Aceste guguluf l-am facut in urma cu ceva vreme cand am fost in vizita la o prietena draga mie. Am vrut sa fac ceva rapid, usor…dar care sa fie si delicios si sa fie pe placul gazdelor. Sper ca am reusit sa-mi indeplinesc misiunea…mai ales ca ‘feedbackul’ primit a fost de bine 

Asadar va recomand sa incercati acest chec cu lamaie si afine, un chec aromat, fructat, usor de facut si usor de mancat.
Ingrediente
2+1/2 cani faina
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita sare
1 cana zahar
150 gr unt
3 oua mari
150 gr iaurt
coaja rasa de la o lamaie mica
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita esenta de vanilie
300 gr afine
Decor
150 gr smantana grasa
2 linguri zahar pudra
Timp de preparare: 30 min Timp de coacere: 50-55 min.
Amestecam faina, mai putin 2 linguri pe care le punem deoparte, cu praful de copt si cu sarea.
Afinele le spalam bine, le lasam la scurs apoi le amestecam cu cele doua linguri de faina pe care le-am pus deoparte.
Lamaia o spalam bine bine, apoi razuim coaja si o amestecam cu zaharul – putem folosi si mixerul/blenderul pentru operatiunea asta.
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul aromat pana devine cremos. Adaugam ouale pe rand
si mixam bine (cel putin un minut) dupa fiecare adaugare.
Peste crema de unt si de oua punem alternativ din ingredientele uscate si din iaurt. Mixam usor, fara sa exageram, pana cand compozitia e omogena. La final adaugam extractul de vanilie si zeama de lamaie si omogenizam.
Incorporam usor si afinele cu ajutorul unei spatule, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (180 de grade) si tapetam cu unt si faina o tava de guguluf, sau una de chec mai mare. Turnam compozitia in tava si nivelam.
Introducem checul in cuptorul incins si-l coacem timp de aproximativ 50-55 de minute, pana cand este bine rumenit si trece testul cu scobitoarea. Il lasam la racit in tava timp de 10-15 minute apoi il rasturnam pe un gratar.
Smantana rece de le frigider o mixam cu zaharul pudra pana cand capata consistenta, dar nu trebuie sa fie foarte groasa/spumoasa, pentru ca ea trebuie sa curga usor pe lateralele checului.
Turnam crema peste guguluf, apoi dam la rece.
Este foarte bun daca e consumat in maxim 2-3 zile de la preparare. Checul este dulce-acrisor si merge de minune cu crema de smantana mai dulceaga.
Enjoy!
Arata superb checul!! Bravo!! :-*
arata divin
Mmm, delicios si aspectuos!
Eu tot cu afine am bucatarit, le ador.
Ce imi face cu ochiul.
o minunatie!!!!!!!!!!!!!!!!
Am lesinat de pofta. Daca imi este acceptata exprimarea, textura este mai mult decat perfecta! minunat, Paula!
Love it!
Aiscris o noua fila la revista, Paula, bravos!
Foarte bun Paulici, multumim mult :* Va pupacim!
Eu am facut checul si nu mi-a iesit nici pe departe ca in poza. Mi s-au flescait afinele chiar daca le-am pus in faina si nu mi s-a copt bine, desi l-am lasat mai mult de o ora in cuptor.
Cu ce am gresit?:(
Buna Dana.Imi pare tare rau ca nu iesit checul cum trebuia. Nu stiu exact care sa fi fost problema insa pot sa ma gandesc la cateva:
– nu a fost suficienta faina. Desi eu am scris o cantitatea de faina in reteta posibil ca tu sa fi folosit un alt tip de faina si nu a fost suficienta. Compozitia de chec trebuie sa arate ca o crema groasa, ca si un aluat lipicios. Cand vedem ca e prea moale mai adaugam 1-2 linguri de faina
– afinele. Daca au fost congelate atunci au lasat mai multa apa decat cele proaspete.
– tava. Tava trebuie sa fie mai larga/lunga. O tava mica si ingusta poate sa necesite mai timp de copt pt chec, si chiar si asa…aluatul sa nu se coaca suficient.
Sper sa fi fost de ajutor sfaturile mele si poate data viitoare cand il faci vii sa-mi dai vesti bune
O zi frumoasa!
Si eu am observat ca timpul meu de coacere era diferit ca cel prezentat in reteta si am prelungit. A iesit un chef super super… si chiar am pus zmeura in loc de afine. Numai bine!
Buna! Imi spui te rog cate grame are cana? Ca sa stiu cate grame de faina si zahar sa pun
Buna, am folosit o cana normala de 250 ml. Asta ar veni 140 gr faina si 200 gr zahar.