Unul din cele mai simple deserturi care a marcat copilaria mea si probabil a multora dintre noi este acesta: papanasi fierti din branza dulce de vaci. Facuti cu multa branza de vaci, pesmet prajit si arome de citrice acesti papanasi constituie un desert delicat, indragit atat de cei mari cat si de cei mici. Aceste bilute aromate merg de minune in compania unui gem fructat dulce-acrisor. Si pentru ca nu stiam exact cantitatile ce trebuiesc folosite am tras cu ochiul la reteta Laurei Laurentiu, o reteta care mi-a fost de mare ajutor. Multumesc frumos!
Ingrediente
300 gr branza de vaci
1 ou mare
2 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
coaja rasa de la o lamaie
3 linguri faina
2 linguri gris
100 gr pesmet
25 gr unt
50 gr zahar brun
Timp de preparare: 30 min Timp de fierbere: 10 min. Nr portii: 6
Amestecam branza de vaci cu oul, zaharul, extractul de vanilie, coaja rasa de lamaie, faina si grisul pana cand obtinem o compozitie omogena. Amestecul ar trebui sa fie nelipicios sau foarte, foarte putin lipicios. Daca mai este nevoie se mai poate adauga faina.
Intr-o tigaie teflonata topim untul. Adaugam pesmetul si lasam tigaia pe foc pret de cateva minute, pana cand pesmetul isi schimba usor culoarea si emana un miros frumos in toata casa. Cu alte cuvinte trebuie sa rumenim usor pesmetul. Cand e gata rumenit stingem focul si adaugam zaharul apoi amestecam bine.
Punem la fiert intr-o oala 2-3 litri de apa cu putina sare. Pe blatul bine infainat formam mici bilute din compozitia de papanasi cam de marimea unei nuci. Trebuie sa lucram cu mainile infainate, pentru ca bilutele sa fie nelipicioase.
Cand apa incepe sa fiarba miscoram usor focul si punem bilutele in apa clocotita cu ajutorul unei spatule. Lasam papanasi in apa la fiert pana cand incep sa se ridice la suprafata. Ii scoatem pe rand cu ajutorul unei spatule, si ii scurgem bine de apa. Tavalim papanasii prin pesmet astfel incat sa fie bine acoperiti. Servim acesti papanasi fierti din branza dulce calzi alaturi de o dulceata dulce-acrisoara, sau ii putem servi ca atare pentru ca sunt deliciosi.
Enjoy!
Cat de frumosi ti-au iesit! sunt fan papanasi fierti, mi-i facea mama in copilarie si bunica mea….Sunt minunati!
Pupici dulci!
Gabriela, ma bucur ca-ti plac. Si eu sunt fan mai ales ca tot de copilarie ma leaga si pe mine. Pupici
Sunt deliciosi si reteta ta e exact ca aceea pe care o făcea bunica mea.Mulțumesc!
Eu si cu Diana nu mancam deloc papanasi,nu ne plac,dar sotul meu este mare amator asa ca am sa-i fac si eu.
Pup!
Mihaela nu stiu de ce nu va plac voua minunatiile astea micute si dulce, dar sotul tau stie el ce stie 😉 Te pup
Sunt deliciosi. Pentru un plus de gust poti adauga un praf scortisoara.
Irina, asta este. Data viitoare sigur pun 😉
Ce buni, ce buni! Fur si eu unul.
Pup!
Alina, ma bucur mult ca-ti plac! Pup
Nici nu-mi amintesc de cand nu am mai mancat papanasi, arata foarte bine asa ca ii pun pe lista de weekend! Te pup!
Anca, ma bucur ca ti-am starnit pofta
te pup
O sa incerc si eu varianta ta!
Arata senzational de bine, deja imi ploua in gura!
Te pup!
Lavi ma bucur mult ca-ti plac si ca vrei sa-i incerci. Pupici!
O ho ho!Eu as manca tot platoul.Ma crezi?
Lilly, te cred pentru ca si eu as fi in stare 😀
si eu am facut dupa reteta Laurei, dar ies tari, eu nu pun faina de loc, doar griz, si si dupa ce se racesc nu se intaresc deloc:)
Ai mei nu au iesit tari, insa o sa incerc sa-i fac si doar cu gris sa vad diferenta
Daca vrei sa nu iasa tari adauga albusul de ou batut spuma !
Multumesc pentru sfat, am sa incerc si asa. Pot sa spun ca mie nu mi-au iesit tari nici dupa reteta clasica, insa probabil cu albus batut spuma ies si mai pufosi. O seara frumoasa!
Ce bine arata … Felicitari !!!
Multumesc mult Ami!
deliciosi! iar prezentarea foarte frumoasa 😉
Mihaela multumesc de aprecieri! pup
La multi ani !
Te astept cu o reteta de muffins sau cupcakes la concursul organizat pe blogul meu !
http://www.bucatepealese.ro/concurs-razboiul-brioselor/
Multumesc de invitatie Mimmi, o sa incerc sa particip. La multi ani si tie!
Pana acum vre-un an n-am mancat, dar mi-au placut! Trebuie sa fac si eu odata..
Pup
Simo sa-i faci ca nu necesita prea mult efort. Te pup!
da, da, da…ce deliciuuuu, arata super si deja am o pofta de lup, sper sa mai ramana cateva bucati 😀
Aurica, ma bucur mult ca-ti plac!
In loc sa ii formezi cu faina poti mult mai usor sa ii faci cu apa dupa parerea mea.
Sunt deliciosi !!!
Multumesc pentru reteta! Sunt fix cum ii facea o vecina de-a mea in copilarie, era nemtoaica, insa ea le dadea o forma ovala lunguiata si turna peste ei budinca de vanilie calda si noi le ziceam putisoare si ne distram copios cand le mancam. :)))