“Gateau breton” – prajitura bretona, este una din cele mai simple prajituri din bucataria frantuzeasca, se face simpul si rapid, cu un mixer si un robot ati rezolvat prajitura din cateva miscari. Am facut prajiturica asta intr-o zi cand eram cu gandul la Paris, un oras superb pe care l-am vizitat eu candva…dar pe care nu am reusit sa-l explorez la capacitatea lui maxima. Adevarul este ca mi-ar placea sa mai ajung acolo cel putin o data…dar pana se va intampla acest lucru imi potolesc dorul cu aceasta prajitura simpla si delicata, crocanta la exterior dar cu un interior moale si dens. Insa nu o voi savura singura, ci impreuna cu Diana, gazda provocarii Dulce Romanie de luna aceasta, care ne indeamna sa gatim cu ‘arome’ de vacanta…si careia sper sa-i fie pe plac acest desertul.
Ingrediente
220 gr unt
4 galbenusuri
150 gr zahar
50 gr migdale
15 gr rom
2 linguri apa
1 lingurita extract de vanilie
250 gr faina
1 ou mediu
Timp de preparare: 15 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 12
Cand am spus ca se face rapid nu am glumit Pregatim o tava rotunda cu diametrul de 21-23cm, o ungem cu unt din abundenta si tapetam fundul cu hartie de copt. Preincalzim cuptorul la foc mediu (175-180 de grade pt cuptorul electric).
Punem migdalele impreuna cu 50 gr de zahar in robot si le maruntim bine. Untul moale la temperatura camerei il mixam cu restul de zahar pana cand devine cremos. Adaugam galbenusurile, cate unul pe rand, si mixam bine dupa fiecare adaugare. Separat amestecam apa cu romul (cam o lingura) si cu extractul de vanilie. Peste crema de unt si oua punem faina in 3 reprize, si mixam usor dupa fiecare adaugare pana la omogenizare. La sfarsit adaugam ingredientele lichide si aromate, apoi migdalele impreuna cu zaharul si omogenizam.
Turnam compozitia in tava si nivelam. Ungem bine prajitura cu ou batut, apoi trasam deasupra linii fine cu o furculita. Introducem tava la cuptor si coacem prajitura timp de 40-50 de minute pana cand este rumenita frumos deasupra.
Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava. O scoatem cu grija si o portionam dupa preferinta. O putem servi cu frisca si fructe proaspete (eu am servit-o simpla) si va fi un deliciu.
Enjoy!
Cristina says
Cred ca e delicioasa!
Sisters'Kitchen says
Deci nu stii cat de bine a picat reteta ta!Eram in cautare de retete french si pac apare postarea ta <3> multumim mult.Sa vedem si daca iese si place oamenilor maine:) pupici
coco says
ce bineee arataaa…vreauuu
Daciana says
Mirific :)! Arome, culoare, vanilie si rom, foarte foarte bune 😉
Micul says
Salvez reteta ca suna bine, iar pozele tale, superbe.
Sa ai we fain.
agenda nico says
Chiar ca -i rapid dulcele asta!! Imi place si ce ingrediente are..salvez reteta.
Mersi ..te pup ..weekend placut!
adnia says
ce-mi place!
Anonymous says
Servita la cafea sau la un ceai e minunata.
Cătău says
ce bunatate!!
Sidy says
O fi ea simpla dar….e taaaaaaare buna !
O toamna lunga si frumoasa sa ai !
Te tzuc Paula draga …
Rocsy Ciobanu says
Ce buna este o astfel de prajitura in acest inceput de toamna!
stefy says
buna si rapid de facut!!!
Simona says
Buna tare bretonata ta!! Pana acum n-am vazut Parisul, dar il am pe lista
Diocleziano says
che buona la tua torta, complimenti cara. Buona giornata Daniela.
elena raicu says
cand se adauga migdalele in compozitie?
Paula Gafitescu says
Elena, imi cer scuze ca am omis sa scriu in postare. Ele se adauga la final cand se adauga romul si vanilia. Am corectat si in postare, multumesc de atentionare!