Dupa o pauza justificata (sau nu :P) vin sa va indulcesc cu o felie duuuulce-duuuulce de tort. Pentru ca nu se putea sa lipseasca ciocolata blatul l-am facut extra ciocolatos – stiu ca o sa ziceti ca nu are pic de ciocolata in el, dar are o cantitate buna de cacao 😉 – insa nu foarte dulce. Pai si atunci de ce spun eu ca este un tort atat de dulce??? Tocmai pentru ca l-am indulcit cu o bunatate de dulce de leche a carui dulceata nu cred ca poate fi contestata de nimeni. Combinatia de ciocolata cu dulce de leche cred ca este printre cele mai reusite, iar iubitorii de dulcegarii cu ciocolata vor fi incantati.
Blat
100 gr unt moale
150 gr zahar
3 oua mari
1 lingurita esenta de vanilie
170 gr faina
50 gr cacao
5 gr praf de copt
200 ml iaurt
Â
Crema
300 gr dulce de leche
200 gr crema de branza
300 ml smantana dulce pentru frisca
1 lingura zahar pudra
Â
Decor
100 gr ciocolata neagra
80 gr smantana dulce
Â
Timp de preparare: 40 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 10-12
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine cremos. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare.Â
Â
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt. Adaugam jumatate din ingredientele uscate peste crema de unt si mixam usor, la viteza mica. Punem iaurtul si din nou amestecam pana la omogenizare. Adaugam si restul de faina si mixam tot la viteza mica.- daca aluatul vi se pare prea dens, puteti sa adaugati 2-3 linguri de lapte in compozitie pentru a-l mai fluidiza putin. La final adaugam extractul de vanilie si omogenizam.
Â
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava rotunda de tort cu diametru de 20-21cm. Turnam compozitia in tava, nivelam si dam la cuptor pentru aproximativ 45-50 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Cand este gata oprim focul si-l mai lasam sa se raceasca cu usa cuptorului intredeschisa. Dupa aproximativ 15 minute il scoatem din cuptor si-l mai lasam 10 minute la racit in tava apoi putem sa il transferam pe un gratar.
Â
Blatul de tort il vom felia doar dupa ce s-a racit complet. Il taiem in 3 felii (aproximativ) egale si trecem la crema.
Â
Daca ati achizitionat dulce de leche de aici treaba pentru crema este chiar foarte usoara. Smantana dulce pentru frisca o mixam bine. Dupa 1 minut adaugam zaharul pudra si mixam bine de tot pana cand se transforma intr-o frisca bat.Â
Â
Masuram 300gr de dulce de leche. Incepem sa-l mixam cu mixerul la viteza mica si treptat marim viteza. Mixam pana cand devine cremos. Adaugam si crema de branza treptat peste dulcele de leche si continuam mixarea. La final incorporam frisca in crema noastra caramel. Vom obtine o bunatate de crema pe care trebuie sa o dam pentru cel putin o ora la frigider (nicidecum sa o mancam :P).
Asamblarea e din nou usoara. Punem pe fiecate blat cate 2-3 linguri de crema iar la final ornam tortul cu crema ramasa. Cat timp pregatim glazura dam din nou tortul la rece.
Â
Topim ciocolata neagra impreuna cu smantana pe foc mic/bain marie iar apoi turnam glazura deasupra tortutlui si o lasam cu curga putin pe margini. Si cu asta gata tortul! Nu m-am complicat cu ornarea tocmai pentru ca a fost un tort facut din dorinta de a avea ceva ‘dulce’ in casa…fara un motiv anume
Voi puteti sa-l ornati/dichisiti dupa bunul plac pentru a-i da un aer mai festiv.Â

Â
Enjoy!
Superb ca de obicei,un tort ciocolatos oftez decat sti tu de ce………pupicei. Gabriela
Multumesc mult Gabriela! Sa stii ca nici eu nu prea am mancat din el, doar o felie am apucat 😀
Ador dulce de leche! Ţi-a ieşit superb tortuleţul!
Multumesc mult Liana! :*
Yummy, delicios! Si cat de bine arata!
Multumesc Alexandrina! Pup
As lasa totul pentru o felie!
Mmm prea bun sa imi las feliuta aici…
Vreau si eu o feliuta de tort, dar imi dai si reteta ca sa nu ma ingras ?! Of, of… kilogramele astea ale mele…
Tortul asta e ideal pentru sotul meu :), ciocolatos si dulce!
E fain!!!
Salut! Sunt in sua si as vrea sa incerc tortuletul pentru ziua unei prietene de aici. Nu prea am ustensile, dar o sa incerc sa o scot la capat.
Dar am cateva intrebari:
Crema de branza pe care ai folosit-o e facuta de casa? sau ceva gen philadelphia?
Si eventual daca stii sa imi sugerezi cum as putea sa fac dulce de leche, ar fi minunat! Am vazut ca aici gasesc lapte condensat in orice magazin
Multumesc frumos!
Buna Ilinca, ma bucur mult ca-ti place tortuletul si ca vrei sa-l incerci!
– Crema de branza folosita e gen philapdelphia, e mult mai fina decat orice branza facuta in casa si arata perfect in crema.
– dulce de leche poti face asa: intr-un vas de yena torni tot continutul unei cutii de lapte condensat, deasupra presari 1/2 lingurita de sare de mare si amesteci. Acoperi vasul cu folie alimentara/capac si-l pui intr-un alt vas mai mare in care ai turnat apa cat sa ajunga pana la jumatatea nivelului de lapte condensat din primul vas. Dai la cuptor (ambele tavi/vase) la 220 de grade pentru 70-75 de minute. Cand e gata, adica are o culoare aurie atunci il scoti din cuptor lasi putin la racorit apoi amesteci energic…si gata
Sa si spor!
excelent! multumesc frumos!
Ca de obicei apetisant, delicios…ciocolatos! Iar crema e super…
Perfect… cine poate refuza! Pup!
O bunatate de tort!
o dumnezeule….cum arata. Super . felicitari
am venit si eu pentru o feliuta 😉
Am venit pt. feliuta mea, mi-ai pus-o deoparte, nu-i asa? puup
si eu…si eu!
Yuuumy ce bunatate ai preparat din nou!!!! Kisses
mai fata frumoasa am si eu o problema, ca nu ma experienta desi ador torturile si chiar stiu sa prepar blaturi, creme insa stau rau la capitolul masuri, adica cum e cu forma mai mare sau mai mica, sau forma patrata sau dreptunghiulara in raport cu ouale, samd.
– )
trebuie sa fac un tort mare, imi vor veni in vizita mai multe persoane, vom fi cam 1o persoane.
tortul acesta este minunat,cand e vorba de dulce de leche (in paranteza si serbetul, dar acu nu i loc pentru el
imi poti da niste sfaturi, as vrea sa prepar un tort-prajitura la tava de cuptor, 30/38 din trei foi, cu creme la mijloc si glazura de ch sau dulce de leche ca am retete, insa nu stiu cum sa procedez cu blaturile, la dimensiunea tavii cate oua sa folosesc, daca ar fii mai bine blat cu unt, pentru urmatoarele creme, de caise si de piersici si desigur de dulce de leche.
am cautat pe interent solutii pentru tort la tava de cuptor dar nu prea ma multumeste ce am gasit, in raport cu oferta de torturi rotunde explicate fir a par.
Sper sa mi citesti mesajul caci musafirii mei vin vineri si de cateva zile sunt cam agitata si obsedata de… tort, cum sa l fac, cum sa l fac?
multumesc frumos
cozia
Buna Anonim. Eu de obicei calculez aria tavii pentru a putea adapta ingredientele de care am nevoie. Pentru o tava dreptunghiulara, inmultesc cele 2 dimensiuni. Pentru o tava rotunda aria: 3.14 inmultit cu raza la patrat 😀 Stiu ca e multa matematica, dar calculatorul isi face treaba repede :p
Pentru tava care am folosit-o eu aria e aproximativ: 314.
Pentru o tava de 30/38 aria e : 1140
Deci ca sa faci tortul asta intr-o tava mare ca si a ta, cu 3 nivele iti trebuie cam de 4 ori mai multe oua, si implicit de toate celelalte ingrediente.
In ce priveste a doua intrebare….
Pentru dulce de leche merge cam cu orice tip de blat, pt ca e o crema cu suficienta grasime in ea.
Merg si creme de fructe pentru blaturi cu unt, poate mai bune ar fi cele cu ulei…ies putin mai aerate, insa totul tine de preferinta. Orice se poate combina 😉
Mult spor si cat mai putine emotii!
multumesc frumos pentru raspuns, sunt sigura ca va folosi si altor amatoare ca mine, pe de alta parte.
cozia