O zi de sarbatoare cere un tort de sarbatoare asa ca pentru azi am facut tort delicios:) I-am pus numele ‘Gladiator’ pentru ca este un tort mare, dens si ciocolatos dar si pentru ca am vrut sa ma apropiu cu ‘creatia’ mea de tortul Gladiator servit la hotelul Marriott. Probabil ca nu mi-am atins eu scopul insa gustul a fost unul grozav iar tortul a fost devorat la propriu.
Acum nu-mi ramane decat sa spun ‘La multi ani’ sarbatoritilor zilei de azi care poarta numele de Andrei/Andreea si mai ales ‘La multi ani’ puiului meu drag care isi serbeaza si el ziua de nume.
Blat
2 + 1/2 cani faina
3/4 cani cacao
1 + 1/2 cani zahar
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
1 cana iaurt
2 oua mari
1/2 cana ulei
2 lingurite extract de vanilie
1/2 cana cafea fierbinte
Crema neagra
200 gr ciocolata neagra
300 ml smantana pentru frisca
Crema alba
350 gr ciocolata alba
300 ml smantama pentru frisca
250 gr mascarpone
Decor
100 gr ciocolata neagra
100 ml smantana lichida
trufe albe
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 40 min Nr. portii: 16
Cremele le pregatim cu o seara inainte pentru ca au nevoie sa stea mult la rece.
Crema neagra: topim ciocolata impreuna cu frisca pe foc mic, omogenizam apoi dam deoparte. Cand ajunge la temperatura camerei o dam la frigider peste noapte pentru a se intari suficient.
Crema alba: topim ciocolata alba impreuna cu frisca pe foc mic, omogenizam si dam deoparte. Cand ajunge la temperatura camerei o punem la rece peste noapte.
A doua zi mixam bine de tot crema neagra pana cand se deschide la culoare si devine pufoasa. O punem la rece. Mascarpone (preferabil la temperatura camerei) il mixam bine pana cand devine cremos, foooarrte cremos. Atentie cu mascaporne, e important sa nu fie rece si sa fie mixat pana cand devine cremos si aerat.
Separat mixam crema de ciocolata alba pana cand devine aerata. Adaugam treptat mascarpone si mixam usor pana la omogenizare. In cazul in care se ‘taie’ crema am eu o solutie simpla. Incalziti putin toata crema la microunde aproximativ 30 de secunde. In felul aceasta toate ingredientele din crema vor ajunge la aceeasi temperatura, apoi incepeti sa mixati pana cand capata din nou consistenta si devine aerata. Atat. Dam crema la rece.
Blatul se face usor, este o reteta care am imprumutat-o de peste hotare, americanii zicandu-i devil’s food cake.
Intr-un bol mare amestecam toate ingredientele uscate si anume: faina, cacaoa, zaharul, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Separat batem usor ouale cat sa le omogenizam, adaugam iaurtul, uleiul si extractul de vanilie. Cafeaua fierbinte o lasam separat pentru moment.
Turnam ingredientele lichide peste cele solide si incepem sa mixam usor – putem folosi mixerul la viteza mica sau chiar telul. In momentul in care amestecatul devine prea dificil putem sa adaugam treptat cafeaua fierbinte si sa amestecam pana la omogenizare. Amestecul va fi putin mai lichid insa nu va speriati pentru ca asa trebuie sa fie.
Preincalzim cuptorul la foc mediu si pregatim 3 tavi cu diametru de 20-22cm. Daca nu aveti trei tavi de aceeasi dimnesiune puteti sa coaceti blaturile pe rand.
Ungem tavile cu unt, punem hartie de copt pe fund si apoi tapetam cu faina. Turnam compozitia in mod egal in cele trei tavi si coacem blaturile pentru 35-40 de minute, pana cand trec testul cu scobitoarea. Scoatem blaturile pe un gratar la racit. Cand sunt racite complet putem sa le taiem ‘capacul’ pentru a le nivela.
Punem un blat pe un platou. Peste el punem crema de ciocolata neagra si nivelam. Punem deasupra al doilea blat apoi jumatate din crema alba. Acoperim cu al treilea blat si incepem sa imbracam tortul in crema alba ramasa. Nivelam frumos si dam tortul la rece.
Pregatim glazura care se face si ea usor. Ciocolata o topim cu smantana pe foc mic, o lasam 5-10 minute pentru a se racori usor apoi o turnam peste tort lasand-o sa cada pe laterale. Ornam tortul cu trufe albe sau bomboane rafaello si cu bombonele mici de ciocolata.
Lasam tortul la rece 2-3 ore inainte de a-l taia. Servim in portii generoase pentru ca e delicios.
Enjoy!
Gustos!
Cu muuuulta ciocolata!
Un gind si pentru mine cind serviti, va rog!
Kyra, ma bucur mult ca-ti place. Pup!
Se poate sa stiu sigur in gr. cantitatea exacta de Zahar? O Cana aici inseamna 250 de gr, mi se pare mult!!!
Merci.
Buna. Este vorba de o cana de 250 ml asta nu inseamna ca si gramele ingredientelor folosite vor fi 250 pentru toate. Daca pui cana rasa din ingredientele de mai sus ai sa vezi cat inseamna de fapt o cana de zahar, una de faina…etc.
Sa iti traiasca puisorul sa te bucuri de el,despre tortulet nu am cuvinte asa cum ma asteptam,sublim si ciocolatos,si pajiturica mea e gata, delicioasa!
Gabriela, iti multumesc frumos pentru urari! Ma bucur ca prajitura e numai buna de mancat 😉 Pup
cat de bine arata si ce bun trebuie sa fie.
la multi ani cu toate cele bune puiutului tau!
Multumesc mult Medi! Pupici
Superb tortul!!!Bravo!
Multumesc mult Haplea!
wow…. cred ca e tare delicios, as manca si eu o felie!!!!
Catau, ma bucur ca-ti place! Pup
Am salvat reteta, ca prea arata intr-un mare fel..
Pupici
Simo, iti multumesc mult. Te pup!
splendid mama draga tortul tau, bravo, la multi ani copilului tau, sanatate si impliniri.
cozia
Cozia, iti multumesc pentru aprecieri si urari!
La mulţi ani lui Andrei! Foarte bun tort i-ai pregătit. După cum se vede, un deliciu.
Adriana ma bucur ca-ti place tortutl si-ti multumesc frumos pentru urari! Pup
Bună seara!
Super rețeta, aș dori s-o încerc eu. Am o nedumerire: la crema neagra se pune și mascarpone, sau nu?
Mulțumesc frumos!
La multi ani fiului tau!! Si eu vreau o felie generoasa, asa ca pentru ciocoholici 😉 puup
Liana iti multumesc frumos! Am pus deoparte felia :*
Aratos si cu siguranta super gustos.
Pup!
Multumesc mult Mihaela. Te pup!
apetisant, delicios, simplist si totodata usor dificil dar aranjat frumos si pregatit din suflet, bravo..l-as manca pana l-as termina in aceasi zi 😀
Aurica, iti multumesc frumos pentru aprecieri!
La mulți ani cu întârziere piticului tău! Tortul e exact pe sufletul meu.
Alina, ma bucur mult ca-ti place! Te pup
WOW!! CE SURPRISA MINUNATA:) Sunt moarta dupa tort:)) adica unul asa cu blat usor de facut si multaaaaaaaaaaaaaaa ciocolata:)) Merci mult pentru reteta, executarea de sarbatori. Daca am o forma de 28 cm cum procedez? Ar trebui sa maresc cantitatile dar nu stiu exact cat si cum. HELP ME!!! PUP
Monica
Monica, ma bucur mult ca-ti place 😉 Forma ta de tort e destul de mare, asa ca va trebui sa dublezi cantitatile. Sau poti merge si pe varianta in care faci un raport de 5/3 la cantitatile date de mine, adica maresti cantitatile cu 2/3 fara de reteta initiala ca sa nu fie chiar dublu
Mult spor!
Am venit si eu sa vad “gladiatorul” asta in arena, sa vad ce poate! E tare bun! Arata superb!
Gabriela ma bucur mult ca-ti place. Te pup!
Wow, super tortul si asa de buuun!
La multi ani! Pupici :*
multumesc mult Danutza! Pup
Draga mea tortul tau este tot ce imi doresc acum!
Cristina, ma bucur sa aud asta, si eu mi-as dori…dak ar mai fi
Pup
Paula, m-ai terminat de pofta! Sa va traiasca puiul si sa fie sanatos!
Demential tort, si as risca din plin o felie! :)))) Va pupam!
Laura, multumesc frumos pentru urarile tale. Te pup!
O sa pregatesc acest tort pentru vizita la nasii mei,pe 1 ianuarie,multumesc !:)
Adina, ma bucur ca vrei sa-l faci
E tare bun, sper din suflet sa va placa!
Acum am printat reteta !:)
Wow ce tort avem aici Paula! seamana mult de tot cu tortul meu Tuxedo, vad ca la ingredientele blatului doar faina e mai multa, dar asa-i ca ti-a placut mult? mie blatul asta mi-a placut cel mai mult dintre toate blaturile facute pana acum! este excelent, iar combinatia de creme si mai si ;-). Pupicei dulci!
Multumesc Gabriela! Intr-adevar blatul e foarte bun, l-am facut la mai multe torturi. E simplu si delicios! Stiu tortuletul tau tuxedo, e deosebit si intr-adevar la ingrediente aduce mult cu asta. Delicioase sunt torturile astea cu creme de cioco 😀 Te pup!
Buna. Numele meu este Janina. De cand am vazut tortul mi-am propus sa-l fac de Revelion. Zis si facut. Este dementiaaaaaaaaalllllllll. Felicitari si sa ne indulciti zilele multi ani de acum inainte. Sa stiti ca va urmaresc de cativa ani buni, am mai facut si Amandinele care ne-au placut la nebunie, dar nu am indraznit sa va scriu pana acum. Va doresc un sincer La Multi Ani, multa sanatate si un an plin de impliniri si fericire. Inca o data felicitari pentru ceea ce faceti.
Janina draga iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase si nu pot decat sa-ti spun ca ma bucur mult ca tortul a fost un succes. Iti multumesc ca ma urmaresti si ca-ti plac retetele mele. Sa ai un an nou fericit si plin de bucurii!
Buna. Sunt Janina si va scriu din nou. Am facut si eu poze tortului si vreau sa vi le arat. Nu am blog si nu stiu cum sa fac sa vi le arat. Daca vreti sa le vedeti spuneti-mi cum sa fac. Va doresc o seara placuta
Buna Janina. Ma bucur mult ca ai reusit sa faci tortul si ai facut si poze. Poti sa incarci pe ceva site pozele gen picassa sau facebook si sa-mi lasi un link unde ma pot uita la ele. Iar daca nu vrei sa publici linkul aici in comentarii imi poti trimite un mail prin formularul de contact (e sus in meniu)
Draga Paula ,la crema alba cam cat timp trebuie trebuie mixat asa cu aproximatie ca si timp mascarponele ?o zi buna Gabriela!
Buna! Am si eu o mica intrebare,am observat ca tortul nu se insiropeaza…nu se poate insiropa?
Buna, ba da cum sa nu. Noua ne place si asa, ca blatul e putin umed. Daca alegi sa-l insiropezi ar trebui sa-l insiropezi doar putin.
Multumesc de reteta. Am sa-l incerc, pentru sotul meu de ziua lui. E Costel. Sper, sa-l reusesc!
Buna !!!
am si eu o intrebare .doresc sa obtin 2 blaturi .Ce cantitati trb sa folosesc.
multumesc !!!
PS. felicitari ptr retete sunt deosebite si sunt un mare fan al tau.
Buna. In primul rand iti multumesc pentru aprecieri

Ca sa te pot ajuta as dori sa stiu ce dimensiuni au tavile in care vrei sa coci blaturile
buna ziua acesta este tortul cae il fac de noi ani de zile si se numeste tort tuxedo ,intradevar nu necesita insiropare este minunat asa si dupa cateva zile,vad ca dumneavoastra ati pus si mascarpone in crema alba si cred ca e mai fina crema asa ,felicitari pentru blog este plin de retete minunate
Buna seara! As dori sa pregătesc acest tort pe care-l consider minunat
si as mai avea doua întrebări : Ce înseamnă mai exact foc mediu? Si dacă in timp ce sta la cuptor un blat, trebuie sa pun in frigider sau la rece aluatul rămas pt celelalte doua ( am o sg tava de 20) . Mulțumesc !
Mi s-a tăiat rau crema albă după ce am pus mascarponele cum o pot repara?
Mulțumesc
Buna Alexandra, imi pare rau ca s-a taiat crema. Daca se mai intampla asa, atunci trebuie sa incalzesti usor crema la microunde, pana devine fina si mai moale. Apoi o lasi din nou la racit pentru a ajunge la consistenta dorita.
Buna, daca nu am o tava de 20 22 cm, pot dubla cantitatile si sa o fac in una de 26?
si cum sa fac sa nu se taie crema ?
Se poate sa coc un singur blat si pe urma sa l tai in 3?
Teoretic se poate, dar nu stiu cat de bine va creste blatul. S-ar putea sa fie bine, eu nu am incercat.
Buna, blatul a crescut f bine, tortul a fost excelent. Multumesc pentru reteta.?
Am crezut ca doar in retetele americane am sa vad masuratori cu cana
Ce fel de cana ati folosit, mica, de cafea, sau mare, pt lapte? Eu am vreo 5 feluri diferite de cani mari in casa si vreo 3 mici, si nu cred ca sunt singura. Diferenta de gramaj intre ele cu siguranta ar strica reteta. In Romania nu exista o masuratoare standard pentru cani. Doar cana speciala pt baking a americanilor are fix acelasi gramaj indiferent din ce magazin o cumperi.
Buna seara d-na Paula! M-am apucat de preparat tortul!!!! Deocamdata am topit ciocolatele!!!! Ce nu inteleg eu ?!!!!! ….din toata compozitia ptr blat ies trei blaturi ?? In foto arata destul de inalte! Multumesc!!
Buna. Da, compozitia este suficienta pentru 3 blaturi. Am folosit 3 tavi de 20 cm diametru.