Inghetataaaaaaa!! O ador!! Iar cand este cald afara, ca si acum, parca nu-mi doresc altceva sa mananc decat inghetata. De care? De toate felurile daca s-ar putea…numai sa am loc sa o depozitez in congelator :))) Si nu am, dar totusi cred ca e mai bine asa…altfel probabil as exploda de la prea multa inghetata 😀
Â
Ce am facut aici? Simplu, am pornit de la o inghetata de vanilie, am combinat o parte cu ciocolata, o parte cu cirese si mi-a iesit acest tort de inghetata cu cirese, vanilie si ciocolata, un tort delicios cu un trio de arome.
Ingrediente
3 galbenusuri
200 ml lapte
150 gr zahar
2 linguri crema de whisky
1 lingurita extract de vanilie
100 gr ciocolata neagra
100 ml smantana grasa
400 ml smantana
200 ml iaurt gras + 2 linguri zahar
400 gr cirese
Punem laptele pe foc. Galbenusurile le frecam cu zaharul pana se deschid la culoare. Cand laptele e fierbinte turnam 2-3 linguri peste galbenusuri si amestecam energic. Apoi procedam invers punem galbenusurile peste laptele ramas pe foc. Timp de aproximativ 10 minute vom lasa compozitia pe foc mic amestecand continuu. Compozitia se va ingrosa usor, dar nu va fi chiar ca o crema. Stingem focul si punem compozitia la rece, eventual intr-un vas mai incapator cu apa rece de la frigider pentru a se raci mai repede. Daca procedati asa aveti grija ca nu cumva apa sa intre in crema
Â
Ciocolata o punem pe foc impreuna cu smantana (cei 100 ml) si o lasam pana cand se topeste complet. Oprim focul si peste ciocolata turnam aproximativ 1/3 din crema de galbenusuri. Dam la rece si crema de ciocolata.
Â
Cei 400 ml smantana ii mixam impreuna cu iaurtul si cele doua linguri de zahar pana cand obtinem o compozitie spumoasa – nu trebuie sa fie o frisca batuta bat, pentru inghetata nu e chiar necesar. Dam frisca la rece.
Ciresele le spalam bine si la jumatate din ele le scoatem samburii, restul le pastram pentru decor.
Din ciresele fara samburi luam jumatate si le punem in blender, iar cealalta jumatate o taiem in bucati mai mici.
Scoatem smantana de la rece si o amestecam cu crema de galbenusuri racita. Impartim compozitia in doua.
In prima din ele punem extractul de vanilie si crema de whisky iar in a doua punem ciresele si piureul de cirese apoi omogenizam.
Â
Pregatim o forma de chec de 1 litru. O tapetam cu folie alimentara. La baza punem crema de ciocolata. Peste crema de ciocolata punem o foaie de napolitana. Urmeaza crema de vanilie, alta foaie de napolitana si peste turnam compozitia de cirese. La final punem inca o foaie de napolitana si apoi acoperim cu folie alimentara si dam la congelator pentru minim 5 ore.
Â
In momentul servirii va trebui sa o scoatem cu aproximativ jumatate de ora din congelator apoi o putem rasturna pe un platou. Decoram cu cirese proaspete ( eu am mai pus mini marshmallows 😛 ) apoi o putem portiona dupa preferinta.
Enjoy!
Eva says
Arata bine. Felicitari!
Paula Gafitescu says
Eva, iti multumesc pentru aprecieri si pentru vizita!
Daniela says
Dau la schimb din inghetata mea, cu o feliuta din tortuletul tau. Delicios si frumos ! Pupici !
Paula Gafitescu says
Daniela, gata…batem palma!! Multumesc si te pup!
chris says
Arata foarte,foarte bine!Daca sunteti draguts sa-mi spuneti ce fel de smantana este necesara?multumesc
Paula Gafitescu says
Chris multumesc frumos! Eu am folosit smantana grasa de tara, dar se mai poate folosi smantana de separator luata din piata de la raionul lactate, sau se poate folosi chiar smantana pentru frisca (din cutie), insa va trebui mixata putin mai mult pana capata consistenta.
O zi frumoasa!
Laura @ Transylvanian Kitchen says
De 3 ori wow! Super, ca de obicei!
Paula Gafitescu says
Laura draga iti multumesc frumos! :*
irina says
abia astept sa o incerc.mersi de reteta.esti grozava
Paula Gafitescu says
Irina, ma bucur mult ca-ti place! Pupici
naty says
arata demential l-am trimis pe sot la cuparaturi , mai tarziu o fac …
Paula Gafitescu says
Naty, super!! Ma bucur ca-ti place. Sa stii ca este tare buna, abia astept sa ajung acasa sa mai savurez o portie 😀
Dorina says
Arata super fain , mi-ar prinde bine o portie acum
Mihaela Mihalache says
arata minunat! felicitari 😉
Maria says
Arata foarte bine inghetata, pe mine m-au racorit pozele
Valentina Mihaescu says
Excelent arata! Si mie imi place foarte mult inghetata, de orice fel. Trioul acesta de arome este foarte imbietor.
mirela says
Woauuu,ce bunatate!!!!Vin sa ma racoresc si eu!!!pup!!
Kyra says
Ma multumeam si cu o singura aroma si ceva fructe dar asa festin nu refuz.
Zilahi Adela says
MMmmm ce bine arata!!! O portie vreau si eu!!! Pupici!!
Carol says
Grozava. Atat de putin gramaj si atat de multa inghetata? ..Woaw….jos palaria
adnia says
super bun, aratos si racoritor tortuletul tau! clar voi face si eu!
M. Angi S. says
Arata excelent!!!
Simona says
Arata minunat!!!! Am furta reteta!
Cătău says
ce racoritor!!! cirese…im…preferatele meleee!!
Timea says
Arata excelent iar de gust sunt sigura ca e perfect! Vreau si eu, portie dubla
Gabriela says
Aoleu, ce bunatate! Ce bine arata ciresele acelea in stratul de jos!
deyu says
arata senzational!!! pupici
Anonymous says
in crema de ciocolata nu mai adaugam si din frisca batuta cu iaurt?