Cum te simti cand schimbi prefixul? Hmmm…oare e un sentiment ciudat, un sentiment de bucurie, unul de tristete? Eu cred ca e vorba de mai multe sentimente imbinate la un loc, pentru ca sigur nu se poate vorbi doar de unul.
Candva, intr-o vreme de mult trecuta, varsta de 30 de ani mi se parea ca aduce o multime de schimbari, mi se parea o varsta prea ‘serioasa’…cand toata distractia s-a terminat si esti nevoit sa incepi o noua etapa mai anevoioasa.
Partea cu ‘noua etapa’ e cat se poate de adevarata, insa e o etapa la fel de frumoasa ca celelalte, poate cu niste griji in plus e drept dar si cu mai multa maturitate si experienta de viata – partea asta nu e obligatorie pentru toti, iar eu nu stiu exact cat de matura sunt acum sau nu.
Ce-mi ramane mie acum de facut? Trebuie doar sa ma obisnuiesc cu noua varsta, cu faptul ca incepe cu ‘3’ si nu cu ‘2’, sa continui sa-mi urmez visurile si sa ma bucur de viata exact ca si pana acum 😉
Â
Pentru voi am adus un tort, un delicios tort. Aspectul lui nu e exact cum as fi vrut pentru ca am avut mari batai de cap din cauza caldurii excesive…iar eu m-am incapatanat sa-l decorez cu ciocolata pe o vreme caniculara, atata afara cat si in casa 😛 Insa va asigur ca a fost grozav de bun, aromat si destul de ‘fresh’ datorita combinatiei de visine si lamaie. A fost degustat de toti invitatii, de la mic la mare…si nimeni nu a refuzat felia generoasa de tort cu care i-am cadorisit dupa o masa copioasa.
Â
Blat
250 gr ciocolata alba
180 gr unt
6 oua mari
300 gr lapte
500 gr faina
250 gr zahar
1 plic praf de copt
1 lingurita sare
2 linguri coaja rasa de lamaie
2 lingurite extract de vanilie
Â
Crema de visine
500 gr visine (congelate sau proaspete)
3 linguri zahar
2 linguri amidon
Â
Crema de lamaie
100 gr lemon curd + inca 100 gr separat
300 gr ciocolata aba
150 gr unt
250 gr crema de branza
Â
Decor
500 gr ciocolata alba
50 gr unt
colorant alimentar rosu
bomboane rafaello
Â
Timp de preparare: 3 ore Timp de coacere: 35 minute
Blat
Topim ciocolata alab impreuna cu untul, acoperim cu folie alimentara si lasam la racit. Faina o amestecam cu praful de copt si cu sarea. Ouale le mixam  bine de tot impreuna cu zaharul pana cand devin spumoase si se deschid la culoare.
Peste crema de oua punem ciocolata alba topita si adusa la temperatura camerei si mixam usor, adaugam si coaja de lamaie. Adaugam alternativ faina si laptele  in trei reprize, mixam bine (la viteza mica) dupa fiecare adaugare. La final adaugam extractul de vanilie si omogenizam.
Â
Preincalzim cuptorul la foc mediu (175 grade). Ungem cu unt 3 tavi de diametru 20-22cm. Baza tavilor o tapetam cu hartie de copt, iar lateralele cu faina. Impartim compozitia de blat in mod egal in cele 3 tavi. Daca nu aveti 3 tavi, puteti sa coaceti blaturile pe rand.
Â
Coacem blaturile timp de 30-35 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea. Le lasam 5 minute la racit in tava apoi le transferam pe un gratar. Cand sunt racite complet le taiem in doua pe orizontala, iar la nevoie nivelam partea de sus.
Â
Crema de visine.
Punem visinele pe foc impreuna cu zaharul. Le lasam sa fiarba cateva minute pana cand zaharul este topit complet si zeama lasata de visine incepe sa mai scada. Dizolvam amidonul in putina apa rece si apoi turnam peste visine si amestecam energic. Luam crema de pe foc si o lasam la racit.
Â
Crema de lamaie.
Topim ciocolata alba impreuna cu untul. O lasam la racit timp de jumatate de ora. Mixam crema de branza pana cand devine cremoasa si apoi adaugam treptat din ciocolata alba, mixand bine dupa fiecare adaugare. La final incorporam si lemon curdul si dam crema la rece pentru o ora. Reteta de lemon curd o gasiti aici.
Â
Asamblare
Luam un blat de tort (o jumatate) il ungem cu 2 linguri de lemon curd, apoi punem o treime din crema de visine si nivelam. Peste crema punem alt blat de tort pe care il ungem cu 3 linguri de crema de lamaie. Continuam cu urmatoarele blaturi punand alternativ din cele doua creme. La final imbracam tortul cu restul de crema de lamaie si apoi il dam la rece.
Â
Decor.
Topim ciocolata alba impreuna cu untul la bain marie, cu grija. Cand e topita complet, luam 70 gr de crema si o tansferam in alt vas, adaugam colorant alimentar rosu pana cand obtinem culoarea dorita. Eu nu prea am obtinut ce am vrut, a fost mai mult un roz…dar a mers si asa 😛
Â
Punem crema rosie intr-un pos si desenam spirale (10-15) pe hartie de copt. Le lasam asa jumatate de ora la rece. Umplem spiralele cu crema alba. La final spiralele nu trebuie sa depaseasca 4-5cm in diametru.
Â
Masuram inaltimea si circumferinta tortului si taiem hartie de copt la fel de lunga ca si circumferinta si mai inalta cu 2-3 cm decat inaltimea tortului. Din crema colorata facem buline, pe care le lasam la rece pana cand se intaresc putin. Peste buline (ale mele nu prea au aratat a buline pentru ca nu am avut unde sa le pun la rece :P) turnam crema de ciocolata alba si nivelam.Â
Â
Imbracam tortul cu hartia de copt, cu maaare grija pentru ca nu e operatiune usoara, si cu siguranta o sa sa aveti nevoie de ajutor Dam tortul la rece pentru jumatate de ora, apoi putem sa desprindem cu grija hartia de copt. Decoram tortul cu spiralale facute mai devreme si cu bomboane rafaello. Daca aveti timp si chef puteti sa folosit bomboane rafaello facute in casa, dupa reteta de aici.
Â
Pentru a felia tortul trebuie sa folosim un cutit pus in apa fierbinte, apoi sters cu un servetel.Â
Este un tort putin solicitant, dar va asigur ca merita efortul…si ca sa va convingeti va servesc cu o felie delicioasa. 😀
Enjoy!Â
agenda nico says
Superb tortul ..felicitari!! La multi ani …si numai bine!!
ciao!!
Daciana says
Minunat! Jur ca imi curg balele dupa tortul tau! Foarte frumos, ii invidiez pe cei care au avut sansa sa-l guste :). La multi multi ani fericiti si sanatosi, Paula :).
M. Angi S. says
La multi ani Paula!! Sa ai parte de multa sanatate si multe bucurii!!! Tortul arata splendid ca de obicei si combinatia de arome e nemaipomenita. te pup!!
Mihaela says
La Multi Ani Paula ! Superb tortul !
Ile says
Arată demențial felia de tort!!! La mulți ani plini de bucurii! Să fii sănătoasă și să îți împlinești visele!
Anki says
La multi ani, cu sanatate! Fie ca toti anii ce vor urma cu 3 in fata sa fie plini de bucurii si impliniri!
Micul says
La multi ani Paula.Multa sanatate si fericire iti doresc.
Incetez sa mai salvez fiecare reteta a ta in parte, am tot blogul in vedere ca toate retetele imi plac.
Sa ai o zi faina.
aneta says
la multi ani numai bine sanatate va doresc
Diana says
La multi ani inca o data Paula, draga! Tortul este superb. xoxo
Mihaela M says
In primul rand “La multi ani!” iar in al doilea rand : sectiunea arata demential!
Mihaela - mykyduta says
La multi ani draga mea!!!
Multi ani fericiti si multe vise implinite!!!
Tortul…. este demential!!!!
Good day!
Sara & Miki says
La multi ani, multa fericire si iubire langa cei dragi! Servesc din minunatul tort. Pup!
Rocsy Ciobanu says
La multi ani cu sanatate si multa fericire. Tortul m-a lasat fara cuvinte. Bravo!
Cristina says
La multi ani fericiti!
Cristina says
La multi ani fericiti! Te pup cu drag si iti doresc tot binele din lume!
Danutza says
La multi ani! Cu multe realizari si multa fericire si iubire!
Tortul este senzational! Si foarte apetisant!
Pupici :*
Zilahi Adela says
La multi ani sanatosi si fericiti! Super tortul , felicitarile mele!! Pupici !!
DiaMar bucataria galbena says
Multi ani fericiti alaturi de cei dragi tie!
Tortul este extra!
Pup!
Anonymous says
Vai Paula, cat de frumos arata, de gust imi inchipui inca o data feliitari pentru minunatiile pe care le faci.o zi frumoasa Gabriela.
Kyra says
La multi ani fericiti, impliniti si cu multe realizari spectaculoase!
Un tort de senzatie pentru o ocazie unica!
O amintire minunata!
Te pup cu drag.
Liana@Transylvanian Kitchen says
Tortul arată suberb, bineînţeles! La mulţi ani, draga Paula (scuze de întârziere ). Şi să ştii ca nu se schimba absolut nimic după 30 de ani, poate doar aşteptările celorlaţi :))
Carol says
Divin!
Mihaela Mihalache says
tortul arata minunat ca de obicei 😉 si un La multi ani si de la mine cu intarziere :-*
GelaDumi says
Da, da, da, l-ai facut si p’asta de revista, dar trebuia, doar nu schimbi prefixul in fiecare zi! Si la multi ani si-aici!
Anca Lasan says
La multi ani( cu intarziere) multa sanatate si fericie !!! tortul arata divin:)
Anonymous says
Superbbbbb tortul,la multi ani fericiti, pt decor ce fel de ciocolata ati folosit?
Paula Gafitescu says
Multumesc mult! Eu am folosit ciocolata alba de le Heidi.
Paula Gafitescu says
Va multumesc mult de tot pentru urarile minunate! Va pup cu drag pe toti!
Anonymous says
Multunesc mult pt raspuns.
maria mihalache says
La multi ani cu toate cele bune!
Minunat arata tortul!
Miha says
La multi ani Paula, cu mare intarziere… Sa fii sanatoasa si fericita mereu. Tortul e frumos, la fel ca si varsta pe care o ai acum :*
Laura says
La multi ani, Paula! Scuze de intarziere.
Anonymous says
Superb tortul,felicitari!de unde ai achizitionat suportul pentru tort,daca nu sunt indiscreta?!:)
Paula Gafitescu says
Multumesc frumos! Suportul de tor l-am lust de pe http://www.vivre.ro
Oana says
Uite, asa ceva as face si eu de ziua maica-mii. Acusica, in noiembrie. Pare delicios chiar daca e ceva de lucru la el. Pupici, Paula!
Gabriela Gitoi says
Descopar tot timpul cate ceva nou la tine, nu stiu cum de nu am vazut aceasta minunatie sofisticata si delicioasa! Imi imaginez ce gust divin are si cat de racoritor poate fi! La multi ani, chiar daca ziua ta a fost cu muult timp in urma, eu iti urez acum si pentru Craciun si Anul Nou, sa aveti parte de toata iubirea, intelegeara si fericirea din lume! va pup si va imbratisez draga mea!
Aurica says
superb si foarte reusit, asa tort zic si eu..foarte delicios si apetisant de bun
Anca Grad says
DOAMNE CE BUNATATE,AM INCEPUT SA SALIVEZ MAI MULT CA SIGUR ZILELE ASTEA O SA-L FAC
Anca Grad says
ce bunatate,am inceput sa salivez deja mai mult ca sigur o sa-l fac cat de curand
Paula Gafitescu says
Anca ma bucur ca vrei sa-l faci. A fost un deliciu, sa stii!
irina says
Bună Paula și mulțumesc pt rețetele delicioase. As vrea sa prepar acest tort
dar din păcate nu i-mi place lemon crud….ce crema crezi ca ar fi buna pt acest tort?