Pentru ca a venit vara, pentru ca au aparut ciresele si pentru ca imi place ciocolata (mult de tot) am facut…o tarta!!! Nu orice tarta, cea mai buna tarta cu ciocolata si cirese. Stiu ca nu o sa ma credeti pe cuvant, dar cu siguranta ca dupa ce o veti incerca imi veti da dreptate. Are fructe – cirese proaspete si delicioase – are si o crusta din aluat fraged dar mai ales are muuuuulta ciocolata. Nu prea multa, ci atat cat sa fie buna…nici prea dulce, nici amaruie. Elementul surpiza este insa siropul amaretto care ii da un gust aparte si pe care vi-l recomand cu incredere sa-l folositi daca vreti ceva cu adevarat special. Daca nu aveti de unde face rost de amaretto puteti sa-l inlocuiti cu o lingura visinata/coniac. Va invit la tarta cu cirese, crema de ciocolata si amaretto
Crusta
100 gr unt
170 gr faina
50 gr nuci macinate
50 gr cacao
50 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 ou
2-3 linguri apa rece
Umplutura
300 gr ciocolata neagra 60% cacao
200 ml smantana pt frisca
100 ml smantana dulce de separator
1 lingurita indulcitor lichid
1 lingura sirop/lichior amaretto
300 gr cirese
Timp de preparare: 1 ora 30 min. Timp de coacere: 20 min. Nr. Portii: 10
Faina o amestecam cu nuca, cacao, sarea si zaharul. Facem o adancitura in mijloc si adaugam untul taiat cubulete. Incepem sa framantam cu degetele pana cand obtinem un aluat nisipos. Adaugam oul batut si 2 linguri de apa rece (pentru inceput) si framantam usor pana la omogenizare. Daca mai este nevoie mai adaugam apa, sau faina dupa caz. Trebuie sa obtinem un aluat omogen si nelipicios. Acoperim aluatul cu folie alimentara si-l dam la rece pentru cel putin o ora.
Cat timp sta aluatul la rece putem sa ne apucam de umplutura. Ciresele le spalam bine si apoi eliminam samburii si coditele.
Ciocolata o punem pe foc mic impreuna cu smantana pentru frisca si smantana dulce – se poate folosi doar smantana dulce sau doar smantana pentru frisca, eu asa am avut. Cand ciocolata e topita complet si compozitia e omogena luam de pe foc si adaugam lingurita de indulcitor lichid (sau 4 linguri zahar) si lingura de sirop amaretto apoi omogenizam. Lasam compozitia deoparte, fara sa o dam la rece.
Dupa ce a trecut o ora putem sa scoatem aluatul din frigider. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Ungem cu unt o forma de tarta de dimensiuni 24-26cm.
Aluatul putem sa-l intindem cu sucitorul, sau sa-l punem direct in tava si sa-l aranjam cu mainile – eu asa am procedat. Dupa ce am aranjat frumos aluatul in tava il intepam din loc in loc cu furculita si il acoperim cu hartie de copt iar deasupra punem boabe de fasole din plin.
Cand cuptorul e incins introducem tava la cuptor si o coacem timp de 20 de minute. Dupa 15 minute scoatem tarta si renuntam la hartia de copt si boabele de fasole. Reintroducem tarta la cuptor pentru inca 5 minute. Putem lasa tarta chiar si 8 minute, ca sa fim siguri ca e coapta bine.
Atat cu cuptorul de acum inainte totul e foarte simplu. Dupa ce crusta s-a mai racorit putin presaram ciresele pregatite la baza tartei. Peste cirese turnam crema de ciocolata si nivelam. Dam la rece, preferabil peste noapte.
A doua zi ornam tarta cu cirese si nuca maruntita. Se poate servi si cu frisca sau inghetata de vanilie. Eu am lasat-o simpla dar decadenta
Pentru ca tarta sa fie taiata cu usurinta introducem un cutit in apa calda, il stergem cu un servetel apoi o putem sa o feliem fara probleme. Procedam la fel pentru fiecare felie.
Enjoy!!
aneta says
buna as putea sa pun in umplutura doar smantana ptr.frisca in loc de cea dulce?multumesc.ador retetele dvs.pupici
Paula Gafitescu says
Buna Aneta. Sigur ca se poate! Multumesc frumos de apreciere
Anca Lasan says
Mama miaaa ce ai facut aici !!! salivez inaintea calculatorului !! Doamne ce bine arata!!:)
Alina Vicu says
Hi, hi! Si eu am facut doar ca-i cu iaurt.
Claudia says
uff,ufff!nici nu vreau sa ma gandesc ce delicioasa trebuie sa fie…!!!si cum ar putea fi altfel,daca iclude doua din placerile vietii mele:ciocolata si ciresele?!….visez si salivez…mmmhhh!
Simona says
Superba!!!….. trebuie sa o incerc si eu !!!
Diana says
Oh, cata ciocolata! Si ce bine arata! Love it. <3
Andreea says
Arata demential tarta! Nu am nici cea mai mica indoiala ca si la gust este super :).
Anonymous says
reteta in format video http://youtu.be/oPjX88DqElw
DiaMar bucataria galbena says
Minunata,este putin spus!
Te pup!
mirela says
Delicios!!!Te pupp!!
stefy says
O portie pentru mine, te rog!! asta daca mai ai!!:)
Rocsy Ciobanu says
Super delicioasa. Bravo pentru pozele minunate ce le faci mereu!
Licuta Marin says
Mmm, arata grozav de bine!!!Yummy!Fur eu feliuta aia apetisanta:)Pup!
Laura @ Transylvanian Kitchen says
Arata exceptional! De fiecare data cred ca mai bine de ata nu se poate si iar ma surprinzi!
Dorina says
Felia aia e a mea!
Delicious Flavours says
Uuuuhhhh, ce bine arata umplutura de ciocooo…love it!!!
Pupici <3
Mihaela says
am cautat si eu la un moment dat Amaretto si n-am gasit. De unde-l pot achizitiona ? Multumesc,
oricum, arata exceptional tarta !
Simona says
Arata PERFECT!!!
Andreea Peltea says
Am incercat-o si vreau sa zic ca este dementiala!!!! Doar ca am gresit undeva…am lasat crusta un pic prea mult in cuptor si am uscat-o pe unde a fost mai subtirica si nu mi-am dat seama k trebuia sa o scot din tava de copt, dar nu prea a contat lucrurile astea pentru in in 10 min nu mai era nici urma de tarta!! :))
izabella says
oare merge facuta sub forma de mini tarte?
Paula Gafitescu says
Da, cu siguranta!