Din nou aduc o prajitura pentru voi mai ales ca vin doua zile de sarbatoare in care avem timp sa ne rasfatam cu nenumarate bunatati.
Prajiturica asta am facut-o mai demult dar nu am apucat sa o postez. Va spun ca e tare buna, cu o crema fina si un blat delicat ce se topeste in gura. Este putin de munca la ea pentru ca eu i-am facut doua creme, dar se poate renunta la cea de vanilie in caz ca va grabiti.
Blat
3 oua
3 albusuri
6 linguri zahar
5 linguri faina de migdale
2 linguri cacao
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
Crema de vanilie
3 galbenusuri
50 ml apa
70 gr zahar
75 gr unt
1 lingurita extract de vanilie
Crema mascarpone
250 gr mascarpone
200 ml frisca lichida
2 linguri crema de whisky
3 linguri zahar pudra
Sirop
200 ml apa
2 linguri zahar
Decor
100 ciocolata neagra
80 ml smantana grasa
bombonele colorate
bombonele colorate
Timp de preparare: 1 ora+ Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 12
Incepem cu blatul. Cele 6 albusuri le batem spuma cu un praf de sare. Cand au devenit spumoase incepem sa adaugam zaharul treptat, cate o lingura pe rand. Mixam bine pana cand zaharul e complet topit, abia apoi mai adaugam o lingura de zahar.
Separat amestecam faina de migdale cu cacaoa si praful de copt. Incorporam galbenusurile in albusuri cu miscari de jos in sus si la fel procedam si cu ingredientele uscate.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam tava mare de la aragaz cu hartie de copt si turnam compozitia de blat. Nivelam usor cu o lingura, fara sa apasam prea tare pentru nu a scoate aerul din coca. Coacem timp de 15-20 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul la rece pe un gratar apoi il taiem in 3 parti egale (pe verticala).
Crema de vanilie: galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul. Apa o punem pe foc iar in momentul in care e fierbinte o turnam peste galbenusuri si mixam energic. Punem compozitia din nou pe foc mic-mic si amestecam continuu pana cand incepe sa se ingroase. Focul trebuie sa fie foarte mic pentru ca altfel riscam sa se taie crema. Luam crema de pe foc, punem esenta de vanilie si untul si omogenizam. Dam la rece.
Crema mascarpone: mixam mascarpone pana cand devine ca o crema, adaugam 2 linguri de zahar pudra si lichiorul de whisky apoi omogenizam. Dam la rece si ne ocupam de frisca. Smantana pentru frisca o mixam timp de un minut pana capata consistenta. Adaugam o lingura de zahar pudra si mai mixam pana cand se face bat.
Incorporam usor frisca in mascarpone cu miscari de jos in sus si apoi dam la rece pentru cel putin o ora.
Pentru sirop punem la caramelizat cele doua linguri de zahar iar apoi turnam apa peste ele, cu grija sa nu ne ardem. Lasam pe foc pana cand caramelul e complet topit apoi dam la rece. Cu acest sirop vom insiropa fiecare din cele 3 blaturi.
Pentru asamblare procedam asa: punem un blat de prajitura (insiropat) pe un platou. Peste el punem 2 linguri de crema de vanilie, iar apoi o treime din crema mascarpone. Punem un nou blat si procedam la fel. Deasupora punem si ultimul blat si dam din nou la rece pana pregatim glazura.
Pentru glazura e simplu de tot, topim pe foc mic ciocolata impreuna cu smantana. Scoatem prajitura de la rece si turnam glazura peste ea iar apoi nivelam cu grija. Dam din nou la rece.
Cand glazura e intarita ornam cu crema de mascarpone ramasa si cu bombonele colorate.
Pofta buna!
mirela says
Tare buna prajiturica!!!!Pupp!
Cristina says
Delicioasa prajitura.
Buburuza Bubu says
Delicioasa!Uneori imi este si teama sa mai vin la tine pe blog….pun kg numai citind si privind la poze Pup
deyu says
e perfecta!:X:X arata minunat!pupici
M. Angi S. says
Superb!! Arata atat de perfect. :-*
Rocsy Ciobanu says
O bunatate de prajitura. Ti-a iesit asa frumoasa. Seara placuta. Pup!
Haplea says
Grozava prajitura!
Simona says
De-ai stii tu cate retete am eu salvate de la tine… Binenteles ca si aceasta :)) Sper sa-mi fac si timp sa ma ocup de ele.. ca prea mi-ai facut pofta de de-toate!!
Pupici
Valentina Mihaescu says
Foarte apetisanta! Un weekend placut!
Alexandrina says
Delicioasa prajitura! Si foarte aspectuoasa!
Laura says
Delicioasa prajiturica !!!
DiaMar bucataria galbena says
Si gustoasa si frumoasa!Pup!
agenda nico says
Arata super ,ca la cofetarie !!! La gust trebuie sa fie o bunatate ,imi plac cremele cu mascarpone.
o duminica placuta..pa!
Danutza says
Foarte fina pajiturica ta!! Si foarte gustoasa
Fancy Cake says
Yammmy! Super delicioasa! Trebuie sa o incerc!
Cătău says
immmm…iamiii…as vrea si eu o portie!!!
Sidy says
Cred ca am ajuns putin cam tarziu pe aici……
E minunata prajitura aceasta, mai ales cu crema de vanilie !
Te tzuc cu drag fata scumpa !
Mihaela Mihalache says
Am ramas fara cuvinte……. Felicitari! Pupici
Paula Gafitescu says
Va multumesc mult, mult de tot pentru toate cuvintele frumoase! :*
Mara Rizea says
Doamne iarta-ma cum pot arata prajiturile tale!!
http://mararizea.blogspot.ro/
marioara says
foarte bine arata prajitura, cred ca e si foarte gustoasa, n-am inteles un lucru: untul se adauga in crema de vanilie calda? sau trebuie racita odata
Paula Gafitescu says
Buna Marioara, ma bucur ca-ti place prajitura mea! Untul se adauga in crema de vanilie calda iar apoi se lasa la racit. Se va intari frumos.
Andreea says
Arata Foarte bine!!! Dar ce masuri are tava???
Paula Gafitescu says
Andreea, ma bucur mult ca-ti place! Tava are dimensiunile de aproximativ 35/40cm.
Anonymous says
E nemaipomenita prajitura. Ingredientele de la “Decor” sunt pentru glazura. O zi buna!
Anonymous says
doar exclamatii de admiratie!!!
se incumeta cineva sa incerce reteta ?
am incercat-o si acum pot spune ca data viitoare voi schimba anumite lucruri la reteta.
Anonymous says
Pentru ce dimensiuni de tava sunt gramajele?
Paula Gafitescu says
Tava in care am copt blatul are dimensiunile de aproximativ 35/40cm. Insa prajitura iese undeva la dimensiunile de 13x15cm, 12 portii in total deci nu e mult. Pentru o prajitura mai mare trebuie sa dublezi cantitatile.
mirela says
Nu am faina de migdale si crema de whiscki. Se poate folosi altceva ?
Paula Gafitescu says
Buna Mirela, Se poate folosi faina normala in locul celei de migdale. Daca nu ai crema de whisky atunci poti folosi alt tip de lichior: de ciocolata, de alune, sau chiar deloc.