Aceasta prajitura cu cocos si crema de vanilie este pe cat de fina pe atat de buna. Gustul grozav de nuca de cocos imbinat cu crema delicata de vanilie au facut din aceasta prajitura una de sarbatoare. Blatul este dens, putin umed datorita nucii de cocos, crema este delicata iar toppingul de frisca si cocos vine ca si cireasa de pe tort. Prajiturica asta s-a devorat rapid, fiind laudata de toata lumea, deci nu-mi ramane decat sa va recomand cu caldura sa o incercati.
Blat
3 albusuri
100 gr lapte de cocos
100 gr smantana dulce
120 gr zahar
230 gr faina
30 gr nuca de cocos
80 gr unt
1/2 lingurita sare
2 lingurite praf de copt
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura lichior de cocos (optional)
Crema de vanilie
100 ml lapte de cocos
100 ml lapte de vaca
100 gr ciocolata alba
3 galbenusuri
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura rasa amidon
1 lingura zahar
Crema de cocos
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
50 gr nuca de cocos
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 35 min Nr portii: 16
Ingredientele pentru blat ar fi bine sa le pregatim cu cel putin o ora inainte de a ne apuca de treaba pentru a avea timp sa ajunga toate la aceeasi temperatura.
Preincalzim cuptorul la foc mediu (175 de grade) si tapetam cu hartie de copt o forma dreptunghiulara de copt de dimensiuni 20/30 cm sau 24/24cm.
Cocosul impreuna cu 50 grame de zahar le punem in robot si le macinam usor pana cand obtinem un amestec fin.
Untul moale la temperatura camerei il mixam cu restul de zahar pana cand devine cremos si aerat. Adaugam albusurile pe rand si continuam mixarea pana cand obtinem un amestec cremos si omogen.
Amestecam smantana cu laptele de cocos, vanilia si lichiorul de cocos (care este optional, putem sa-l omitem). Separat amestecam faina cu sarea si praful de copt.
Peste crema de albusuri si unt punem cocosul macinat cu zaharul, apoi jumatate din cantitatea de faina si mixam la viteza mica. Punem si jumatate din ingredientele lichide si continuam mixarea tot la viteza mica pana cand obtinem un amestecm omogen. Adaugam restul de faina si de ingrediente lichide si mixam pana la omogenizare.
Turnam compozitia in tava, nivelam cu o spatula si coacem prajitura timp de aproximativ 30-35 de minute. La 30 de minute facem testul cu scobitoarea, daca iese curata atunci oprim focul, altfel mai lasam 5 minute. Lasam prajitura in tava pret de 10 minute pentru a se racori usor apoi o transferam pe un gratar.
Crema de vanilie se face destul de usor, nu trebuie sa ne speriem ca are prea multe ingrediente.
Punem pe foc laptele de cocos cu laptele de vaca si zaharul. Separat amestecam galbenusurile cu lingura de amidon. Cand laptele este fierbinte turnam peste galbenusuri, amestecand bine pentru a nu se trasnforma in omleta. Punem amestecul pe foc mediu si lasam crema se se ingroase. In tot acest timp vom amesteca incontinuu pentru a evita formarea cocoloaselor sau arderea cremei. Cand crema incepe sa dea in clocot este semn ca e gata, o luam de pe foc adaugam ciocolata alba si extractul de vanilie apoi o acoperim cu folie alimentara si dam la rece.
Crema de cocos este tare usor de facut. Mixam smantana pentru frisca la viteza medie timp de un minut, adaugam zaharul si continuam sa mixam pana cand devine pufoasa. La final adaugam si nuca de cocos si mixam usor pentru omogenizare.
Asamblarea este usoara. Punem batul racit din nou in tava in care a fost copt, adaugam crema de vanilie nivelam iar deasupra punem si crema de cocos. Dam prajitura la rece pana a doua zi cand se va putea portiona frumos. Enjoy!
Anonymous says
De vis cred ca e divina la ce contine nu poate fi altfel, felicitari inca o data! Gabriela.
Cristea Dana says
Wow!!! Cred ca e un deliciu!!!
Micul says
Excelenta. Tare ne place si noua cocosul.
Sa ai o seara faina.
Kyra says
Minunata!
Aromata, delicata, usoara!
Kyra says
A, si cu cocos, am uitat.
stefy says
la cum arata nu am nici un dubiu ca nu este foarteee bunaaa!!!
Rocsy Ciobanu says
Cocos, crema de vanilie..Bunatate!
Cristina says
Daca sunt prima ma pot servi, nu-i asa? Merge la fix langa cafeaua mea.
pansy says
grozava trebuie sa fie.Am s-o incerc .
Aurica says
cat de pufoasa si savuroasa poate sa arate, numai cand ma gandesc cu pofta pe care as manca-o si deja imi ploua in gura, aproape ca o simt 😀
Haplea says
Mmmm…ce bunatate!
Laura M says
Mi-e o pofta nebune, chiar daca e mult prea tarziu pentru dulce 😛
Paula Gafitescu says
Ma bucur mult ca va place prajitura mea si va multumesc tuturor pentru vizita si cuvintele frumoase. Pupici!
Anonymous says
Mi-a iesit foarte buna! La blat – eram curioasa cum poate fi “cremos” cu atata albus. Intr-adevar, dupa al 2-lea albus a capatat aspect de “taiat”, ce sa mai spun dupa al 3-lea. Am mixat in nestire dar “amestec cremos” n-am mai obtinut. In final mi s-a parut ca arata ok, s-a copt frumos. Nici crema nu mi s-a parut destul de ferma si am adaugat 2 linguri de cocos. A doua zi aveam o prajitura excelenta. A treia zi e si mai buna. Raluca
Paula Gafitescu says
Ma bucur ca pana la urma a iesit buna si ca v-afost pe plac Untul daca are multa apa in compozitie se taie de obicei. Daca se foloseste un unt mai gras, dupa o mixare cu zaharul chiar capata un aspect cremos, si e important ca untul sa fie moale, usor de mixat:)