Din nou suntem la capitolul ciocolata, insa de data aceasta as putea spune ca e vorba de ciocolata la superlativ. Aceasta prajitura cu crema de ciocolata si foi este una dintre cele mai bune si mai fine prajituri cu ciocolata mancate de mine vreodata.
Ce o face atat de buna? Ciocolata, si aici vorbesc de ciocolata neagra de calitate, care se ragaseste din plin in aceasta prajitura.
De ce spun ca e fina? Pentru ca are un blat fara un strop de faina iar foile sunt fragede, delicate si se topesc in gura.
Una peste alta aceasta prajitura este deliciul ciocoholicilor, si o recomand din tot sufletul.
Foi
6 oua
120 gr ciocolata neagra
75 gr zahar
1 praf de sare
Crema
300 gr ciocolata neagra
300 ml smantana pentru frisca
1 lingura coniac
Decor
fulgi de ciocolata neagra
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 16-17 minute Nr portii: 12
Blat. Topim ciocolata neagra la bain marie, apoi o lasam sa se racoreasca, insa e important ca aceasta sa fie inca lichida.
Separam galbenusurile de albusuri. Mixam galbenusurile cu 50 grame de zahar pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam treptat ciocolata topita si racita, continuand sa mixam la viteza medie. Lasam amestecul deoparte.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam cele 25 grame de zahar si continuam sa mixam pana cand zaharul este complet topit.
Punem o patrime din albusuri peste galbenusuri si amestecam bine. Adaugam si restul de albus iar de data aceasta vom amesteca usor, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la temperatura medie (175 grade) si tapetam cu hartie de copt tava mare de la cuptor.
Turnam compozitia in tava si nivelam usor cu o spatula. Coacem blatul timp de 16-17 minute. Scoatem tava din cuptor si acoperim blatul cu un prosop curat. Il lasam asa pana cand este racit complet apoi scoatem usor blatul din tava, inlaturand hartia de copt. Taiem blatul in 4 dreptunghiuri egale. Le punem unul peste altul, intre fiecare blat punand hartie de copt, apoi le infasuram in folie alimentara si le dam la frigider pana cand preparam crema. Asta le va face mai usor de manevrat si mai putin sensibile.
Crema. Topim ciocolata impreuna cu frisca pe foc mic. Cand amestecul este fluid si omogen stingem focul apoi adaugam o lingura de coniac si dam la rece. Punem crema la frigider pentru cel putin 2 ore, sau la congelator pentru o jumatate de ora – daca ne grabim.
Scoatem crema de la rece si o mixam bine pana cand devine pufoasa si se deschide la culoare. Acum e momentul sa trecem la asamblare.
Pregatim un platou dreptunghiular si incapator. Punem o lingura de crema pe platou pentru a fixa mai bine prajitura. Luam un blat si-l punem pe platou, peste el punem o patrime din crema de ciocolata si nivelam. Procedam la fel pana cand terminam toate cele patru blaturi. Deasupra punem crema ramasa, nivelam si decoram cu ciocolata neagra (sau cu lapte, dupa preferinta) rasa. Dam prajitura la rece pentru o ora dupa care putem sa o servim cu mare pofta.
Enjoy!
Micul says
Nu suntem ciocolatosi dar retin reteta. Suna prea bine reteta, si arata prea bine prajitura.
Sa ai seara faina.
M. Angi S. says
Minunat!!! Desertul arata senzational!!
Simona says
M-ai omorat! Cine m-o fi pus sa intru la ora asta pe blogul tau?! :)) Da` sunt convinsa ca voi primi o portie.. 😛
Mihaela Mihalache says
Delicios! Eu sunt ciocoholică! Primesc sau nu am voie?
GelaDumi says
Paulaaaaaaa, sa n-o terminati, ca vin si eu macar la un colt…
Mimmi says
De cand ai postat reteta, tot cu gandul la ea sunt :))
Arata bestial, musai sa o incerc !
Paula Gafitescu says
Ma bucur ca va place prajiturica asta, este intr-adevar deosebita si merita incercata. Pupici!
Adina says
Doamne cat este de aratoasa,ciocolatoasa…………In weekend esti a mea !
Anonymous says
buna seara…. eu am facut un blat de tort si cautam o crema mai diferita,am sa incerc sa o montez in blat si va spun ce iese!!
Paula Gafitescu says
Buna. Ma bucur ca te-a atras crema si abia astept sa-mi spui cum a iesit.
Cristina Sandita says
Buna,Paula!Arata intr-un maaaare fel aceasta prajitura! ? Spune-mi,te rog,pot folosi ciocolata cu lapte in locul celei negre?
Multumesc anticipat!Ai un blog extraordinar,cum rar gasesti!
Paula Gafitescu says
Buna Cristina, multumesc mult pentru aprecieri! Daca inlocuiesti ciocolata neagra cu cea cu lapte s-ar putea sa iasa prea dulce prajitura, pentru ca are multa ciocolata. Eu una prefer dulciurile mai putin dulci, dar daca nu ai o problema cu acest aspect…atunic poti folosi ciocolata cu lapte.