Desi noi nu sarbatorim Valentine’s Day (si am mai spus-o si anul trecut aici), am facut repede o reteta ‘inimata’ si plina de iubire pentru toti cei care azi sarbatoresc si vor sa-si faca ziua mai dulce.
Desi tema trebuia sa fie mai ‘funny’ (dupa o mica intelegere a bloggerilor culinari) eu nu am avut inspiratiunea necesara si am tratat aceasta zi cu multa seriozitate, motiv pentru care reteta este prezentata si pozata intr-un mod clasic, doar ca putin mai colorat pentru ca asa ii sta bine acestei sarbatori, si anume in rosu :).
La final nu-mi ramane decat sa va spun: iubiti-va mult si bine, si nu uitati sa sarbatoriti iubirea in fiecare zi prin gesturi simple dar frumoase!
Crusta
100 gr faina integrala
100 gr faina integrala
150 gr faina alba
50 gr unt
50 gr untura
1 lingura zahar pudra
1/2 lingurita sare
50 ml apa rece
Umplutura
300 gr nuci pecan (puteti folosi si alte nuci)
100 gr ciocolata neagra
2 oua mari
100 ml smantana grasa
150 gr zahar brun
50 ml sirop de agave
50 gr unt topit
1 lingurita extract de vanilie
2 linguri amidon
Decor
frisca
nuci pecan
Timp de preparare: 1 ora 30 min. Timp de coacere: 55 min. Nr portii: 8
Cernem faina alba impreuna cu cea integrala si facem o adancitura in mijloc. Punem untul rece taiat cubulete si untura in mijlocul fainii si incepem sa framantam cu ajutorul degetelor. Cand obtinem un aluat nisipos adaugam zaharul, sarea si apa treptat si continuam sa framantam pana cand obtinem un aluat cat de cat omogen. Aluatul nu trebuie framantat prea mult. In momentul in care acesta se leaga ne oprim din framantat si din adaugat apa. Punem aluatul in folie si-l dam la rece pentru o ora.
Din aluatul rezultat vor iesi doua cruste de tarta medii. Pe una din ele am folosit-o impreuna cu aceasta umplutura, cealalata am pus-o deoparte pentru viitoare intrebuintari Crusta de tarta rezista aproximativ o saptamana la loc racoros. Am vrut sa specific acest lucru ca sa stiti ca aluatul de crusta poate fi injumatatit, sau puteti proceda ca si mine – faceti doua cruste de tarta, iar pe una din ele o puteti umple cu orice alta umplutura.
Preincalzim cuptorul la 190 de grade. Pregatim doua tavi in forma de inimioara, sau orice alte forma, si le ungem bine cu unt. Daca injumatatiti cantitatile de la aluat atunci pregatiti doar o forma de tarta.
Intindem aluatul intr-o foaie subtire de 0.3 cm si il punem in tava, indepartand surplusul. Intepam din loc in loc aluatul cu o furculita apoi il acoperim cu hartie de copt, peste care vom presara boabe de fasole. Dam crusta la rece pentru 20 de minute. Dupa cele 20 de minute de stat la rece introducem tava/tavile la cuptor si le coacem timp de 20 de minute. Scoatem crusta din cuptor si indepartam boabele de fasole si hartia de copt, apoi o reintroducem in cuptor si mai coacem crusta timp de 5 minute. Scoatem crusta din cuptor si micsoram focul la 170 de grade.
Cat timp se coace crusta de tarta putem pregati umplutura.
Separam nucile mai frumoase (cele intregi) de cele rupte. Cele intregi le vom pastra pentru decor,restul vor fi in amestecul pentru umplutura. Dupa cum am precizat si in lista de ingrediente, in loc de nuci pecan se pot folosi si nuci autohtone, tarta va iesi la fel de buna.
Ouale le batem usor cu telul, adaugam smantana, zaharul, siropul de agave si untul topit si omogenizam. Tot in acest amestec vom pune si nucile pecan pastrate pentru umplutura si ciocolata neagra taiata grosier. La final adaugam amidonul si extractul de vanilie si omogenizam. Turnam compozitia peste crusta (coapta), nivelam iar deasupra aranjam jumatatile frumoase de nuci pecan. Dam tarta la cuptor pentru 30 de minute.
Cand va fi gata o sa emane un miros superb in toata casa, de nuci caramelizate
Scoatem tarta din cuptor si o lasam la racit pe un gratar. Pentru un efect de luciu putem sa o ungem cu putin gem de caise incalzit. Cand e racita complet o decoram cu frisca si nuci pecan iar apoi o servim cu pofta.
Daca dorit sa vizualizati si alte retete delicioase pregatite special pentru Valentine’s Day de catre bloggerii culinari, atunci rasfoiti lista de mai jos:
1. Didi Food Design
2. Lucian Food and Beyond
3. Brandusa Cooking With My Soul
4. Andreea Mohorea Retete ABC
5. Aura Carolina Popa Bucataria Aurei
6. Adriana Lucia Mara Dragostea in bucate
7. Andreea Denisa – Dea’s Cakes
8. Daiana si Cosmin Simplu si bun
9. Dana Burlacu Prajiturici si alte dulciuri
10. Alexandra Butnari Gustolandia
11. Dia Daria Retetele mele dragi
12. Claudia Lecturi si Arome
13. Mihaela Voguisine
14. Ioana Tone Pasiune si culoare
15. Oana Igretiu: Savori urbane
16. Lili Liliana: Cu Lili in bucatarie
17. Cerasela Badr El-Din: Safron and Dates
18. Monica Horoiu – Monya’s…!!!
19. Iancu Lubita- Cu Lulu in bucatarie
20. Iuliana Miu Cartea de bucate aromate
21. Iuliana Florentina Avram Retete fel de fel
22. Alice Ciobanu Tara bucatelor
23. Geta Cipaianu Pansy’s recipe
24. Simona Alison’s Trials
25. Iolanda si Georgiana Voinea Sisters Kitchen
26. Mihaela Sava LaPrajiturela
Enjoy!
Andreea Denisa says
Trebuie sa fie buna, ce-i drept nu am incercat combinatia asta!
aura carolina says
ce bine arata…si ce apetisant
Didi says
arabii au o expresie care ma induioseaza. o spun atunci cand cineva prepara ceva deosebit si gustos: “sa iti traiasca mainile!”
coco says
cum sa nu sarbatoresti cu asa ceva????
Micul says
Mamma mia cum arata. Superba, si ce buna trebuie sa fie. Tare-mi plac nucile pecan.
Sa ai un weeknd fain.
Rocsy Ciobanu says
Ce bine arata!
Gabriela says
Ce o sa ma fac eu cat o sa lipsesti tu, pt ca de fiecare data cand deschid pc-ul, imi faci ziua mai frumoasa! Te pup
Georgiana si Iolanda Voinea says
Arata fff frumos! ca de obicei
Bucate Apetisante says
Nu as refuza o portie din asa ceva daca m-ai ruga
Pt. a doua portie sigur te-as ruga eu :))
sandra neiva says
hum uma tarte de noz com esta forma tão bonita, uma delicia e tão bonita, perfeita.
beijinhos
Alexandra Butnari says
Prea bun… prea de-ncercat! 😀
Liana10 says
Nu am cumparat inca nuci pecan, dar va trebui!! Trebuie sa fie delicioasa, ca-i tare frumoasa 😉 puup
Livia says
Buna, Poly , de multa vreme nu ne-am mai auzit … Vin din interes, sunt in campanie de recuperare de link-uri. Te rog, cand ai timp, sa inlocuiesti in acest proiect la Didi Food Design, link-ul vechi care nu mai este valabil, cu acesta: http://rouavision.ro/2014/02/13/salata-de-boeuf/ (blogul fiind golit de continut de cand m-am mutat pe domeniu). Iti multumesc mult! Sper sa ne mai intalnim si la alte proiecte. Te mai rog sa verifici daca nu l-a reformatat la upgrade. Fetele mi-au zis ca de 2-3 ori au salvat pana sa apara valid. Imi pare rau pentru neplaceri si pentru ca te retin. Multumesc! Livia aka Didi
Paula Gafitescu says
Buna Didi. Am schimbat linkul si totul a mers bine. Mult succes cu noua casuta!
Nu m-ai retinut deloc si te mai astept cu drag pe la mine. Daca e nevoie, ajut cum pot. Te pup!