Uneori un simplu dulce nu este de ajuns pentru mine si atunci imi pun imaginatia la incercare pentru a realiza ceva putin mai…altfel. Asa s-au nascut si aceste tortulete, nu pentru ca as fi avut o ocazie speciala, ci pentru ca pur si simplu imi doream ceva bun, racoros dar care sa arate si bine pe farfurie.
Avand afine in frigider dar si mult indragitul meu lemon curd (este o crema de care pur si simplu te indragostesti, fina…delicata si extrem de aromata) am ales sa le combin intr-o prajitura fina si delicioasa.
Nu se face foarte greu, insa necesita mai multe ‘straturi’
Blat
2 oua
3 linguri zahar
4 linguri faina de migdale
1 lingura cacao
1 lingura ulei
1 lingurita esenta amaretto
Mousse de afine
100 gr afine
100 gr smantana
1 lingurita zahar pudra
70 gr iaurt
50 gr ciocolata alba
3 gr gelatina
Mousse de lamaie
100 gr lemon curd
100 gr smantana
1 lingurita zahar pudra
70 gr iaurt
50 gr ciocolata alba
3 gr gelatina
Decor
50 gr ciocolata neagra
50 ml smantana pentru frisca
fulgi de migdale
afine
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 4
Pentru blat am folosit migdale prajite si date apoi prin robot. M-am decis sa renunt la faina de data aceasta si a fost o alegere inspirata.
Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le amestecam cu uleiul iar albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam pana cand obtinem o bezea frumoasa.
Faina de migdale o amestecam cu cacaoa.
Incorporam usor galbenusurile in spuma de albusurile cu miscari de jos in sus, apoi procedam la fel si cu ingredientele uscate. La final adaugam esenta amaretto si omogenizam.
Tapetam o tava de 20/20cm cu hartie de copt si preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade). Turnam compozitia de blat in tava si nivelam usor fara sa apasam prea tare. Introducem tava la cuptor cand acesta este incins si coacem blatul timp de aproximativ 20 de minute. Facem totusi testul cu scobitoarea iar daca nu iese curata il mai lasam 2-3 minute. Scoatem blatul pe un gratar la racit si ne ocupam de mousse.
Mousse de afine
Afinele le spalam si zdrobim cateva din ele, restul le pastram intregi. Incalzim iaurtul la foc mic impreuna cu ciocolata alba. Gelatina o punem la hidratat in 2-3 linguri de apa rece-rece.
Cand amestecul de pe foc e fierbinte si omogen punem gelatina hidratata (cel putin 5 minute) si amestecam bine de tot. Lasam la rece.
Smantana rece o batem bine impreuna cu lingurita de zahar pudra. Incorporam usor crema de iaurt si ciocolata alba apoi afinele. Dam la rece pentru o ora.
Mousse de lamaie
Pentru mousse-ul de lamaie procedam aproximativ la fel. Incalzim iaurtul la foc mic impreuna cu ciocolata alba. Gelatina o punem la hidratat in 2-3 linguri de apa rece-rece si o lasam 5 minute.
Cand amestecul de pe foc e fierbinte si omogen punem gelatina hidratata si amestecam bine de tot. Lasam la rece.
Smantana rece o batem bine impreuna cu lingurita de zahar pudra. Incorporam usor crema de iaurt si ciocolata alba apoi lemon curdul. Dam la rece pentru jumatate de ora.
Din blatul obtinut decupam cu ajutorul formelor 4 cercuri de diametru de maxim 10 cm (ale mele au avut 8cm). Lasam cercurile de blat in forma.
Peste blaturi punem mousse de afine putin peste jumatatea formei, apoi completam pana sus cu mousse de lamaie. Lasam tortuletele la rece pentru cel putin 4 ore, preferabil peste noapte.
Cand mousse-ul este intarit bine putem sa-l decoram. Eu am ales un decor simplu. Ciocolata neagra o topim pe foc mic impreuna cu frisca apoi o turnam peste tortulete, sau pur si simplu facem doar un cerc deasupra. Peste glazura presaram afine si fulgi de migdale, pentru un rezultat de efect maxim!
Aceste tortulete merita savurate la maxim, sunt delicate, dulci, acrisoare si extrem de aromate.
Enjoy!
Valentina Mihaescu says
Ce frumoase sunt! Si bune! Si-mi ploua in gura cand le privesc.
bia oana says
imi ploua in guraaaaaa:)
Haplea says
Grozave mini-tortuletzele!!
Adriana says
Ce bine arata tortuletele, dar şi ce bune or fi fost! Mi-ai facut o poftă…….
Pupici!
GelaDumi says
Ce bine arata si ce frumos le-ai prezentat, Paula! O sa le fac si eu ca nu am unde sa mai pun afinele, am foarte multe!
Micul says
Superbe minitortuletele.
Sa ai o zi faina.
Mihaela Mihalache says
Imi plac aceste tortulete
Kyra says
Gindeam eu ca minutele harnice nu stau degeaba cit timp ma aflu in vacanta.
Genul acesta de prajituri imi plac la nebunie.
Cred ca o sa ma rasfat si eu putin.
O pupa apasata!
Top Cuisine avec Lavi says
Senzational! Cred ca au fost delicioase!
Laura M says
Arata exceptional!
Cristina says
Din mainile tale ies adevarate minunatii! Si frumoase si gustoase! Ai tai sunt tare rasfatati…
Micky Apostu says
O minunatie de tortulete Paula draga! Cum numai tu stii sa faci!
Daciana says
Beautifull as usual :)!
Diana says
Minunate!!!! <3
Ile says
Sunt tare frumușele! iar lemon curd-ul, ți-am mai spus, și mie îmi place foarte mult! afine + lamaie = LOVE!
Rocsy Ciobanu says
Frumoase si perfecte!
Diocleziano says
Bellissime e molto coreografiche le tue tartellette. Splendide le foto. Buona giornata Daniela.
Liana10 says
Tortuletul acela cu dare de ciocolata e al meu!! Arata senzational! puup
Simona says
Valeleuuu, cum arata!!! Sa mori mancand, nu alta!
Pupici
Cătău says
arata criminal de delicios!! o sa ma chinuie o mare pofta pentru bunatatea asta!!!!
Anonymous says
Buna. Am cateva intrebari. Ce tip de smantana si iaurt ai folosit? Ma intereseaza procentul de grasime sau chiar si producatorul.
Cum se scot tortuletele din forme? Formele mele sunt tot de 8 cm si nu sunt detasabile. Ies usor tortuletele? Multumesc. Delia
Paula Gafitescu says
Buna Delia. Am folosit iaurt grecesc Olympos 5% grasime, iar smantana a fost cumparata din piata, e smantana de separator, destul de grasa…nu prea seamana cu cea din comert (de care eu nu folosesc niciodata). Torturile ies destul de usor din forme, le impingi de la baza in sus si scoti inelul cu grija. Spor la treaba
Anonymous says
Buna, arata super si as vrea sa incerc in weekend. Imi spui te rog doar 4 portii iasa??
Paula Gafitescu says
Buna. Nu ies foarte multe, depinde si de dimensiunea formelor. Pot sa iasa in jur de 4-6 dar nu mai multe. Daca vrei mai multe va trebui sa maresti cantitatile. O seara frumoasa!
Lidia says
Buna seara!Sunt superbe!Abia astept sa le incerc!A-ti putea va rog sa-mi spuneti ce inaltime are forma si daca a-ti pus foaie de copt sau altceva inainte de a o umple?Este de diametru 8 cm,dar as dori sa stiu inaltimea sa-mi fac o idee!Multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Lidia, ma bucur mult ca-ti plac tortuletele. Formele au o inaltime de 10cm. Nu am pus hartie de copt, dar le-am uns putin cu ulei.
Andreea says
Bună. Rețeta asta se poate adapta, astfel încât să realizăm un tort mare, și nu mini-torturi? Dacă da, ne-ai putea ajuta cu adaptarea la o tavă mare? Mulțumesc anticipat!