Lasagna, o mancare delicioasa, satioasa si care nu putea sa lipseasca din cartea mea de retete. Chiar daca in ultima vreme m-am axat mai mult pe dulciuri si gustari sa stiti ca mereu experimentez si cand vine vorba de mancare. Lasagna nu este o reteta noua deloc, toata lumea cred ca stie despre ce e vorba, insa eu am experimentat-o in varianta cu carne de pui si cred ca este a doua oara cand gatesc acest preparat. Ocazie cu care am si pozat-o si m-am hotarat sa va prezint varianta mea. Rezultatul este cel pe care il vedeti si va asigur ca este extrem de bun, provoaca dependenta!
Ingrediente
16 foi de lasagna
200 gr cascaval + parmezan
Sos bolognese
1/2 kg piept de pui
100 gr bacon nu foarte gras
1 ardei rosu
1 ardei verde
50 gr unt
1 ceapa mare
1 telina mare
1 morcov mare
4 catei usturoi
200 gr pasta de rosii
2 linguri smantana
300 ml apa
sare, piper, boia
ierburi italienesti
Sos bechamel
50 gr unt
60 gr faina
500 ml lapte
sare, piper, nucsoara
2 linguri smantana
1 ou
Timp de preparare: 90 min. Timp de coacere: 40 min. Nr. portii: 8
Pregatim foile de lasagna. Punem o oala, mai intinsa, cu 2 litri de apa la fiert. In momentul in care fierbe adaugam pastele si le lasam la fiert timp de 2-3 minute pana cand se inmoaie usor. Le scoatem pe o planseta, si pe cat posibil ar fi bine sa nu le punem una peste alta pentru ca se lipesc foarte usor.
Sosul bolognese cere putin mai multa munca. Taiem baconul cubulete, sau fasii inguste. Pieptul de pui il tocam (cu masina de tocat, sau robotul) apoi il condimentam dupa gust cu sare, piper, boia si amestec de ierburi italienesti si amestecam bine de tot.
Ceapa o tocam marunt ( eu recunosc ca am folosit robotul pentru asa ceva). Morcovul si telina le curatam apoi le punem la robot, sau le dam prin razatoare (putin mai anevoios zic eu). Ardeii ii curatam de seminte si-i taiem marunt. Tocam si usturoiul si putem trece la treaba mai serioasa.
Punem untul intr-o tigaie teflonata si mai incapatoare. Calim ceapa pana cand devine sticloasa. Adaugam morcovul si telina si lasam pe foc pana se patrund usor legumele. Daca mai este nevoie putem adauga putina apa. Adaugam usturoiul, ardeiul si doua linguri de apa si mai lasam legumele la calit inca aproximativ 5 minute.
Peste legume punem baconul maruntit si lasam la calit timp de cateva minute (4,5) apoi punem si carnea tocata si amestecam bine pana cand se omogenizeaza compozitia. Lasam amestecul pe foc inca 5 minute amestecand continuu. Dupa acest timp adaugam apa si pasta de rosii si lasam sosul pe foc timp de 30-40 de minute pana cand scade lichidul si obtinem un sos consistent, legat. Luam sosul de pe foc si adaugam smantana iar apoi il lasam la racit.
Sosul bechamel este mult mai usor. Punem untul la topit intr-o tigaie. Adaugam faina si lasam pe foc pana cand faina incepe sa se rumeasca foarte usor. In acest moment adaugam laptele treptat, amestecand continuu pentru a nu se face cocoloase. Lasam sosul pe foc pana cand prinde consistenta – va arata ca o smantana groasa. La final adaugam o lingura de smantana si condimentam cu sare, piper si nucsoara rasa dupa gust.
Trecem la montat lasagna. Eu am folosit un vas termorezistent de 25/25cm.
Ungem vasul cu unt. Punem un rand de foi de lasagna, adica 4 foi, apoi o treime din sosul bolognese. Peste sosul bolognese turnam un sfert din sosul bechamel si presaram deasupra putin amestec de parmezan si cascaval. Se poate folosi doar parmezan, insa eu am vrut sa le combin pentru a mai diminua din gustul puternic al parmezanului.
Repetam procedeul inca de doua ori, iar ultimul strat de foi (cel de-al patrulea) il vom acoperi cu restul de sos bechamel in care am mai adaugat un ou si o lingura de smantana. Deasupra presaram restul de parmezan si cascaval.
Introducem lasagna in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Dupa ce e gata o lasam la odihnit 10-15 minute iar apoi o putem servi cu pofta. Este delicioasa si a doua zi.
Enjoy!
Sursa: Gourmandine
Danutza says
Mmmm, super delicioasa!!
Kyra says
Sa tot maninci asa deliciu!
DiaMar bucataria galbena says
Diana este mare amatoare de paste,pentru ea fac deseori!
Arata asa de bine!
sandra neiva says
Uma lasanha diferente mas com tão bom aspecto e que perfeito ficou.
Beijinhos
Adina says
Niciodata nu voi refuza o portie de lasagne,le devorez …in ciuda tuturor dietelor !:)
Bucatica ta este lesinatoare de pofta !:))
Te pup!
Maria says
Merge perfect lasagna pe vremea asta : un fel de mancare deosebit de gustos, foarte consistent si care se mananca cald !
Rocsy Ciobanu says
Este foarte buna lasagna si apetisanta!
Cristea Dana says
Te astept la concurs http://pusikmea.blogspot.ro/2014/02/concurs-forme-torturi.html
Pupici!
Haplea says
Ador lasagna!!!Duminica placuta!
daniela64 says
Adoro le lasagne , la tua è fantastica , bellissime le foto . Un abbraccio, buona settimana Daniela.
Liana says
Bună trebuie să fi fost! Eu am făcut o singură dată dar a durat prea mult (preparare + coacere) deci nu cred că mai fac degrabă.
Simona says
Ieri am facut si eu, dar cu vita. Cu pui n-am incercat pana acum, dar cred ca-i tare buna.
Pupici