Placinta asta am facut-o cu ceva vreme in urma, insa nu am apucat sa v-o prezint pana acum. Stiu ca inca mai este varza din abundenta la piata, asa ca a face aceasta placinta nu este o problema. Eu am folosit varza dulce, probabil se poate folosi si varza murata, insa trebuie putin lasata in apa inainte de a fi folosita in placinta, pentru a mai scoate din sare.
Aluat
300 gr faina
50 gr unt
1 ou
2 linguri smantana
1/2 lingurita sare
lapte rece
Umplutura
2 linguri ulei de masline
o varza de 1 kg
1 ceapa
marar
cimbru
4 catei usturoi
2 oua
200 gr telemea
piper
1 ou pentru uns
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 40 min. Nr portii: 10
Faina se cerne impreuna cu sarea si in mijloc se face o adancitura. Se adauga untul si cu ajutorul degetelor se framanta un aluat nisipos. Adaugam oul si smantana si incepem sa framantam. Adaugam lapte rece treptat, in timp ce framantam pana cand obtinem un aluat moale, usor de lucrat insa nelipicios. Nu trebuie sa framantam foarte mult. Invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la rece pana ne ocupam de umplutura.
Varza o spalam, curatam si o taiem marunt. Ceapa o curatam si o taiem marunt. Punem uleiul la incins intr-o tigaie teflonata si calim ceapa. Cand devine sticloasa adaugam varza si lasam 2-3 minute la calit. Punem jumatate de pahar de apa si continuam calirea pana cand varza se inmoaie. Daca mai este cazul mai adaugam apa. Cand varza este suficient de moale, luam tigaia de pe foc. Condimentam dupa gust cu sare (dar nu prea multa pentru ca urmeaza si branza telemea), piper, marar si cimbru. Lasam compozitia la racit.
Cand varza a ajuns la temperatura camerei adaugam oul, branza telemea rasa si cateii de usturoi zdrobiti si amestecam bine.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade si ungem bine cu unt o tava medie (20/30 cm). Intindem jumatate din aluat si acoperim bine baza tavii si lateralele. Adaugam umplutura si nivelam. Peste umplutura facem grilaje din aluatul ramas. Ungem placinta cu ou batut si o dam la cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand este rumenita frumos deasupra. Cand e gata scoatem placinta din cuptor si o lasam putin sa se racoreasca. O putem servi atat calda cat si rece, este la fel de buna.
Mai multe retete delicioase de tarte si placinte puteti gasi in colectia mea de retete de tarte si placinte sarate, pe care v-o invit sa o rasfoiti.
Enjoy!
Kyra says
Uaaaa, ce buuuneee!
Si fata mea imi face cind vin la Alba dar acum cred ca o sa imi fac si singura.
Danutza says
N-am mancat niciodata placinta cu varza, chiar trebuie sa incerc
Arata foarte bine!! Pupici :*
coco says
stiu de ele dar nu am mancat!
Sidonia Toncean says
Waw….daca ai pus si telemea in varza, nu poate iesi decat o placinta exceptionala….o nebunie !
Bravo !
Te tzuc cu drag…
Haplea says
Foarte buna!!!!
Cristina says
Eu vin negresit la masa!
Zilahi Adela says
Bune, bune rau de tot!! Nu am mai facut de cand am plecat din Romania Pupici!
Maria Udrea says
Cat de buna si frumoasa poate fi!
TeoBucatar says
Wow, ce bine arata!
GelaDumi says
Eu am incredere in tine ca e buna, buna, de aratat arata ca pentru expozitie si nu mai pot sa spun decat ca o voi face foarte curand, ca nu-i pot rezista!
Alina Vicu says
E delicioasa! Facea vecina mea cand eram mica si taaare-mi mai placeau. <3