In urma cu ceva vreme o prietena a mea imi arata reteta acestor ‘mici bilute’ care dupa spusele ei erau un deliciu in bucataria indiana. Bucataria indiana?? Chiar noua pentru mine, in sensul ca inca nu preparasem nimic de acolo, dar chiar nimic…insa cum stiti voi pentru toate exista un inceput
Citind reteta de mai multe ori, uitandu-ma la poze, m-am gandit ca nu au cum sa fie rele, chiar deloc…si cel mai mult m-a atras la ele faptul ca sunt insiropate intr-un sirop aromat cu apa de trandafiri. Wooow!! Eu iubesc trandafirii, dulceata de trandafiri…si orice are aroma de trandafir. Si…spre norocul meu chiar aveam in dotare o sticluta cu apa de trandafiri, yuppy!! Asa ca zilele trecute am facut aceste minunatii, si nu exagerez deloc cand spun asta pentru ca sunt atat de delicate si aromate, ca fiecare inghititura parca te duce pe alte taramuri (probabil indiene :P).
Gata, gata cu laudele haideti sa trecem la reteta, care printre altele se face usor, trebuie doar sa aveti ingredientele necesare.
Ingrediente
1 cana lapte praf
1/4 cana faina
1/8 lingurita bicarbonat
3 lingurite unt moale – nu cu varf, dar nici chiar rase
1/4 cana lapte caldut
Sirop
1/2 cana zahar
2 cani apa
3 linguri zeama de lamaie
3 pastai cardamon
cateva picaturi esenta de trandafir
decor – fulgi de cocos
Timp de preparare: 40 min. Nr portii: 4
Amestecam laptele praf cu faina si bicarbonatul – cu o mana, lingura, tel…ce vreti voi – punem si untul moale si amestecam cu varfurile degetelor ca sa obtinem un fel de aluat nisipos. Turnam si laptele caldut – dar nu foarte – si amestecam bine. La inceput o sa fie anevoios pentru ca va rezulta un aluat nisipos si veti fi tentati sa adaugati ceva ingrediente uscate…dar sa nu o faceti, pentru ca pe masura ce framantati laptele praf va absorbi tot mai mult lichid. Oricum in final trebuie sa rezulte un aluat moale si putin lipicios, in nici un caz ca si aluatul de gogosi 😀
Formam o bila din aluat si o acoperim cu un prosop de hartie umed. Lasam sa stea la odihna timp de 15 minunte. Daca dupa cele 15 minute aluatul s-a uscat prea tare si pare putin sfaramicios, se mai poate adauga lapte si framanta din nou fara a mai fi lasat la repaos.
Cat timp se odhneste aluatul se poate prepara siropul. Se pune intr-o cratita apa cu zaharul (in reteta originala scria o cana de zahar dar mie mi s-a parut preeeeea mult si am pus doar jumate, oricum am fost dulci si asa) se adauga sucul de lamaie, pastaile cardamon si se lasa pe foc mic-mic amestecand usor din cand in cand.
Dupa cele 15 minute luam aluatul si facem din el bilute mici, mai mici decat o nuca, dar mai mari decat o aluna de padure Bilutele vor trebui presate/invartite bine intre palme, ca sa nu aiba gauri, sau aluat neomogen. Ale mele au avut putine crapaturi, semn ca puteam sa le mai lucrez putin daaar…va spun ca au iesit foarte bine la final 😉
Incingem o tigaie cu ulei, preferabil mai mica astfel inca uleiul sa poata acoperi bilutele pana la jumate cel putin. Mie mi-au iesit 17 bilute 😀 si le-am impartit in doua ture de prajit.
Cand punem bilutele la prajit uleiul trebuie sa fie incins dar focul sa fie mic, asa incat rumenirea lor sa dureze in jur de 5-6 minute, timp in care pot sa se patrunda bine si in interior. Daca vedeti ca se rumenesc prea repede, micsorati flacara. Cat timp sunt in tigaie e bine sa le invartim mereu, ca sa se prajeasca uniform pe toate partile. Le scoatem pe un prosop absorbant si procedam la fel si cu restul de bilute. La prajire isi vor mari volumul destul de mult. Nu le lasam mai mult de un minut pe servetelul absorbant.
Cand sunt gata, luam siropul de sub foc si adaugam bilutele. Acoperim vasul si le lasam sa stea in sirop timp de 10-15 minute. Dupa acest timp sunt numai bune de servit, eu am presarat si putina nuca de cocos pentru un plus de aroma si efect.
Au fost minunate, e tot ce pot sa spun. M-au cucerit din prima si ma bucur ca le-am descoperit. Daca le faceti, va garantez eu ca nu o sa va para rau. Enjoy!!
mirela says
Cred ca sunt delicioase!!!am sa le incerc.Pupp!!
Paula Gafitescu says
Mirela, sunt super delicioase!!! Merita sa ler faci 😉 :*
Buburuza Bubu says
WoW ce bunatati ai facut tu aici!Incerc sa nu ma gandesc la calorii Pup
Paula Gafitescu says
Buburuza, nu cred ca au chiar asa multe calorii In schimb sunt tare delicioase 😉 Te pup
Eniko Ostafi says
Buna Paula,
multumesc ca ai trecut pe la mine prin blog,
Bilutele acestea trebuiesc incercate neaparat, sunt super apetisante.
Si prezentarea este frumoasa. Felicitari
pa
Paula Gafitescu says
Multumesc Eniko, si eu ma bucur ca mi-ai vizitat blogul si ca iti place reteta mea! O zi frumoasa!
Daciana says
Minunat inceput pentru a descoperi o noua bucatarie! Bravo, ti-au iesit tare frumoase
Paula Gafitescu says
Daciana, asa este. O reteta minunata!! Te pup
mandala says
Sant foarte frumoase ale tale, am mancat in India sant delicioase!
Paula Gafitescu says
Mandala, dada…super delicioase, te lingi pe degete 😉
Cristina says
Arata chiar bine si sunt curioasa de gust!!!
Paula Gafitescu says
Cristina, sunt tare aromate..mai ales de la apa de trandafiri. Au un gust…ametitor de bun
Dorina says
Foarte fain arata . Am apa de trandafiri asa ca pot incerca si eu reteta . Te pup.
Paula Gafitescu says
Dorina, chiar sa incerci si sa-mi spui daca ti-au placut! Te pup
Dohotariu-Avram Alina says
Ce delicios arată, Paula!
Paula Gafitescu says
Ma bucur ca-ti plac, Alina!
Rocsy Ciobanu says
Nu am mancat dar din cate vad sunt foarte bune si delicioase!
Paula Gafitescu says
Rocsy, sunt tare bune, si se fac usor de tot 😉
Corina Ureche says
Paula ce frumos desert. Nu stiam despre el, asa ca multumesc.
PS eu te invit la un suc facut cu sirop de trandafiri pregatit de soacra-mea. fff bun. pupici :*
Paula Gafitescu says
Corina, ma bucur ca-ti plac si abia astept sa gust din siropul de trandafiri 😉
Mitinita MiniChefs says
Le cunosc,imi plac,dar nu le-am incercat niciodata. Acu le pun si eu pe lista,ca tare reusite sunt ale tale. Faine rau!
Paula Gafitescu says
Mitinita, sunt tare usor de facut si asa bune. Eu am fost surprinsa de rezultat ca n-am mai mancat, dar sigur se va repeta! Ma bucur ca-ti place rezultatul meu
cloudpearl says
Felicitari! Arata superb si sunt sigura ca ti-au iesit si foarte delicioase. Te invit sa reproduci/adaptezi si alte deserturi (sau nu) indiene! Spor la bucatarit!
Paula Gafitescu says
Cloudpearl, iti multumesc frumos. Au fost mai mult decat delicioase!! Abia astept sa mai incerc si alte retete!
Laura Nechita says
atat de dulci si suculente…yummy! frumos debut in tainele indiene :))
te-am pupacit!
Paula Gafitescu says
Laura, ma bucur mult ca-ti plac! Pup
Alina Vicu says
Gogoselele astea sunt teribil de delicioase! Una, doar una vreau si eu. 😉
Pupici.
Daniela says
Ce bine arata gogoselele astea… vreau si eu vreo doua, ca daca sint insiropate, acum incerc sa-mi imaginez gustul. Bune, bune… Pupici !
Claudia Mic says
Bucataria indiana mereu m-a facinat, multitudinea de condimente si modul de preparare pentru anumite bunatati…
Gogosile astea par delicioase de-a dreptul, sincer abia astept urmatoarea reteta indiana!
Lulu says
Sunt minunate;asa ceva dar cu ingrediente diferite fac si grecii iar pentru italieni reprezinta desertul lor specific de Craciun presarate cu alune sau migdale maruntite;voi incerca sa le fac si pe acestea,multumesc pentru reteta!!
Mihaela Mihalache says
trebuie sa fie extraordinare! Pupici
nicoleta maria says
pai dupa ce au fost prajite cat timp le lasam la racit? si dupa ce sau sacit le punem in sirop?
Paula Gafitescu says
Nicoleta, poti sa le pui in sirop dupa ce au stat pe servetelul absorbant timp de 1 minut, asa e recomandat in postarea originala. Sau poti sa le pui si dupa ce ai terminat cu toate – eu asa am procedat si au absorbit foarte bine chiar daca le-am lasat mai mult de un minut la ‘rece’ cum ar veni.
beautiful life says
ce marime are cana?
Paula Gafitescu says
Buna, Cana are marime standard de 250ml