A fost o perioada buna in care ma feream de dulciurile cu ciocolata, nu ma mai atrageau de nici un fel. Atunci m-am axat mai mult pe creme mai fresh, mai fructate si dulciuri mai light. Ma gandeam ingrijorata daca mi s-au schimbat chiar atat de mult gusturile (avand in vedere vechea mea iubire pentru ciocolata) si daca o sa ma mai pot bucura de o felie de tort ciocolatos. Toate aceste ganduri au fost in zadar pentru ca, in mod miraculos, dragostea mea pentru ciocolata a revenit in forta.
Asa se face ca pentru ziua jumatatii mele am reusit sa fac un tort cu multa, foarte multa ciocolata la care am adaugat caramel sarat – un fel de cireasa de pe tort. Este un tort dens, ce poate fi consumat si in portii mici iar iubitorii de ciocolata vor fi extaz, cu siguranta o portie mare nu va fi o problema pentru ei
Blat
3 cani faina
1 cana cacao
1 lingurita bicarbonat
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita sare
1 + 1/2 cana zahar
5 oua medii
240 ml iaurt
60-100 ml lapte
120 ml ulei
2 lingurite extract de vanilie
Crema de ciocolata
400 gr ciocolata neagra
200 ml frisca lichida/smantana dulce
50 gr cacao
200 gr zahar pudra
200 gr unt
50 ml frisca lichida
2 lingurite extract de vanilie
Caramel sarat
175 gr zahar
3 linguri apa
1 lingurita rasa de sare de mare
50 ml smantana grasa
200 gr unt gras nesarat
Decor
fulgi de ciocolata
mini marshmallows
batoane de nougat cu ciocolata
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 16
Faina o amestecam cu cacaoa, bicarbonatul, praful de copt, sarea si zaharul. Ne folosim de tel si amestecam bine.
Separat amestecam ingredientele lichide: ouale, iaurtul, 60 ml lapte, uleiul si vanilia.
Adaugam ingredientele lichide peste cele uscate si mixam bine, timp de aproximativ 3 minute pana cand obtinem o compozitie omogena. Daca aluatul este prea dens mai putem adauga putin lapte. Trebuie sa aiba o consistenta unei smantani grase de tara.
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Pregatim 3 tavi cu diametrul de 18-20 cm, le ungem cu unt si le tapem la baza cu hartie de copt, Pe laterale tapetam tavile cu faina si scuturam excesul.
Repartizam compozitia in cele 3 tavi in mog egal, apoi coacem blaturile timp de 30-40 de minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Daca nu aveti 3 forme de aceeasi dimensiune puteti sa coaceti blaturile pe rand.
Scoatem blaturile la racit pe un gratar si trecem la caramel.
Zaharul il punem impreuna cu cele trei linguri de apa pe foc mediu intr-o tigaie neaderanta (recomandat dar nu obligatoriu). Cand vedem ca fierbe atunci marim putin focul si asteptam sa se caramelizeze. Cand ajunge la o culoare aurie-aramie, dar nu foarte inchisa atunci luam caramelul de pe foc si amestecam usor cu lingura, punem sarea de mare si smantana si amestecam bine si repede pentru a nu se solidifica caramelul. Punem si untul taiat cubulete si omogenizam. Lasam caramelul la racit.
Topim ciocolata neagra impreuna cu cei 200ml de frisca lichida pe foc mic. Cand amestecul e omogen si lichid il luam de pe foc si-l dam la rece. Trebuie sa ajunga la temperatura camerei, nu mai rece.
Untul moale il mixam cu zaharul pudra pana cand devine cremos si aerat. Adaugam cacaoa si mai mixam pana la omogenizarea completa. Ciocolata topita si racita (la temperatura camerei) o adaugam treptat si mixam bine dupa fiecare adaugare. La final incorporam cei 50 de ml de frisca lichida si extractul de vanilie. Mixam inca un minut apoi dam compozitia la frigider pentru aproximativ jumatate de ora.
Cand blaturile sunt racite le taiem in doua pe orizontala. Punem putina crema de ciocolata pe platoul pe care vom servi tortul, chiar in mijloc. Luam un blat si-l punem pe platou. Punem 2-3 linguri de crema si nivelam. Peste crema de ciocolata punem si 2-3 linguri de caramel sarat. Procedam la fel pana cand terminam toate cele 6 felii de blat. Ornam tortul cu restul de crema, din abundenta, pentru a putea face un model pe exterior. Eu m-am ajutat de o spatula pentru intins crema, si am trasat ‘dungi’ pornind de jos in sus.
Deasupra presaram fulgi de ciocolata neagra. Eu am mai folosit pentru decor mini marshmallows si bucati de nougat cu ciocolata. In loc de mini-marshmallows puteti sa folositi fulgi de ciocolata alba, iar in loc de nougat se pot pune bucati din batoane de ciocolata gen mars.
Sa va mai spun ca a fost o nebunie? Nu va mai spun pentru ca sigur o sa va convingeti cand il faceti. E fost unul dintre cele mai bune torturi cu ciocolata de pana acum, daca nu cel mai bun.
Enjoy!
Anonymous says
Deci dis de dimineata,nu puteam sta locului,din 5 in 5 min, veneam la calc sau pe fb, domnule trebuia sa vina reteta, ca nu mai puteam sta locului,deja imi imaginam cum o sa arate, dar e superb asa cum ne -ai obisnuit , e un rasfat pt iubitori de ciocolata,si LA MULTI ANI SOTULUI.pupicei multiiiiiiii.Gabriela.
Kyra says
Fericita “jumatate”!
Sa iti traiasca si impreuna sa va bucurati de muuuuuuulte zile minunate.
Inspirata alegere, caramelul sarat fiind in trend ascendent.
(Eu mor dupa el)
Laura M says
Sigur nu as refuza o bucata! 😀 E delicios!
Monya says
mama moooamaaa cum arata tortul asta. Fenomenal. si pariez ca e si bun de tot. Promiti ca de ziua mea(care e acus acus) imi faci si mie(macar virtual) un tort ciocolatos rau???
Adina says
Sa-ti traiasca jumatatea 100 de ani fara reparatii !;)
La muLti ani !
S-a mancat tot guguloiul asta de ciocolata,chiar nu mai aveti?!:(((
stefy says
cu caramel dulce sau sarat, eu tot as accepta o feliuta!!!:)
bia oana says
frumos, migalos….cred ca e si f bun, felicitari:)
Angelica says
Paula tortul arata minunat!
As servi si eu o bucatica chiar acum ce pofta mi-ai facut!
La multi ani fericiti !!!
Diana says
Oh, cum arata minunatia asta ciocolatoasa! Imi imaginez cat este de bun!!! Weekend frumos <3
Alina Vicu says
O minunatie de tort! Ceva bun cu caramel sarat am si eu in plan.
Alina Vicu says
P.S. “La multi ani” jumatatii tale!
DiaMar bucataria galbena says
Cu siguranta este pe gustul meu.
Rocsy Ciobanu says
La multi ani pentru jumatatea ta. Tortul este o adevarata minunatie, asa cum faci tu mereu de altfel. Pup!
Valentina Mihaescu says
La multi ani pentru sotul tau! Tortul imi face cu ochiul rau de tot. Arata atat de bine si e exact pe gustul meu. Sunt nevoita sa ma mai abtin de la ciocolata si-i tare greu!!!
Gabriela Gitoi says
mama cate straturi are! inghit in sec! te felicit draga mea! Pup
Mihaela Mihalache says
mai mult ca perfect! Sigur merita jumatatea 😉
Anonymous says
Bun bun bun.e delicios de bun, trebuie sa ai putina rabdare cu el dar meritaaaaaa.Gabriela.
Haplea says
Ce bunatate!!!De decor ce sa mai zic… minunat!
Laura says
O combinatie delicioasa !!!
Anonymous says
Buna,
Vreau sa fac si eu acest tort, dar am o intrebare legata de cantarirea ingredientelor pentru blat, “cana” se refera la masurile americane (cup/cups) sau poate sa fie orice cana, cu conditia sa se foloseasca aceeasi cana pentru masurarea tuturor ingredientelor? Aceeasi intrebare legata si de “lingurita”, te referi la faimoasa “level teaspoon” folosita de englezi, americani samd, sau lingurita noasta de cafea/desert?
Eu am si masurile speciale cat si cani/lingurite “normale”, doar vreau sa fiu sigura ca suntem pe aceeasi lungime de unda.
Iti multumesc anticipat pentru raspuns
Paula Gafitescu says
Buna. Intr-adevar am folosit pentru masurarea ingredientelor acele ‘cups’ insa se poate folosi orice cana normala de 250ml. Cat despre lingurite, nu am dintr-acele americane ‘level teaspoon’ insa am folosit lingurite normale de desert, pe care nu le-am umplut cu varf ci au fost rase (pe cat posibil). Probabil tu poti sa le folosesti pe cele americane pentru mai multa precizie. Spor la treaba si astept sa-mi spui cum a iesit!
Andie says
Whoooooaaaa! It’s a monster. No, it’s a cake. No, it’s a monster cake. Il vreau, si-l vreau acum, cu toate straturile lui! Felicitari pentru poze, Paula!
Paula Gafitescu says
Andie draga esti mortala :))) Dar astia stiai tu deja 😛 Multumesc mult pentru aprecieri! Pupici
Andie says
PS De unde ai luat mini-marshmallows, zi-mi si mie, inainte sa-mi infig o furculita in ochi de ciuda.
Paula Gafitescu says
Mini marshmallows le-am luat de pe pastaidevanilie.ro Nu stiu daca mai au acum, dar stiu sigur ca de acolo le-am luat
Liana10 says
Sa-ti traiasca jumatatea multi ani fericiti de-acum incolo si tu pe langa el! <3
Mie, ca o ciocoholica, ce sunt, mi-a scazut tensiunea si iar mi-a urcat pana m-am trezit cautand in dulap dupa o ciocolata…:P puup
Paula Gafitescu says
Liana, ma bucur mult ca-ti place! Iti multumesc frumos pentru urari!
Danutza says
Wow, cat de bine arata, un adevarat rasfat cu ciocolata si caramel…mmmmm!!
Paula Gafitescu says
Danutza, a fost un adevarat rasfat, trebuie sa recunosc
Nico says
Superb si cu siguranta absolut delicios. Si eu sunt fan ciocolata, imi place tare mult. La multi ani sotului tau iubit!
Paula Gafitescu says
Nico, iti multumesc frumos pentru urari si pentru aprecieri, Te pup
Cătău says
oauuuuu.. ce bine arata… vreau si eu una bucata mare desi e cam tarziu pentru ciocolata!!!
Anca says
Paula, l-am facut ieri, foarte bun tortul, singura problema a fost ca mie caramelul mi s-a amestecat cu crema de ciocolata in tort, nu se vede asa frumos ca tie, pare ca e o singura crema, de ce oare?
Paula Gafitescu says
Buna Anca. Probabil caramelul nu a fost suficient de intarit in momentul in care ai asamblat tortul. La mine ambele creme au fost destul de ferme si astfel nu au ‘interactionat’ deloc. Ma bucur insa ca ti-a placut tortul si ca l-ai incercat.
Anonymous says
Am facut ieri tortul acesta pentru mine si prietenul meu, ca un cadou de Ziua Indragostitilor. E cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata! Din pacate, mi-a iesit putin stramb si cred ca crema d caramel trebuia sa o fac in portie dubla ca sa se vada asa ca in pozele tale :))) O sa il mai incerc cu siguranta, mai ales ca pentru noi a devenit tortul nostru, adica reteta aceea foarte buna pe care nu vrei sa o schimbi vreodata, cu care mergi la sigur de fiecare data si pe care o faci mereu cu placere. Multumesc pentru ea
Paula Gafitescu says
Buna. Ma bucur tare mult sa aud asta. Intr-adevar e un tort bun, blatul e delicios si merge bine cu orice fel de crema. Caramelul probabil trebuia sa-l lasi putin mai mult sa se intareasca, probabil de aceea a iesit stramb. E un tort inalt si mai dificil de lucrat cu el dar se poate face si in tava mai mare, cu mai putine straturi. Oricum ma bucur ca ti-a placut tortul si ca ai pus reteta la favorite
smn nicoleta says
Buna,
tortul arata fenomenal! Imi poti spune daca nu am 3 vase egale sa coc blaturile si le coc pe rand, compozitia care ramane va avea de suferit?
multumesc anticipat pentru raspuns!
Nicoleta
Paula Gafitescu says
Buna Nicoleta. Si eu am copt blaturile in doua ture pentru ca nu am avut decat 2 tavi de aceeasi dimensiune. Nu s-a intamplat nimic rau cu cel de-al treilea blat, deci poti sa le coci asa linisitita. O seara frumoasa!
Sanda says
Vrem o rețetă separata cu sosul/crema de caramel însoțită de poze cu fiecare pas :).
Sa ne dam seama Cum trebuie sa iasă. Mulțumim pentru rețetă.
Paula Gafitescu says
Buna Sanda. Multumesc pentru sugestie, am sa incerc sa fac o reteta pentru sosul caramel. Se face simplu, dar uneori e mai usor cand vezi mai multe imagini din timpul prepararii