Pot sa zic ca in urma cu aproximativ un an de zile ruladele nu erau punctul meu forte 😀 Faceam eu ce faceam (sau mai bine zis nu faceam, din moment ce nu ieseau bine) si ori blatul era prea tare, ori prea subtire…ori nu-l puteam rula. O intreaga aventura! Siiii…chiar pot sa zic ca aveam o anume frica de ele.
Din fericire frica a trecut, am inceput prin a face rulada sarate…apoi am prins curajul si la cele dulci. Prin urmare va prezint una din cele mai bune rulade cu ciocolata posibile. Reteta a venit de la sine…nu stiu daca mai exista ceva de genul, dar sigur stiu ca facut-o asa cum am crezut eu ca e bine.
Blat
3 oua
3 albusuri
5 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita praf de copt
1/3 lingurita sare
Â
Crema
200 ml lapte
3 galbenusuri
2 linguri amidon
2 linguri cacao
5 linguri zahar
180 gr ciocolata neagra 60-70%
100 gr unt 80%
Â
Decor
80 gr ciocolata neagra
60 gr smantana grasa
fulgi de ciocolata alba
Â
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 18-20 min. Nr. portii: 12
Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le mixam cu zaharul pana isi dubleza volumul, adaugam si extractul de vanilie. Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt. Adaugam amestecul uscat peste galbenusuri si amestecam. Compozitia se va ingrosa destul de bine, dar nu va speriati ca isi revine dupa ce adaugam si albusurile.
Â
Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Punem 2 linguri de albus peste cealalta compozitie si incercam sa o omogenizam si sa o facem mai fluida. Adaugam si restul de albus, amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Â
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz. Turnam compozitia in tava si nivelam. Introducem tava in cuptorul incins si coacem prajitura timp de 18, maxim 20 de minute. Dupa 18 minute facem testul cu scobitoarea, daca iese curata atunci e gata. Scoatem tava din cuptor.
Â
Intindem un prosop mare si curat (neapart :P) pe masa de lucru, presaram putin zahar apoi rasturnam rulada. Desprindem hartia de copt si incepem sa rulam cu ajutorul prosopului. Lasam rulada in prosop pana la racirea completa.
Crema…crema….ce minuatie de crema a iesit!!! Clar e de pastrat si pentru alte delicii.
Laptele il punem pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam usor cu un tel. Adaugam amidonul si cacao peste galbenusuri si omogenizam. Cand laptele e fierbinte punem 2-3 linguri de lapte peste amestecul de galbenusuri si amestecam continuu. Rasturnam crema de galbenusuri peste restul de lapte si punem din nou vasul pe foc. Marim putin flacara si continuam sa amestecam in crema. Cand crema e suficient de intarita – dupa aproximativ 2-3 minute pe foc iute – luam vasul de pe foc si adaugam ciocolata neagra rupta bucatele, apoi untul. Lasam crema la racit.
Â
Desfasuram usor rulada si o umplem cu crema astfel obtinuta si racita apoi o rulam din nou. Cred ca nu o sa trebuiasca toata crema pentru rulada, restul poate fi folosita pentru a umple niste clatite delicioase :P. Dam rulada la rece si trecem la glazura.
Â
Smantana o punem pe foc si cand e fierbinte stingem focul si adaugam ciocolata. Omogenizam usor apoi turnam glazura peste rulada cat este calda, ca sa poata fi intinsa usor. Daca glazura se intareste prea repede poate fi incalzita putin pe foc. Deasupra putem sa presaram si fulgi de ciocolata alba. Dam rulada la rece pentru 2-3 ore.
Â
Rulada de ciocolata e grozava oricand, fie o ocazie speciala…fie o duminica obisnuita. Cert este ca merge de minune si pe masa de sarbatori 😉
Â
Enjoy!!
Eniko Ostafi says
A iesit o minunatie de rulada!!
La a treia incercare a mea, pot sa zic ca am reusit sa fac o rulada.-inca nu am editat intrarea in blog-aceeasi temeri le am avut si eu..mai ales ca primele incercari au fost -pot sa zic- dezastruase..
toate cele bune! un salut!
Buburuza Bubu says
vreau si eu….te rooog!!!
Paradis says
Minunata rulada ta!Hristos a înviat!Sarbatori Fericite!
Simona says
O minunatie de rulada ai facut! O trec pe lista!
Pup
Cristina says
E pentru mine, nu-i asa?
Anonymous says
O minunatie de rulada, ciocolata multa pe placul meu o trec pe lista mea de retete! :*
Zilahi Adela says
Minunata rulada, ciocolata ii preferata!!! Perfecta!!! Pupici!! Paste fericit!!!
mirela says
Mmmmmm,tare bine arata!!!!!!
Rocsy Ciobanu says
Ce frumoasa ti-a iesti..Imi place mult!!!
Bogdan Alina says
Cu siguranta este the best! Trebuie sa fie un deliciu! Paste fericit!
Sidy says
Cata ciocolataaaaaaaaaa…..!
Asta e buna de pus pe masa de Paste !
Sfintele sarbatori sa iti aduca bucurie in suflet, pace in casa si belsug pe masa .
Un Paste fericit sa ai !
Haplea says
Cu multa ciocolata cum imi place mie!!!!
Laura@Transylvanian Kitchen says
Nu stiu de ce mie nu-mi apar comentariile la postarile tale. Oricum felicitari pentru minunatia de rulada si sarbatori fericite!!!
Paula Gafitescu says
Va multumesc pentru aprecieri si pentru cuvintele frumoase!
Anonymous says
Nu am reusit sa rulez blatul, prea tare. Care e secretul defapt?
Paula Gafitescu says
Buna. Blatul trebuie rulat imediat dupa ce il scoatem din cuptor pentru ca inca moale si se poate lucra usor cu el. Daca il lasi sa stea dupa ce il scoti din cuptor se intareste si se ruleaza greu. Si inca ceva, nu trebuie copt foarte mult. In momentul in care trece testul cu scobitoarea il scoti din cuptor pentru ca daca il lasi prea mult la copt se va intari/usca prea tare.
Top Cuisine avec Lavi says
Este ”The Best”……….. am facut rulada si este delicioasa. Am postat reteta pe blog!
Multumim de reteta, Paula!
Anonymous says
Am mancat acum, de Pasti. E grozava si trebuie sa o fac din nou pentru Karla.
Teodora Manea says
Buna ziua! Am si eu o intrebare..daca o lasam la frigider o zi ..se va intarii prea tare si mu va mai fi la fel de gustoasa? Sau trebuie facute in ziua in care avem nevoie sa o punem pe masa?
Paula Gafitescu says
Buna Teodora. Poti sa o lasi fara probleme le frigider. Pune-o intr-o cutie ermetica sau inveleste-o in folie alimentara si astfel blatul nu se va usca. Inainte de a o servi poti sa o lasi jumatate de ora la temperatura camerei. Sarbatori fericite iti doresc!
Anonymous says
Foaaaaarte buuuuna !!!!!!!!
Anonymous says
Foarte buna!!!