
😉 Te pup
Foarte bine arata! O mancare ce poate intra cu succes in orice dieta.
Sosul de usturoi si asocierea cu brocoli, un deliciu.
Chiar a fost buna combinatia. Daca vrem ceva mai light, se poate inlocui smantana cu iaurt, si atunci intr-adevar mancam fara grija 😉
Ce bine arata! Tare mult imi plac.
Cristina, ma bucur! Te pup
Ieri am mancat o portie uriasa de paste cu fructe de mare, dar nu m-am saturat… trec acum la farfuria ta!
Cristina :)) eu te astept cu mare drag! Te pup
Si mie-mi plac foarte tare!!!
Pupici
Simo, ma bucur! :*
sa stii ca nici eu nu ma omor dupa fructele de mare…calamarii astia insa arata fantastic!
Adnia, asa eram si eu pana am inceput sa le prepar acasa. Pup
Ti-au iesit perfect,eu ador calamari, ii prefer proaspeti stropiti cu lamaie…si serviti pe o terasa pe malul marii :))) dar pana sa ajungem la asta sunt buni oricum. Ce pofta ai reusit sa-mi faci. :))
Si da, sunt convinsa ca incet -incet o sa-ti placa mai mult fructe de mare. O sa veeezi :))
Ma bucur mult ca-ti plac
Nu suna rau ce zici tu, mereu e bine sa visam
Sa vedem ce urmeaza sa mai incerc de acum incolo 
Si eu sunt mare fan al fructelor de mare! Arata tare bine
pupici
Mihaela, multumesc mult! Pup
Ce poftă mi-ai făcut! Cum sunt sigură că nu mai ai, sunt nevoită să dau fuga să-mi cumpăr şi eu . Weekend plăcut!
Adriana, de unde ai ghicit tu?
Te pup
Incearca data viitoare sa ii dai prin faina si atat. Macar cativa 😉
Bogdana, am sa incerc si varianta asta. Multumesc!
Foarte bine ti-au reusit!! Imi plac mult calamarii 😉
Liana, ma bucur ca-ti place platoul meu
Paula,
Eu ii luam din comert gata preparati,in crusta ,acasa numai ii prejeam,dar de acum o sa-i iau nuzi
si-i fac dupa reteta ta . Pup.
Lia, merita facuti asa acasa. Se fac fff usor si macar stii ca nu au chimcale in plus
Te pup