Tartele sunt printre dulciurile mele preferate (cel putin in ultima vreme). Imi place multitudinea de combinatii dulci sau sarate care se pot face dintr-un aluat fraged si delicios.
In urma cu ceva vreme am facut un tort cu lemon curd – daca vreti sa cititi despre el, puteti sa o faceti aici – si atunci am descoperit combinatia fascinanta de lemon curd si crema de branza. Desi eram o mare adepta a ciocolatei pe vremea aceea m-am vazut nevoita sa recunosc ca poate sa mai existe ceva cel putin la fel de bun, daca nu si mai bun. Si uite ca acum am refacut aceasta combinatie grozava intr-o tarta cu ciocolata alba, lemon curd si strugurei – o tarta cu aluat sfaramicios si umplutura cremoasa.
Ingrediente
250 gr faina
120 gr unt
1 ou
2 lg apa rece
1 praf de sare
1 lingura zahar
Umplutura
200 gr ciocolata alba
100 gr lemon curd
250 gr crema de branza
300 gr strugurei
Timp de preparare: 1 ora 30min Timp de coacere: 20 min.
Faina o cernem iar iin mijlocul ei facem o adancitura. Acolo vom pune untul taiat cubulete, zaharul pudra si sarea. Amestecam cu ajutorul degetelor pana obtinem un aluat nisipos. Adaugam si oul si apa, apoi framantam putin (nu exageram cu framantatul) pana la omogenizare. Dam aluatul la rece pentru o ora. Intre timp pregatim o forma dreptunghiulara de tarta, pe care o vom ungem bine cu unt. O sa mai avem nevoie si de hartie de copt si de boabe de fasole.
Dupa ce aluatul a stat la rece il intindem intr-o foaie dretunghiulara de 2mm grosime si o asezam in tava. Indepartam surplusul de aluat de pe laterale. Peste aluat punem hartie de copt si boabe de fasole. Dam tava la rece.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Coacem aluatul de tarta timp de 20 de minute. Dupa 15 minute scoatem tava din cuptor si renuntam la hartia de copt si boabele de fasole, apoi o reintroducem in cuptor pentru 5 minute timp in care se aluatul se va rumeni usor. Lasam aluatul de tarta sa se raceasca complet.
Pentru crema este extrem de simplu. Preparam lemon curd dupa reteta de aici. Ciocolata alba o topim la bain-marie si o lasam putin la racorit. Incepem sa adaugam crema de branza si mixam treptat. La final incorporam si lemon curdul si omogenizam. Turnam crema peste crusta in tava si dam la rece pentru o ora.
Spalam bine strugureii si ii punem peste tarta. Reintroducem tarta la frigider pentru 5-6 ore sau pana crema este ferma si tarta se poate portiona.
Este delicioasa!! Una din cele mai bune tarte mancate pana acum…o singura felie cu greu m-a multumit.
Enjoy!
Haplea says
Wow cat de bine arata!!!
Laura says
Pfff, ce bine arata! Iar combinatia e de nota 10 😀
Valentina Mihaescu says
Si mie imi plac mult tartele iar crema de lamaie este in topul preferintelor mele. Arata super tarta.
Sidy says
Numai citind reteta si deja inghit in sec,,,da’poi sa o si gust !!! O nebunieeeeeee…..!
Duminica faina sa ai, te tzuc !
Anonymous says
Deci cand vad fructele astea mici,rosii si tare frumusele combinate cu ciocolata alba pe care o ador ca si pe cea cu lapte,imi imaginez deja gustul inca o data felicitari.Gabriela.
Laura Nechita says
am ramas extraordinar de impresionata si cu pofta in cui de cum arata tarta asta :))) Paula…ca de obicei, nota 20 pt aspect si gust (sa salvezi de la mancat o felie si pt mine ) :)))muaah!
Liana10 says
Faina forma ai, imi place! Tare bine arata si cred ca-i delicioasa!!
Cristina says
Delicioasa!
Rosita Vargas says
Una verdadera delicia un espectáculo muy hermoso,saludos y abrazos.